Merhabalar sevgili dostlar,

Arap Ülkelerinde geleneksel bir meze yemeği olarak ikram edilen ''TABBULE'', Kıbrıslılar, Türkler ve Ermeniler tarafından da meze /salata olarak sunulan ayrıca Batı kültürlerinde popüler bir yöresel yemek türü olarak bilinmektedir.

Bulgurla hazırlanan yemeklerden sık tüketilen ''Kısır'' da bulgur ön plandayken, Tabule de yeşillikler  ön plana çıkar, Ve baharat çeşitleri de farklılık gösterir.

Dünya da ve Ülkemizde de çok tüketilen, faydaları ile zengin bir besin kaynağı olan ''Bulgur'' göz önünde bulundurulduğunda meze/salata olarak neredeyse öğün niteliğinde bir yiyecektir.

Lübnan Mutfağı yemeklerinin ilk sıralarında Tabule'yi görebilirsiniz.

Bizim Ülkemizde daha sıklıkla GüneyDoğu Anadolu Bölgesinde görsek de, iç kısımlarda ve Batı Bölgelerde ''kısır''biraz daha ön saflarda yerini alır.

Gerçi her ikisi de akraba sayılırlar, bu zengin vitamin ve minerallerden olan bulguru yeterki her fırsatta tüketelim.

Tabule'nin yapımına gelecek olursak da öncelikle çok iyi kesen bir bıçak önceliğiniz olmalı... neden mi ? Çünkü tabule malzemeleri çok ince doğranarak hazırlanır. Soğanı, maydanozu incecik kıyılır ve domateslerin kabuklarının yanı sıra iç kısımdaki çekirdek ve sulu kısım çıkarılmalıdır. Detaylar önemlidir, lezzetli bir ''Tabule''salatası yemek istiyorsanız püf noktalarına dikkat etmelisiniz.

Bugün sizler için, sıcak havada gayet güzel ve besleyici bir öğün olarak yiyebileceğiniz tarifini yazıyorum. Hazırlayın atın buzdolabına, porsiyon olarak evdekilerle paylaşın.

• MALZEMELER:

• 1 su bardağı orta bulgur

• 1 demet maydanoz & 1/2 demet taze nane

• 4 ad salkım domates

• 1ad salatalık

• 1 ad küçük kuru soğan & 5 ad taze soğan

• 4 yemek kaşığı iri doğranmış ceviz

• 1 ad limonun suyu

• 2 yemek kaşığı nar ekşisi

• 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ

• 5 yemek kaşığı ayıklanmış nar taneleri

• Tuz

• ÜZERİNE:

• Zeytinyağ ve Nar

• HAZIRLANMASI:

• Bulguru bir kaseye alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyerek 10 dakika bekletin.

• Maydanoz ve naneleri yıkayıp suyunu süzdükten sonra çok ince olacak şekilde doğrayın.

• Kuru soğanı ve taze soğanı küçük ve ince olacak şekilde doğrayın.

• Domateslerin kabuklarını soyun ve iç kısmını çıkardıktan sonra mini küpler halinde doğrayın.

• Salatalığı da aynı şekilde küçük ve ince doğrayın.

• Bulgur yumuşadıysa şöyle bir havalandırın ve üzerine doğrayıp hazırladığınız yeşillikleri, soğanları, domatesleri, cevizleri ve nar ekleyerek karıştırın.

• Üzerine limon suyu, zeytinyağ ve tuz ilavesinden sonra karıştırın.

• Servis tabağına alın ve üzerini nar taneleri ile süsledikten sonra biraz zeytinyağ gezdirin.

• Enfes lezzeti ile afiyet olsun.

• Sevgiyle...