Kurban Bayramı,Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününüden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır.

Kurban,bir dinsel buyruğu yada adağı yerine getirmek için kesilen hayvandır.Bu yüzden İslam dininde önemli bir yere sahiptir.Sözlük anlamı,Allaha ''yakınlaşmaya'' vesile olan şey anlamına gelmektedir.

Akıllı,hür ve hiçbir borcu olmayan zengin bir insanın,Allah rızasını kazanmak ve yardım etmek için kurban keser.Dini dayanağı ise ,Hz.İbrahimin oğlu Hz.İsmail'i Allah için kurban edecekken Allahü Tealanın ona bir hayvan göndermesi ve onu kesmesini emretmesi sonucu asırlardır süre gelen bir olaydır.

Bayramlar,hayatımız da dinsel yada ulusal tören olarak önemli bir yere sahiptir.

Kimisi için evler de tatlı bir telaş,kimisi için akraba ziyaretleri,kimisi içinse tatil olarak görülmeye başlayan bu günler,asırlardır farklı ulusların,çeşitli festivaller,etkinlikler yapılarak kutlandığı ,neşeli ve keyifli geçen günlerdir.

Kurban Bayramında ,gösteriş için kesilen hayvan,nafile ibadet bile değildir.Dedik ya bu bayram Allaha yakınlaşma diye, o zaman bayramın gerektiği şekilde ve usulüne uygun olarak davranmakta gerekmektedir.

Kestiğiniz kurbanın hayrını almak istiyorsanız,gönül ferahlığı ile fakirlere dağıtmalısınız,buzluklar da saklayarak kurbanın sevabını azaltmayın.

Şimdi gelelim yine bu bayram evlerimizin mutfaklarında bayram hazırlıklarına..

Adından da anlaşılacağı üzere ,bayram namazını müteakip kesilen kurban etinin az bir miktarı eve getirilerek aile sofrasına konulmak üzere ''Kavurma''olarak pişirilir.Evin erkekleri kurbanın dağıtılma faslına geçtiklerinde ,anneler de mutfaklara girerek aile için kavurma pişirir.

Bunu yanı sıra bir gün öncesinden ikram için her ev kendine has hazırlıklar yapsa da,bunların için de ''baklava''ve ''börek mutlaka yerini alır.

Herkesin kendine has hazırlama ve pişirme yöntemi olsa da sizlere yardımcı olabilecek tarifler yazmaya çalıştım.umarım amacıma ulaşmışımdır.

Bu bayram başta Ülkemiz olmak üzere tüm Dünya'ya barış'ı,huzuru,bereketi ve sevgiyi getirmesini diliyorum.Herkese gönlünce geçireceği ''MUTLU BAYRAMLAR''..Sevgiyle kalın...

CEVİZLİ, KAYMAKLI BAKLAVA

  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 1 ad yumurta
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 fiske tuz
  • 5.5 su bardağı un (kontrollü ekleyin,ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olacak)
  • AÇMAK İÇİN:
  • Buğday ve Mısır nişastası karışık
  • ARASINA:
  • 200 gr kaymak
  • 300 gr iri kesilmiş ceviz
  • ÜZERİNE:
  • 180 gr tereyağ (kısık ateşte üzeri köpük olmadan eritin ve ılık hale getirin)
  • SÜSLEMEK İÇİN:
  • 1 çorba kasesi Antep fıstığı
  • ŞERBET İÇİN:
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • YAPILIŞI:
  • Bir kase içinde hamur malzemelerini (un hariç)sırayla ekleyin ve karıştırın.
  • Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzu en az bir saat üzeri kapalı olarak dinlendrin.
  • Dinlenen hamur açmanızda kolaylık sağlayacaktır.
  • 12 ad beze olarak yuvarlayın.
  • her bir bezeyi bol nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açarak aralarına strech yerleştirin ve buzdolabında 1 saat bekletin.
  • Bu arada ceviz,kaymak ve tereyağını eriterek hazırlayın.
  • Dinlenen bezelerin her birini tepsi boyutunun iki katı büyüklüğünde açın,fazla nişastayı silkeleyin.
  • Tepsimizin boyutu 35x35dir.
  • Yufkalarını tepsi boyutunda kesin ve kalan parçaları baklavanızın aralarına yerleştirin.
  • 6 adet yufkayı tepsiye yerleştirin.
  • Arasına kaymak ve cevizi döşeyin.
  • Kalan 6 bezeyi de aynı şekilde açarak tepsiye yerleştirin.
  • En üstte kalacak 2 yufkanız düzgün kesilmiş olsun.
  • İstediğiniz şekilde baklavanızı kesin (kare yada verev dilimler halinde)
  • Köpük olmayacak şekilde erittiğiniz tereyağını (tereyağınız köpük olursa baklavanızın üzeri pişerken siyak noktalar oluşur) baklavanın üzerine eşit olacak şekilde gezdirin ve 5 dakika bekletin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında 45-50 dakika arası pişirin.
  • Bu arada şerbetinizi hazırlayın ve oda sıcaklaığında bekletin.
  • Nar gibi kızararak pişen baklavanız fırından çıktıktan sonra üzerine ılık haldeki şerbetini gezdirin.
  • Bol Antep fıstığı serperek servise hazır hale getirin.
  • Dış katmanları çıtır,içi damakta eriyen lezzeti ile kendi mutfağınızdan çıkma nefis baklavanız misafirleriniz için bayram boyunca taze ve lezzetli kalacaktır.
  • Hepinize afiyet olsun.

KAVURMA

  • MALZEMELER:
  • 1 kg kuşbaşı doğranmış kuzu eti
  • 100 gr kuyruk yağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Kekik
  • Karabiber
  • YAPILIŞI:
  • Kuyruk yağını küçük parçalar halinde doğrayın.
  • tencerenize kuyruk yağını alın ve yüksek ateşte karıştırarak yağının çıkmasını sağlayın.
  • kuyruk yağları kızarınca içinden çıkarın sadece bıraktığı yağ kalsın.
  • Bu aşamada kuzu etlerini ilave edin ve karıştırın.
  • Etiniz önce suyunu bırakacaktır.
  • Tekrar suyunu çekerek yağına kalana kadar kavurmaya devam edin.
  • Etler yağına kaldığında yumuşak kıvama gelmiş olacaktır.
  • Biraz daha lezzet katmak için tereyağını ekleyin ve birlikte 10 dakika daha kavurun.
  •  Çok pişmiş lokum gibi dağılan bir kavurma istiyorsanız ,kıvamına bakarak kavurmaya devam edebilirsiniz.
  • Bu aşama da sanırım etler yumuşacık ve lezzetli bir hal alacaktır.
  • Tuzunu,karabiberini ve servis ederken kekiğini serpebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.

İKİZ BÖREK

  • MALZEMELER:
  • 3 ad hazır yufka (ortadan ikiye keserek 6 ad yarım ay yufka elde edin)
  • İÇ HARCI:
  • Ispanak,kuru soğan ve zeytinyağ kavurması
  • Lor ,beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımı
  • SOS İÇİN:
  • 100ml süt
  • 3 ad yumurta (1nin sarısını ayırın)
  • 100ml zeytinyağ
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1/2 yemek kaşığı yoğurt karışımı
  • Çörek otu
  • Susam
  • YAPILIŞI:
  • Sos malzemelerini karıştırın ve bir kaseye alın.
  • Ispanak harcı için soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağ ile kavurun.
  • Yıkanmış ve doğranarak suyu süzülmüş ıspanakları ekleyin ve suyunu bırakmadan çevirerek karıştırın ve tabağa alın.
  • Yarım ay kestiğiniz yufkanın üzerine sos gezdirin.
  • Düz olan alt kısmını 2 parmak kalınlığında içe kapatın.
  • yufkanın yanlarından başlayarak yarısına ıspanak yarısına peynir yerleştirin.
  • Rulo sarın.
  • Her iki uçtan ortaya doğru birini içe diğerini dışa doğru olacak şekilde gül şeklinde sarın.
  • Sarmal bir S şeklinde olacaktır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsinize yerleştirin.
  • Bütün yufkaları aynı şekilde hazırlayın.6 adet bütün,ortadan kestiğiniz de ise 12 ad gül şeklinde böreğiniz olacaktır.
  • Bir sefer de iki çeşit börek elde edeceksiniz.
  • Ayırdığınız yumurta sarısına,zeytinyağ ve yoğurdu karıştırın.
  • böreklerin üzerine sürün ve ıspanaklı olana çörek otu,peynirli olan tarafa susam serpin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20 dakika pişirin.
  • Fırın markalarından dolayı ölçüler değişiklik gösterebilir.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
  • Mutlu bayramlar da bereketli sofralar...