Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizler için beğeneceğinizi umduğum ve ekonomik malzemeleri ile kolayca hazırlıyabileceğiniz lezzetli ve besleyici bir tarif hazırladım.

Yöresel mutfaklar da Kastamonu denince sanırım hepimizin aklına önce ''Taşköprü''sarımsağı geliyor,oysaki Kastamonu,yemekleri,gezilecek tarihi yerleri ve kültürü ,eserleri ile de dikkat çeken illerimizden biridir.

Binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarında ki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendini göstermekte,yapılan derleme çalışmalarda Kastamonu'da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerin yaklaşık 500 tanesinin Anadolunun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır. Evliyalar Şehri olarak bilinen Kastamonu,eski çağlardan bu yana yöresel mutfağının birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Kastamonu Mutfağına ait bir yöresel yemek olan ''PATATES PAÇASI'',Kastamonu ve ilçelerinde sıkça yapılarak bölgenin yerel lezzeti haline gelmiştir.

Arzuya göre isteyenler bu yemeğe ilave olarak kıyma,kelle,pirinç gibi malzemeler ekleyerek de yapabiliyor.

Bizde buna dayanarak ''PATATES PAÇASI''nı biraz daha lezzetlendirdik ve çocuklarında çok sevdiği köfte'yi ekleyerek hazırladık.

Güzel bir hafta diliyorum.

  • MALZEMELER..:
  • 6 ad orta boy patates
  • 2 su bardağı çırpılmış Yoğurt
  • 2 ad Yumurta
  • 2 diş Sarımsak
  • 4 yemek kaş.Zeytinyağ
  • 1 tat.kaş.Tuz
  • HAZIRLANMASI:
  • Patatesleri bol suda haşlayın.
  • Kabuklarını soyun ve ezerek püre kıvamına getirin.
  • Bir tavaya zeytinyağını alın ve orta ateşte ezilen patatesleri ekleyerek karıştırarak ılık hale getirin.
  • Diğer tarafta bir kasede yumurtaları az tuz ilavesi ile çırpın.
  • Yumurtaları patateslere ekleyerek karıştırın.
  • Ateşten indirin ve çırpılmış yoğurdu ekleyerek karıştırın.
  • Tekrar kısık ateşe alarak ısıtın.
  • KÖFTELER İÇİN:
  • 450 gr Dana Kıyma
  • 1 ad kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Karabiber+Kekik+Kırmızı biber+Tuz
  • 1 çay bardağı ekmek kırıntısı
  • HAZIRLANMASI:
  • Bir kaseye kıymayı alın.
  • Üzerine diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine köfteleri top şeklinde yuvarlayarak yerleştirin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında köfteleri pişirin.(20 dakika)
  • SOS İÇİN:
  • 2 yemek kaş.Tereyağ
  • 1 dolu tatlı kaş.Domates salçası
  • 1 yemek kaş.su
  • 1 tatlı kaş kırmızı biber
  • HAZIRLANMASI:
  • Tereyağını tavada eritin.
  • Salça ve suyu ekleyerek karıştırın.
  • Kırmızı biberini ekleyin.
  • TABAĞA HAZIRLAMA:
  • Patates karışımını tabağa alın ve orta kısmını hafifçe çukur hale getirin.
  • Üzerine köfteleri yerleştirin.
  • Ve sosunu gezdirin.
  • Süslemek için ince kıyılmış maydanoz serpin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..