Merhabalar sevgili dostlar,

Türk Mutfağında önemli bir yere sahip olan ''Sütlü Tatlılar'',sindirimi ve hazırlanması diğer tatlı çeşitlerine göre kolay tatlılardır.

Türk Kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olmakla birlikte,tatlı çeşitlerinin vazgeçilmez bir parçası olup ,özellikle son dönemlerde popüleritesini giderek arttırmaktadır.

15.Yüzyıl da Osmanlı Mutfağında pişirilen ''Muhallebi'',yabancı konuklara,devlet adamlarına ikram edilmekle birlikte Bayramların da aranan tatlıları arasındaydı.

MUHALLEBİ; Sütün muktediri,sütün sahibi anlamına gelir.

1500'lü yıllara dayanan tarihinde büyük bir sevgi yer alıyor.

Osmanlı Mutfağında etli,sakızlı,pirinçli,ballı,safranlı ve tarçınlı şekliyle pişirilen Muhallebi,Padişah sofralarının neredeyse olmazsa olmazları arasında olup,yemek olarakta yenilirdi.

O dönemlerde büyük kazanlarda pişirilen ve dağıtılan Muhallebi'nin,kazanın dibinde kalan yoğun ve yanık kısmına ulaşan kişiler bu tadı çok sevince yeni bir lezzeti ve tarifi gün yüzüne çıkarmış oldular.Bu tarif KAZANDİBİ'nin bizzat kendisidir.

Kısaca Muhallebinin geçmişteki yolculuğuna şöyle bir baktıktan sonra,günümüzde bir çok farklı malzeme ilaveleriyle hazırlanan ve sunulan ,severek tükettiğimiz tatlımıza,bizde hem meyve hemde şerbetli etimekle çeşitlendirdik.

Muhallebinin,ekmek tatlısı ile uyumunu meyve ile sadeleştirerek,mideyi yormayan ,yemek sonrası rahatlıkla ikram edilebilen,yapımı da pratik bir tarif hazırladım ve sizler için sunuyorum.

Hepinize kolay gelsin.

(Meyve seçimi tercihe bağlıdır)

  • MALZEMELER:
  • 24X24 kare borcam ölçüleridir.
  • 1 kg Süt
  • 2 yemek kaş. Un
  • 2 yemek kaş.Nişasta (Mısır)
  • 1 su bar.Toz şeker
  • 1 dilim limon
  • 1 paket Vanilya
  • 1 yemek kaş.Tereyağ
  • HAZIRLANMASI:
  • Tencerenize sütü alın ,tereyağ hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın,
  • Orta ateşte karıştırarak pişirin.
  • Koyu kıvama gelen karışımı ateşten indirin ve tereyağını ekleyerek karıştırın.
  • Eriyen tereyağından sonra süzgeçten geçirerek pürüzsüz hale getirin.
  • ŞERBET İÇİN:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bar.Su 
  • 2 dolu yemek kaş.Karamel yada üzüm pekmezi
  • HAZIRLANMASI:
  • Su ve şekeri tencereye alın ve kaynatın.
  • Şerbetiniz piştikten sonra içine 2 dolu yemek kaşığı karamel yada üzüm pekmezi ekleyin.
  • ALT KAT:
  • 1 pAKET  Etimek
  • 2 yemek kaş,Fındık kırığı
  • ÜST KISIM İÇİN:
  • 4 ad Kivi
  • 1 paket Kivili öle
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • GENEL HAZIRLAMASI:
  • Kare borcama etimekleri dizin.
  • Üzerine karamelli şerbetini gezdirin.
  • Şerbeti çektirdikten sonra fındık kırıkları serpin.
  • En son muhallebisini eşit olacak şekilde yerleştirin ve buzdolabında soğutun.
  • Diğer tarafta Kivileri halka halinde doğrayarak tabağa alın.
  • Bir kaseye jöleyi alın ve üzerine sıcak suyu dökerek karıştırın.
  • Jöleyi 5 dakika bekletin.
  • Muhallebinin üzerine halka kesilen kivileri dizin.
  • Daha sonra jölesini eşit şekilde dökerek yerleştirin.
  • Tekrar buzdolabına kaldırın.
  • Soğuduktan sonra kare dilimler halinde keserek ikram edin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..