HİNGEL

Merhabalar sevgili dostlar,

HENGEL,HANGEL veya HINGEL...

Kafkasya da ortaya çıkmış içsiz yada içli bir tür mantıdır..Çoğunlukla Artvin ve özellikle Şavşat ilçesinde,Ardahan,Çorum,Sivas,Doğu Karadeniz,Erzurum ve Kars'ta yapılır.Yöresel yemekler kategorisine bakıldığında bu bölgelerde ''Hıngel''tarifine rastlarız.

Her yörede farklı adlarla biliniyor olsa da ,''HINGEL'',Dünya genelinde Türk yöre mutfağına ait bir yemektir.

İçsiz mantı olarak nam salmış olan Hingel,Gürcistan'da ''Khinkali''adıyla tanınır.Azerbeycan ve Rusyanın Dağıstan bölgesin de içerisine patates veya et koyarak yapılmaktadır.

Sivas,Erzurum ve Kars yöresel yemekleri olarak benimsemiş olsa da,doğum yeri Kafkasya'dır.

Ülkemiz coğrafyasının bir çok bölgesinde sevilerek hazırlanan hamur işi yemekler arasında olan Hingel,az malzeme ,doyurucu özelliği ile kalabalık sofralar için tercih edilen yemekler arasında yerini her zaman korumaktadır.

Genellikle patates içi ile hazırlanan üzerine sadece kızdırılmış tereyağ ve biber gezdirilerek servis edilen Hingel,tercihe göre sarımsaklı yoğurt ile de yenilir.

Kişilerin damak lezzetleri göz önüne alınarak her ev kendine göre pişirerek sofralarına taşıdığı bu lezzeti,bizler de denedik ve bu hafta sizlerin mutfaklarına konuk olarak getirdik.

Haydi o zaman birlikte pişirelim ve soğuk kış ayazında içimizi ısıtsın.

  • MALZEMELER:
  • 2 su bardağı Un
  • 2 ad yumurta
  • 1 tatlı kaş.Tuz
  • 1 su bar,Su
  • HAZIRLANMASI:
  • Unu kaseye alın ve tuz ile karıştırın.
  • Orta kısmını havuz gibi açarak yumurtaları ekleyin ve çırpın.
  • Azar azar suyunu vererek sert ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini örterek dinlenmeye bırakın.
  • İÇ HARCI:
  • 2 ad PAtates
  • Tuz & Karabiber
  • HAZIRLANMASI:
  • Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyarak püre haline getirin.
  • Tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.
  • GENEL HAZIRLANMASI:
  • Hamuru 3 beze olarak yuvarlayın.
  • Her bir hamur bezesini 1/2 cm kalınlığında açın.
  • Çay bardağı yada bir kurabiye aparatı ile yuvarlak kesin.
  • Ortalarına patates karışımı yerleştirin ve yarım ay şeklinde kapatın.
  • Pişerken açılmamaları için kenarlarını çatal ucu ile sabitleyin.
  • Tencereye suyu alın ve az tuz ilavesiyle kaynatın.
  • Hazırladığınız Hingel'leri suya bırakın.
  • Suyun yüzeyine çıkan Hingel'ler pişmiş demektir.(Takribi 5 dakika)
  • Delikli kepçe ile tabağa çıkarın.
  • Arzuya göre üzerine isterseniz sarımsaklı yoğurt yada orijjinali gibi yemek isterseniz de 1 yemek kaş.Tereyağını kızdırın biraz toz kırmızı biber ile karıştırın ve yemeğinizin üzerine gezdirin.
  • Kuru nane de yakışıyor.bilginize..
  • Çok lezzetli bir yemek ikrama hazır..
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Merhabalar sevgili dostlar,

Reçel'in hikayesi aslında şeker ile başlamaktadır.

Pers İmparatoru Darius'un M.Ö 510 yılında Hindistanı işgali sırasında şeker kamışı ile tanışması  ve tadından dolayı şeker kamışına ''Arılar olmadan bal veren bitki''demesi ile İran'a getirilen ve şifalı bitki olarak görülerek korunması ve sırrını saklamasıyla korunur.

7.Yüzyılda Arap Müslümanlar şeker kamışı ile tanışır ve şerbeti yapmayı öğrenirler.

Reçel ise Müslüman Türkler tarafından yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla yapılması,Batı'yı da hayrete düşürür.

Osmanlı da Türkler bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak reçel sunarlar,saray ve dergahların vazgeçilmezidir ve Osmanlı da itibarı en yüksek tatlıdır.Çünkü içeriğinde az bulunan şeker kamışı suyu ve bir o kadar da bal bulunur ve halkın ikramları arasına giremez sadece Saray Mutfağında pişirilir.

İlk pişirilen reçel de ''Gül Reçeli''dir.

Osmanlının reçel kültürü ve altın,cam,porselen ve değerli taşlarla süslenerek hazırlanan tatlı hokkaları ile göze çarpmaktadır.Saray da reçel demek kutlama demektir ve Saray kayıtlarına bakıldığında Padişahlar için özel günlerinde 60 çeşit reçel yapıldığı bilgisi bulunmaktadır.

O günlerden günümüze reçeller kahvaltı sofralarımızın olmazsa olmazları arasında yerini almıştır.

Mevsimine göre hazırladığımız reçeller kendilerine has cam kavanozlarında mutfak raflarında yerini almaya devam ediyor.

Bugün de kış mevsiminin en şifalısı ''Portakal''ile ve hatta iç meyvesini yedikten sonra kalan kabuklarını değerlendirmek amacıyla Portakalı kabuğundan lezzetli bir reçel hazırlıyalım.

Saray Mutfaklarından ve ikramlarından günümüze kadar gelen kahve yanı ikramını ''Portakal kabuğu reçeli'' ile yapabilirsiniz.

  • MALZEMELER:
  • 450 gr Portakal kabuğu
  • 600 gr (3 su bar) toz şeker
  • 1 su bar (150ml) portakal suyu
  • HAZIRLANMASI:
  • Portakal kabuklarının iç beyaz kısımlarını bir bıçak yardımı ile kazıyın.
  • Dikdörtgen olacak şekilde kesin.
  • Kabukları kıvırarak çöp şişlere yada bir ipliğe geçirin.
  • 5 kez her seferinde suyunu değiştirerek 5er dakika kaynatarak acı suyunu çıkarın ve soğuk sudan geçirin.
  • Portakal kabuklarını tencereye alın ve üzerine şeker ile portakal suyunu ekleyin.
  • Tencerenin kapağını yarım kapatarak önce orta ateşte 10 dakika daha sonra kısık ateşte 35 dakika kaynatın.
  • Pişerken üzerinde oluşan köpükleri ara ara temizleyin.
  • pişen reçeli cam kavanozlara yerleştirin.
  • Soğuduktan sonra kapaklarını kapatarak serin bir yerde muhafaza edin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...