2025 YILI TÜM İNSANLIĞA VE ÜLKEMİZE BARIŞ,HUZUR VE MUTLULUKLA GELSİN.

Merhabalar sevgili dostlar,

Dünyamız  Güneş'in etrafında bir tur dönüşünü tamamlayarak 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yeni bir tur'a hazırlanırken ,bu gece de ''yeni bir yılı''coşkuyla kutlamaya,dilekler dilemeye ,sevdiklerimizle kucaklaşacağımız 2025'e MERHABA diyeceğiz.

Kültürden kültüre değişen,inançlar,gelenekler farklı olsa da ,tüm Dünya olarak amaç;yeni yılın sağlık,mutluluk ,barış ve şans getirmesi..

Dünyanın bir çok Ülkesinde ,kimisi tarih öncesinden gelen,kimisi yakın tarihte yaşanan olaylardan ,yeni yılın gelişini ilginç yılbaşı gelenekleri ile kutlamaktalar..

Buna neden olan ana şeyler,kültürlerin coğrafi konumu ve inanç sistemlerinden gelen geleneklerdir.

Ülkemizde ,Cumhuriyet'ten sonra 1926'da ''Miladi Takvim''kabul edilmiş,1342 Ocak ayının 1.günü,1926 yılının 1.günü olmuş ve böylelikle Yılbaşı,Batı Ülkelerinde ki gibi Ocak ayı başına getirilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ,Türkiye de yaşayan yabancılar tarafından kutlanan yılbaşı,Osmanlı'nın 1829 yılında İngiliz elçisinin Haliç'te gerçekleştirdiği balo ile ,Devlet adamlarının ilk kez baloya katılımı neticesinde ve 1856 yılına gelindiğinde Sultan Abdülmecit'in,Fransız elçisinin düzenlediği baloya katılımı ve bu balodan saray'a mutlu ve keyifli dönmesi bilinir.

Ama Türkler ne zamandan beri yılbaşı kutluyor diye bakıldığında ,Türk toplulukları,Nevruz bayramı adıyla,tarihi türk takvimi yılbaşısını 994'ten bu yana birlikte ,aynı günde kutlamakta ve törenler yapmaktadır.

Osmalı' dan bu yana kutlanan yılbaşı,1936 yılında bir kanun tasarısı ile ilk resmi tatil olarak kabul edilir.

Mustafa Kemal Atatürk 1933'ten itibaren de tüm Yılbaşı Balolarında bulunmuş ve Yılbaşı Balolarını Ankara Palas Otelinde kutlamıştır.

Tarihin çok eskilerine gidersek ve Yılbaşı Kutlamalarını ilk kim başlattı dersek de ,bu gelenek M.Ö 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden ''Julius Sezar''tarafından başlatılmıştır.Ve Dünya da yaygın şekilde kullanılan Miladi Takvimin Ocak ayının ilk günü olarak belirlenmiştir.

Kısaca yeni yıl,yılbaşı tarihten günümüze hatırladıysak; Umut ve dileklerimizi sevgiyle sunduğumuz bu gece de ,imkanlar dahilinde ev içinde ailece ,sevdiklerinle yılbaşını kutlayacak olanlar için gelin güzel bir sofra kuralım.

Hemen hepimizin salon büfelerinde misafirlik olarak sakladığımız tabak,çatal ve bardak takımları bu geceye özel saklandıkları yerden çıksınlar artık...

Masa örtüsü seçimi her ne kadar yeni yıl /yılbaşı renkleri denilse de ,temiz,ütülü her örtü masanıza yakışacaktır.

Uzun soluklu oturulacak ve yemek yenecek bir sofra olacağından,tabak ve çatal servislerinizi çift açmanız ,tabaklarınıza uygun renklerde peçeteler seçmeniz,sıvı tüketiminin durumuna göre bardaklar yerleştirmeniz önemlidir.

Eğer kalabalık bir gece olacaksa ,sofranız da yenmeyecek süsler yerine ufak tabaklarda ,bittikçe doldurabileceğiniz mezeler,zeytinyağlılar ve salatalar yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemekleridir.

Ama yemek listemiz kısıtlı derseniz o zaman bilumum yılbaşı süsleri (şamdanlar,mumlar,self servisler vs) masanıza renk katacaktır.

Bu özel gecede benim de sizler için fikir olarak vereceğim bir kaç tarifim olacak..

Öncelikle gecenin yıldızı ''Hindi Dolması''ile başlayacak ve mezelerle gece devam edecektir.

Sevdikleriniz için bu özel geceyi renklendirecek ,güzelleştirecek tabaklar hazırlamak ve yorulmadan güzel bir masa hazırlamak için,bir iki gün öncesinden bir program ile ön çalışmalarınızı yapmanızı tavsiye ederim.Herşey elinizin altında hazır olduğunda çok kolayca yemekler ocaklara yada fırına girecek,keyifle de tabaklarda süslenecektir.

Haydi o zaman önlüklerimizi takalım ,kollarımızı sıvayalım ve lezzetli yemekleri hazırlıyalım.

FIRINDA HİNDİ

MALZEMELER:

1 ad (takribi en küçüğü 5 kg) Hindi

SOS:

- 1 kahve fin.Zeytinyağ + 1 ad Limonun suyu

_ Biberiye + Kekik + Tuz

_Hepsini bir kasede karıştırın.

HAZIRLANMASI:

- Hindiyi ateş üzerinde alazlayın ve güzelce yıkayın.

- Üzerine hazırladığınız sosu sürün ve 1 saat buzdolabında bekletin.(bu işlemi bir gece önceden de yapabilirsiniz)

-Daha sonra genişçe bir tencereye 1 yemek kaş.tereyağ alın ve eritin.

-Hindiyi sosu ile birlikte yüksek ateşte mühürleyin.

-Hindi torbasına yerleştirin.Başka bir fırın torbasına da patates,soğan,havuç,brokoli yerleştirin.

-Hepsini fırın tepsisine alın ve 200 derece de ısıtılmış fırında takribi 55 dakika pişirin.

-Son 10 dakika kala fırından çıkarın ve torbasından alın.

-PARLAK GÖRÜNÜMÜ İÇİN:

-3 yemek kaşığı ılık su ile inceltilmiş bal

-Hindinin üzerine sürerek tekrar fırınlayın.

-Diğer tarafta pişen sebzeleri tabağa alın ve soslayın.

-Sebzeler için:Zeytinyağ+limon+tuz

-SERVİS ESNASINDA SOS:

-2 yem kaş Un + 2 yem.kaş tereyağ +1 yem,kaş zeytinyağ

-3 ad domates+ 1 ad kapya biber püresi

-1 çay bar.pişen hindinin bıraktığı suyu

-Tuz+Karabiber+Kekik

-Tereyağ ve zeytinyağını tavaya alın ve eritin.

-Un ekleyerek kavurun.

-Pembeleşen una domates ve kapya biber püresini ekleyerek pişirin.

-Tuz,karabiber ve kekik ekleyerek ateşten indirin. 

-Tabaklara servis esnasında hindinin üzerine gezdirin ve yanına sebzeleri yerleştirin.

-Afiyet olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------

TAZE FASULYE MEZESİ

-MALZEMELER:

-400 gr Çalı Fasulyesi

-1 ad küçük kuru soğan (yarım ay doğranmış)

- 1 diş sarımsak + 1 ad küçük kapya biber

-2 yem,kaş zeytinyağ

-1 yem kaş,elma sirkesi

- 2 ad minik doğranmış kornişon turşusu

SOS:

- 4 yem kaş,sarımsaklı hardallı mayonez (sade mayoneze sarımsak ve hardal ekleyerek karıştırılır)

-2 yem kaş.Süzme yoğurt

-1 diş sarımsak

-az tuz ve kırmızıbiber

-ÜZERİNE :

-İnce doğranmış maydanoz ve kırmızı biber

HAZIRLANMASI:

-Taze fasulyeleri kenar kılçıklarını aldıktan sonra ortadan ikiye uzun şeritler halinde keserek hazırlayın,yıkayın ve kurulayın.

-Buharda fasulyeleri haşlayın.

-Bir tavaya yarım ay doğranan soğanı,sarımsakları zeytinyağ ilavesiyle alarak kavurun.

-Mini doğranmış kapya biber ekleyerek kavurmaya devam edin.

-Kornişon turşusunu,sirkeyi ekleyin.

-Az tuz ilavesiyle karıştırın ve ateşten indirin.

-Haşlanan fasulyelere ekleyerek karıştırın.

-SOS Malzemelerini de bir kasede karıştırın.-

-Sosu fasulyeli karışıma ekleyerek güzelce karıştırıp servis tabağına yerleştirin.

-Üzerini maydanoz ve biberle süsleyin.

-Afiyet olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------

KOŞİNYA (COXİNHA)

MALZEMELER:

-800 gr Tavuk pirzola (kemikli)

-1 ad kuru soğan

-2 diş sarımsak

-1 ad kapya biber

-1/2 demet maydanoz+tuz+karabiber

-1,5 lt su ile bütün malzemeleri düdüklü tencerede haşlayın ve tavuğun kemiklerini çıkardıktan sonra sebzeleri de ezerek karıştırın.

-HAMURU İÇİN:

-3 su bar Tavuk suyu

-3 su bar,Un

-1.5 yem kaş.Tereyağ

-Tuz +Kırmızı biber

-HAMURUMUZU PATA ŞU Hamuru gibi hazırlıyacağız.

-HAMURUN HAZIRLANMASI:

-Bir tencereye tereyağ ve tavuk suyunu ,tuz ve kırmızı biberi alarak kaynatın.

-Tencereyi kısık ateşe alın ve unu ekleyerek hızlıca karıştırarak pütürsüz olacak kıvamda hamur halini alana kadar karıştırın.

-Hamuru tezgaha alın ve üzerine biraz zeytinyağ sürerek ılık hale getirin.

-Daha sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.

-Hamurumuzu topaç şeklinde açacağız.Ve iç harcını yerleştirerek kapatacağız.

Bizim içli köftemizin inceliğinde ama topaç şeklinde olacaktır.

-İÇ HARCI:

400 gr Haşlanmış tavuk

-1 ad kuru soğan

-2 ad sarımsak

-2 yem kaş.tereyağ

-Maydanoz+tuz4KARABİBER

-HAZIRLANMASI:

Tavada soğan ve sarımsakları kavurun.Tavuk etini didkleyerek ekleyin.

Tuz,karabiber ve maydanoz ile karıştırın.Ve soğutun.

-Hazırladığınız Koşinya'ları önce yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayarak çevire çevire kızartın.(derin yağda kızarması gerekiyor,her tara fının eşit kızarması için)

BULAMAK İÇİN:

-1 ad yumurta ' + 1 tatlı kaş nişasta(az su ile açılmış) karıştırın.

-Galeta unu

-Ayçiçek yağı

Afiyet olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------

MANTAR PATATES

MALZEMELER:

-2 ad (440gr) Patates

-200 gr Patates nişastası

-150ml (1/2 su bar) Su 

-HAZIRLANMASI:

-Patatesleri haşlayın ve süzün.

-Nişasta ekleyin ve azar azar su ilavesiyle yoğurun.

-Ceviz büyüklüğünde yuvarlayın ve orta kısımlarını maden suyu şişesinin kapağı ile bastırarak şekil verin.

-Tepsiye dizin ve buzdolabına kaldırın.

-Tencerede su kaynatın.

-Patatesleri kaynar suya bırakın.Patatesler suyun yüzeyine çıktığında pişmiştir,süzgeç ile alarak buzlu suya bırakın.

-Buzlu sudan çıkarın ve suyunu süzdürerek bir kaseye alın.

-ÜZERİNE:

-1 tatlı kaş.Sarımsak tozu yada ezilmiş sarımsak

-4 yem kaş Soya sosu

-1/2 yem kaş şeker + 1 yem kaş kırmızı biber 

-3 yem kaş zeytinyağ 

-Taze soğan (incecik doğranmış)

-Kaseye aldığınız patateslerin üzerine sarımsak,soya sosu,şeker ve kırmızı biberi alın.

-Zeytinyağını kızdırarak üzerlerine gezdirin ve karıştırın.

-Servis tabağına alın ve taze soğan ile süsleyin.

-Afiyet olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------

SALATALIK RULOSU

MALZEMELER:

- 1 ad büyük Salatalık

-200 gr sert yağlı beyaz peynir

-1 su bar iri doğranmış ceviz

-1/2 demet ince kıyılmış dereotu

- 2 diş ezilmiş sarımsak

-1 yem kaş zeytinyağ

-HAZIRLANMASI:

-Salatalığı yıkayın ve uç kısımlarını kesin.

-Kabuğu ile birlikte ince uzun olacak şekilde keserek takribi 10-12 dilim haline getirin.

-Biraz tuz serperek yumuşamasını sağlayın ve peynirin tuz oranını düşünerek tuzundan arındırın.

-Peyniri tabağa alın çatalla ezin.

-Üzerine ezilmiş sarımsakları,ince kıyılmış dereotunu,iri doğranmış cevizleri ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın.

-Peyniri salatalığın eninin boyunda avuç içinizle sıkarak köfte gibi şekil verin.

-Salatalık dilimlerini tezgaha alın ve alt kısımlarına peynir köftelerini koyduktan sonra rulo kıvırın ve kürdan ile sabitleyin.

-Afiyet olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------

AYVALI TARATOR

MALZEMELER:

-1 ad Ayva 

-1 ad Havuç

-5 yrm kaş Zeytinyağ

-2 ad sarımsak

-Tuz

-HAZIRLANMASI:

-Ayva ve havucun kabuklarını soyun ve rendeleyin.

-Tavaya zeytinyağını ,havucu alarak kavurmaya başlayın ve akabimde havuç rendesi ile sarımsakları ekleyin ve 5 dakika kavurun.

-SOS :

-3 yem kaş Süzme yoğurt

-2 yem kaş Mayonez

-Dereotu

-Hepsini kasede karıştırın.

-ılık hale gelen ayva ve havuca ekleyin.

-Güzelce karıştırarak servis tabağına alın.

-ÜZERİNE:

-1 /2 su bar.iri doğranmış ceviz

-3 yen kaş susam

-1/2 çay bar.zeytinyağ

-Pul biber + kekik + tuz

HAZIRLANMASI:

-Tavaya zeytinyağını alın.

-Önce cevizleri peşi sıra susamları,pul biberi,kekik'i ve az tuz ilavesiyle kısa süre çevirin.

-Tabağa aldığınız ayvalı taratorun üzerine gezdirin.

-Nar taneleri ile süsleyin.

-Afiyet olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------

ZEYTİNYAĞLI ELMALI,PORTAKAL SUYU İLE PIRASA

MALZEMELER:

-800 gr Pırasa

-2 ad orta boy Havuç

-1 büyük ekşi elma

-1 çay bar Zeytinyağ

-1 ad limon suyu

-2 su bar portakal suyu

-2 yem kaş pirinç

1 tat kaş tuz

-1 yem kaş.şeker

-1 ad karanfil

HAZIRLANMASI:

-Pırasa ve havuçları çok küçük olmayacak şekilde verev olarak kesin.

-Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın ve pırasa ile havucu ekleyerek orta ateşte 5 dakika karıştırın.

-Elmayı kabuğu ile birlikte dilimleyin.

-Pirincini,tuzunu,şekerini,limon suyunu ,portakal suyunu ekleyin ve karıştırın.

-elma dilimleri ve karanfili üzerlerine yerleştirin.(karanfil yemek piştikten sonra çıkarılacak)

-Takribi orta/ kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.

-Tencerede pişirecekeniz suyunun biraz daha fazla olması ve ağır ateşte daha uzun süre pişmesi gerekecektir.

-Bu lezzeti çok seveceksiniz.

-Afiyet olsun.