Merhabalar sevgili dostlar, 

Osmanlı Döneminde günümüze KEŞKÜL... Keşkülü Fukara olarak bilinir. 

Keşkül Derviş çantasıdır. Gurur ve kibri yenmek adına dilenmeye mecbur bırakılan dervişlerin kendilerine verilen yiyecekleri koydukları kabın adıdır keşkül...

Tarikat felsefesi gereği olarak görülen dilenme, Dervişlerin zaman zaman Kadılarla birlikte halkın arasına girmesidir ve topladıkları para ve malzemeleri bu kabın içinde biriktirmesidir ve bunlarda tatlı ve yiyecek olarak halka tekrar geri dönmesidir. O yüzden de adı ''KEŞKÜLÜ FUKARA''dır. 

Keşkül en eski sütlü tatlılarımızdan bir tanesidir. Eskiden sulu yiyecekleri koyulaştırmak ve kıvam vermek için ekmek kullanılırmış. Daha sonra ekmeğin yerini ezilmiş cevizgiller almış. Keşkül de sütün koyulaştırılması için ezilmiş ceviz şekerle birlikte süte karıştırılarak yapılmaya başlanmış. Fakat ceviz sütün rengini koyulaştırdığı için onun yerini zaman içerisinde ''badem''almış. O dönemlerde kıvam verme işini  sübye kullanılarak hazırlansa da bugün günümüz de bu işi nişasta ile yapmaktayız. 

Osmanlıdan günümüze sütlü tatlılar içinde ilk beşinci sırada yerini alan ve içinde ki bademin rahiyası ile damaklarda enfes bir lezzet bırakan ''KEŞKÜL'', Uzun zamandır pişirmeyenler için tam ölçülerde ve eski lezzetine uygun tarifi ile sizlerle...

• MALZEMELER:

• 1 lt Süt

• 1 su bardağı toz şeker

• 1 su bardağı badem unu

• 2 yemek kaşığı hindistan cevizi

• 1 ad yumurta sarısı

• 1 paket vanilya

• 2 yemek kaşığı mısır nişastası + 1/2 su bardağı su 

• ÜZERİNE:

• File Badem

• HAZIRLANMASI:

Tencerenize sütü, şekeri, yumurta sarısı, badem unu, hindistan cevizi ve vanilyayı alarak güzelce karıştırın. 

• Orta ateş üzerinde karıştırarak özleşene kadar pişirin. 

• Nişasta ve suyu bir kasede eritin. 

• Kaynamakta olan sütlü karışıma nişastayı azar azar ekleyerek hızlıca karıştırın. 

• Kıvamı koyulaşınca ateşten indirin. 

• Keşkülü kaselere paylaştırın ve soğutun. 

• Üzerini file bademlerle süsleyin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle...