Zaman Gazetesi'nden Nihal Bengüsu Karaca Ermenistan'a geziye gitmiş. 12 Aralık tarihli Zaman Gazetesi'nin ilavesinde bu anıları yayınladı. Kısa alıntılarla bunları ifade ettikten sonra, bize yönelik psikolojik saldırıyı nasıl bertaraf edebileceğimizi ortaya çıkartmaya çalışacağız.

"Ermenistan'ın tarihi topraklarına dönme idealini hâlâ diri tutan ve soykırımla ilgili iddialarını sanki söz konusu çatışmalar 'dün' olmuş gibi algılayan Taşnak partisi üyeleri 'Biz Talat Paşa'nın mezarının Türkler tarafından hâlâ coşkuyla ziyaret edilmesinden rencide oluyoruz.' gibi vahim bilgi hatalarına sahiptiler; bizim 'Türkler bu mezarın yerini bile bilmez' sözümüz karşısında şaşırdılar ve durumu gayet diplomatik biçimde rasyonalize ettiler: 'İşte gördünüz mü, iki ülke birbirini hiç tanımıyor.'

"Türkiye soykırımı tanırsa biz bileceğiz ki bundan sonra hiç bir siyasi sorun fiziki güç kullanma ile çözülmeyecek, o zaman gelip bu komşu ülke ile ilişki kurmaktan zevk alacağız", "Ermenistan için Türkiye hem Eros hem Thanatos... iddialarının taleplerinin karşılanmasını imkânsız bıraktığını bilmeden.."

Erivan Devlet Üniversitesi Türkoloji bölümünden Rektör Yardımcısı Melikyan; "İyi ki geldiniz, bu takdire şayan bir temastır, bizim bütün istediğimiz kalıcı diyaloğun sağlanmasıdır, Türkiye'nin sınırları açması ihtimalinde hiçbir sorun kalmayacaktır.' derken öğrencilerden birinin kalkıp bizi 'soykırımda ölenler adına saygı duruşuna davet etmesi gibi.."

Dünya Ermenileri Başpatriği 2. Karekin'i ziyaret ettik. "Tarihi trajediyi başımıza kalkmadı ama bunun tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirtmekten de kaçınmadı." Patrik bize Ermeni alfabesinin kabulünün 1600. yılında (2005'de) özel kilitli altından yapılmış harfleri gösterdi. Serginin Paris Lovvre Sarayında açılacağını ifade etti. Dünyada toplam 10,5 milyon Ermeni var. 3,5 milyonu Ermenistan'da yaşıyor. 7 milyonu diyasparada-Diyaspara Ermeniler için çok önemli Ermenistan ekonomisini dışarıdan gelen 600 milyon dolar ayakta tutuyor." Çünkü ülkede endüstri falan hiç bir şey yok...

"Azerbaycan'a karşı güvenlik için NATO'ya girmek istiyorlar", "Bazılarıda batıya yaklaşmanın ülkeyi Rusya'dan koparacağını, bunun da 'hiç iyi sonuçlar vermeyeceğini' söylüyor."

AB Entegrasyon Merkezi'nde konuştuğumuz Garen Bekaryan 'Aslında Ermeniler bu soykırım meselesini tarihe gömebilirlerdi, ama Karabağ olaylarında Türkiye'nin sınıra asker yığması geçmiş korkuları yeniden canlandırdı.' diyor, ki haksız değil bu noktada. Turgut Özal'ın 'Ermenistan'a bir bomba  düşse ne olur?' sözü sonrasında Rusya'nın Ermenistan'a 50 bin asker gönderdiğini, bu askerlerin hâlâ Ermenistan'da olduğunu, Rusya'nın güya Ermenistan'ı koruduğunu; ama bu arada ülkenin demokratikleşme çabasını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor."

Nihal Bengüsu Karaca'nın Ermenistan anılarında bazı ilginç resim ve resim altı yazıları var.

"Erivan dünya üzerinde Müslüman azınlığı olmadığı halde camisi bulunan tek başkent. 1765'ten beri bölgede bulunan Şii Camii'nin geniş bir avlusu ve mütemmim cüzleri var.

İnsan ister istemez düşünüyor; Bu cami cematsiz kimsenin yaşamadığı yerde, boşu boşuna yapılmadığına göre "cemaat nereye gitti?"

Soykırım anıtı. Sivri olan yapı yetişmekte olan yeni nesilleri temsil ediyor, dairevi yapının içinde ise hiç dinmeyecek acıyı temsilen sürekli ateş yakılıyor. Katliama uğramış olma olgusu bir kırgınlık ya da psikolojiden çok milli kimliğin önemli dinamiklerinden biri haline gelmiş.

Sonuç: Türkiye İstihbarat Merkezli bir operasyonla karşı karşıyadır. Esasen Ermeni meselesi diye bir mesela olmazsa dahi yaratılacak, yaralar kaşınacaktır. Bunu nasıl önleriz noktasındaki görüşler önemlidir;

- Şayet bir terör saldırısıyla karşı karşıya kalırsak bunu önlemenin yolu 1980'lerde tesbit edilmiştir ve karşılık vermektir.

- Ancak herşeyden önce Rusya ile oturup Ermenistan konusunu pazarlık etmeliyiz. Rus askerinin Ermenistan'dan çekilmesini sağlamalıyız. Buna rağmen Ermenileri tedirgin eden bir Türk tehdidinin olmadığını göstermeliyiz. Ayrıca Rusya ile Kafkasya'nın yeniden bölüşümü ve tanzimini yapmalıyız. Ermenistan'la Azerbaycan'ı masaya oturtup Karabağın statükosunu kesin kes çözmeliyiz. Ermenistan'ın Karabağ'dan çekilmesi halinde Ermenistan'a uyguladığımız ambargoyu kaldırmalı hudutları açmalıyız.

- Diyaspara Ermenileri üzerinde istihbarat çalışmaları, Türk dilinin öğretilmesi, geleneksel Anadolu kültürünün yaşatılması konusunda çalışmalar yapmalıyız. Türk-Ermeni dostluğunu savunan Ermeniler vasıtasıyla bunlarla yakın temasa geçmeliyiz. Bilmeliyiz ki Ermeni'nin hristiyanlığı Amerikalının Fransızın protestanlığına, katolikliğine İslamiyetten daha uzaktır. Diyaspara Ermenilerini Türkiye'nin dışarıdaki kültür yayıcısı olarak değerlendirmeliyiz. Yurt dışındaki fakir Ermenilere yardım teşekkülleri kurmalı, Türk konsolos ve ateşeliklerin Ermenilerin sorunlarını, Türk vatandaşıymış gibi halletmeli, bu halka sahip çıkmalıyız.

Ermeni giyim, kuşam, örf ve adet ve Ermeni mutfağının Türklerle ortaklığı noktasında kültürel çalışmalar yaparak bizim hinterlantımızda yer alan bu halkın başkalarınca kullanılmasını engellemeliyiz.

Diyaspara'daki 7 milyon nüfus önemli bir rakkamdır. Olmaz olmaz diye bir şey yoktur. İsrail, Ortadoğu'da nasıl kuruldu ise birileri Anadolu'da Ermenilere yer vermeyi düşünebilir ve Filistin benzeri sürekli kanayan bir yara meydana getirebilirler. Bu durum her iki taraf içinde felaket olur. Bunu önlemenin yolu ileriden tedbir almaktır. Bizim hinterlantımızda yer alan Ermenilerin kullanılmasına fırsat vermemeliyiz.