Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün Kayseri Mutfağının önde gelen yemeklerinden biri olan Kayseri Yağlaması,Kayseri halkının deyimiyle ''Şebit''tarifi ile sizlerleyim.

İnce yapılan lavaş ekmekleri,üzerinin kıymalı harcı ve sarımsaklı yoğurt ile lezzetini bilen bilir bilmeyen ve bugüne kadar hiç denememiş olanlara da ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Bir yemek içinde bir kaç lezzeti barındıran bu yemek kalabalık sofralar için büyük bir tepsi içinde çatala sarılarak keyifle yenen bir yemektir.

Şebit lavaş anlamına gelen ve yörenin insanının şebit yağlaması dediği ve genellikle pazar günleri ailenin hep birlikte çatala dolayarak yediği, hamurun inceliği, kıymalı harcının mis gibi tereyağ kokusu ile kavrulduğu, olmazsa olmazı sarımsaklı yoğurtta ortasından aşağı doğru akıtıldığında önce görüntüsü ile iştah açan bu yemeği bir de sizler deneyin. Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

ŞEBİT HAMURU İÇİN:

• 1 paket kuru maya

• 1 tatlı kaşığı toz şeker

• 1,5 tatlı kaşığı tuz

• 500 gr Un

• Takribi 2-2,5 su bardağı su 

HAZIRLANIŞI:

• Kasenin içine unu alın ve tuz ile karıştırın.

• Orta kısmına mayayı ,şekeri ve az su ekleyerek 10 dakika bekletin.

• Aktif hale gelen mayanın ortasına kalan suyu azar azar ekleyerek özlü güzel bir hamur elde edin.

• Hamurunuzun üzerini örterek mayalandırın.

• İki katına çıkan hamurunuzu tezgah üzerinde tekrar yoğurun ve yuvarlak bezeler halinde bir tepsiye dizin.

• her bir yuvarlak bezenizi yemek tabağı büyüklüğünde ince olacak şekilde açın.

• Yapışmaz tava içinde hamurları arkalı önlü rengi dönmeden pişirin ve bir mutfak örtüsü içine kat kat yerleştirin.

KIYMA HARCI İÇİN:

• 500 gr dana kıyma

• 3 ad kuru soğan

• 7-8 sivri biber

• 4 ad domates

• 1 kahve fincanı zeytinyağ + 2 dolu yemek kaşığı tereyağ

• 1 yemek kaşığı domates salçası

• 1 yemek kaşığı biber salçası

• Tuz + Kırmızı biber

• 2 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:

• Kuru soğanları küçük doğrayın.

• Domateslerin kabuklarını soyun ve küpler halinde doğrayın.

• Sivri biberleri halka doğrayın.

• Zeytinyağını bir tavaya alın ve kıyma ilavesiyle kavurmaya başlayın.

• Kıymanın rengi dönünce soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin.

• Biberleri ekleyin ve 5 dakika daha birlikte kavurun.

• Domatesleri,salçaları ,tuz ve kırmızı biberi ekleyin,kavurun.

• Suyunu vererek 5-7 dakika kaynatın.

• İç harcınız biraz suluca olacaktır.(hamurların ıslanması için)

ÜZERİNE:

• 1 kase yoğurt

• 2 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI:

• Sarımsakları az tuz ile havanda dövün.

• Yoğurt ile karıştırın bir kenara alın.

SON HAZIRLIK:

• Büyükçe bir tepsiye yada tabağa bir kat lavaş(şebit)bir kat kıymalı harc olarak üst üste yerleştirin.

• Hepsi bittikten sonra üstten orta kısmına sarımsaklı yoğurt dökerek yanlardan akmasını sağlayın.

• Yemeğinizi kare olarak kesin ve üçgen parçalar olarak bölün.

• İsteğe bağlı olarak yanlarına domates ve biberler ile ikram edebilirsiniz.

• Hepinize afiyet olsun.

• Sevgiyle..