Merhabalar,

2020 yılının ilk günlerine güzel bir hamur işi tarifi ile başlayalım ve mutfaklarımız bereketli olsun.

KETELER, genellikle Ramazan ayında ,sahur için hazırlanan hamur işlerinden birisidir. Ülkemizin bir çok yöresinde içi boş yada içi dolgulu olarak hazırlanır.

Bazı yöreler de sert bir dokusu ve içine konulan kavrulmuş un konulsa da,bazı yöreler de ise ceviz, tahin konulur.Kayseri ketesi denildiğin de ise genellikle pastanelerde satılan puf puf çıtır ve içi boş olanıdır. Ama evler de hazırlanan keteler çoğunlukla tahin yada ceviz ile iç dolgu hazırlanır.

Doyurucu ve tok tutması özelliği ile Ramazan ayında sahur yemeği olarak çayın yanında tüketilen ''KETE'', aslında çay saati ikramlarınız için güzel bir seçenektir. Uzun süre tazeliğini koruması da bizler için büyük avantaj sunmaktadır. Haydi o zaman bu lezzetli keteyi hep birlikte hazırlıyalım.

MALZEMELER:

• 24 adet

• 2 su bardağı süt

• 1 paket yaş maya

• 2 tatlı kaşığı toz şeker

• 1 su bardağı sıvıyağ

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 6 su bardağı un

ARASINA:

• 2 tepeleme yemek kaşığı tahin

• 100 gr eritilmiş tereyağ

ÜZERİNE:

• Yumurta sarısı

• Susam

YAPILIŞI:

• Hamur için,kasenizin içine sıcağa yakın sütü,yaş mayayı ve toz şekeri alın ve karıştırın.

• Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika bekletin.

• Sıvıyağını,tuzunu ve azar azar unu ilave ederek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.

• Hamur kasenizin üzerini örterek 1 saat mayalandırın.

• Bu arada tereyağını eritin ve tahin ile karıştırarak kenara alın.

• Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve 9 adet eşit beze olarak yuvarlayın.

• Yuvarladığınız bezeleri 30x30 açarak aralarına yağ/tahin karışı sürerek üst üste dizin.

• Alttan ve üstten ortaya toplayın ve bir dikdörtgen oluşturun.

• Hamuru bir tepsiye alarak buzdolabında 1/2 saat bekletin.

• Daha sonra buzdolabından çıkarın ve dikdörtgen hamuru 12 dilim olacak şekilde kesin.

• Her bir dilimi önce elinizle üzerine bastırarak daha sonra oklava ile yine dikdörtgen olarak açın.

• Hamuru ortadan ikiye kesin ve her bir parçayı kare hale getirerek bohça gibi kapatın.

• Ters çavirerek fırın tepsisine dizin.

• Bütün hamurlara aynı işlemi yaparak keteleri fırın tepsisin de 1/2 saat bekletin.

• Üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpin.

• 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...