Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün şöyle Rumeli'ye doğru uzanalım ve eski tatlar olarak düşünebileceğimiz yeni neslin belki de hiç bilmediği ,benim de çocukluğumdan kalan bir tatlıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Rumeli kökenli bir tatlı olan ''MAFİŞ'',az malzemesi ve hemen hazırlanması ile sıcak sıcak kızartılarak dağıtılır ve afiyetle yenir.

Çanakkale başta olmak üzere,Bursa ,Balıkesir gibi civar illerde yapılan şerbetli bir tatlıdır.Genellikle mubadele zamanında gelen ve farklı illere yerleşen Selanik göçmenlerinin yerleşim bölgelerine armağanı gibidir.

Trakya'da özellikle Gelibolu ve Eceabat civarında çokça yapılır.Mevlevi Mutfağının lezzetleri arasında yer etmesinin,Gelibolu Mevlevihanesinden olabileceği düşünülmektedir.Mevlevihane döneminde önemli bir yere sahip olan MAFİŞ,bu sebepten de değişik bölgelere taşınarak sevilen bir şerbetli tatlı olarak görülmektedir.

Bu güzel lezzeti gelin hep birlikte hazırlıyalım.

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

1 ad yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı karbonat

5 su bardağı un

ŞERBET İÇİN:

3 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1 dilim limon

KIZARTMAK İÇİN:

2 su bardağı ayçiçek yağı

HAZIRLANMASI:

Hamur için ,un ve karbonat hariç diğer malzemeleri bir kase içinde güzelce karıştırın.

Un ve üzerine karbonat ekleyerek ele yapışmayan biraz da orta sertlikte bir hamur yoğurun.Ve üzerini örterek 1/2 saat dinlendirin.

Bu arada şerbetini hazırlayalım ve soğutalım.

Tencerenize şeker ve suyu alarak orta ateşte kaynamaya bırakın.

10 dakika kaynayan şerbete limon ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirin.Biraz yoğun bir şerbetiniz olmalıdır.

Gelelim dinlenen hamura;hamurdan bezeler yuvarlayın ve 1cm kalınlığında olacak şekilde açın.

Takribi 5cm'lik dikdörtgenler olacak şekilde tırtıklı rulo ile kesin.

Dikdörtgen parçaların orta kısımlarını elinizle büzdürün ve kurdela şekli verin.

Ayçiçek yağınızı orta ısıda kızdırın ve hazırladığınız hamurları amber rengin de kızartın.

Biraz yağını alması için kağıt havlu üzerine aldıktan sonra hemen soğuk şerbete bırakın.

Şerbet içinde de fazla bekletmeyin ki çıtırlığını muhafaza etsin.

Bu tatlının özelliği kızartılarak hemen tüketilmesidir.Biraz ılık olarak ve çıtırlığı gitmeden yenilirse çok lezzetli olacaktır.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..