Merhabalar sevgili dostlar. PİZZA,ilk olarak 10.yüzyılda ''Campania''sınırında ki ''Lazio'daki''Güney İtalya Kasabası ''Gaeta''dan bir Latin el yazmasında kaydedilmiştir.

1830 yılında Napoli'de ,Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açılmıştır.

1889'da ise Napolili şef ''Raffaele Esposito'',domates,mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı,beyaz ve yeşil renkli pizzayı hazırladı ki bu pizza ''Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı ''onurlandırılmak için sunuldu.

İkram edilen pizzayı çok seven Kraliçe,o zamanlar fakir yemeği olan pizzanın ,zenginlerin sofralarını da süslemesinin istemesi üzerine io gün yediği mozarella,domates ve fesleğenden oluşan pizzaya ''Pizza Margherita''adı verilmiştir.

Pizza adı Latince de ''Pincere''(ezmek ve öğütmek)anlamına gelmektedir.Mısırlılar,Babilliler,İsrailliler ve Antik Orta Doğu topluluklarının yediği mayasız yassı ekmek zaman içinde günümüze kadar pizza olarak hayat bulmuştur.Özellikle Mısırlılar ve Romalılar bu yassı ekmeğin üzerine zeytinyağ ve baharatlar ekleyerek pişirmiş,gün geçtikçe yer ve mekan değişiklikleri ile de ilave malzemelerle çeşitlenmiştir.

Ülkemizde ise takvimler 80'lerin sonunu gösterdiğinde yabancı menşeili bir pizza dükkanı 1989 yılında Türkiye'nin büyük şehirlerinde pizza dükkanları açmasıyla Ülkemiz de ''Pizza''ile tanışmıştır.

Hamur işi seven bir toplum olarak bazen pizza dükkanlarında bazen de ev ortamımızda pizza pişirmeyi ve yemeği severiz o zaman bugün ki tarifimiz peyniri hamurun kenarlarında da alacağımız bir pizza olsun.

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

  • Hamur için:
  • 3 su bar.Un
  • 1 yem kaş.Zeytinyağ
  • 1 ad yumurta
  • 1 tat.kaş.tuz
  • 1 pak.kuru maya+1 tat.kaş.şeker+1/2 kahve fin.su ile
  • 1 su bar.su
  • HAZIRLANMASI:
  • Kasenize unu alın ve ortasını havuz gibi açın.
  • Unun ortasına maya,şeker ve az su ekleyerek karıştırın ve 10 dak.bekletin.
  • Aktif hale gelen mayanıza diğer malzemeleri ekleyerek hamur haline getirin.
  • Hamurunuzun üzerini örtün ve mayalandırın.
  • İÇ MALZEMESİ:
  • 1 yem kaş domates saçası+1 yem kaş zeytinyağ+2 yem kaş su ile
  • 1 ,5 tat.kaş Kekik
  • 2 ad sivri biber
  • 1 kutu konserve mısır
  • 2 yemek kaş.doğranmış siyah ve yeşil zeytin
  • 2 ad Domates (halka doğranmış)
  • 250 gr Sucuk
  • 150-200 gr Kaşar Peyniri 
  • HAZIRLANMASI:
  • Mayalanan hamuru tezgaha alın ve bir kez daha yoğurun.
  • 35x35 yuvarlak tepsi boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde yağlı kağıt üzerinde açın.(Yağlı kağıt üzerinde açılırsa tepsiye yerleştirmek kolay olur yada tepsi içinde açın)
  • En uç kenar kısımlarına uzun şeritler halinde kestiğiniz kaşar peyniri yerleştirin ve hamur ile üzerini kapatarak tepsinin boyutu olan 35x35 cm getirin.
  • Domates salçasını zeytinyağ ve su ile karıştırın ve hamurun iç kısmına sürün.
  • Üzerine kekik serpin.
  •  Halka doğranmış sucukları yerleştirin.
  • Biberleri ,domatesleri,mısırı ve zeytinleri serpin.
  • Kalan Kaşar peynirini rendeleyin ve kenara alın.
  • Hazırladığınız Pizzayı 175 derece de ısıtılmış fırında pişirin.
  • Fırından çıkarın ve kaşar peynirini serperek fırının sıcaklığında peynirin erimesini sağlayın.
  • Kızarmış peynir seviyorsanız fırını kapatmadan bu işlemi yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..