Bugün kü konuğumuz ''EKMEK''.. Tarihine şöyle bir göz attığımız da medeniyetler tarihi kadar eski olduğunu görürüz. Kuşkusuz yabani buğday ve arpanın tarihi ile başlar. Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski, en temel ve en önemli gıda maddesidir. Ekmekçilik tarihi 8 bin yıl öncesinden, insanların hububatı taşlar arasında kırıp ufaladığı ve su katarak elde ettiği hamuru,yassı bir kaya üzerine yayarak ateşte pişirdiği günlere kadar uzanır.

Yakın geçmişte, ekmek katkı maddelerinin bulunması, kaliteli hububat yetiştirilmesi, öğütme tekniklerinin ilerlemesi, pişirmede kullanılan araçların giderek geliştirilmesiyle birlikte, ekmeğin daha iyi fermante etmek ve daha düzgün pişirmek mümkün olabilmiştir.

Ekmek, ağız tadının temelidir.Bir kıtadan diğerine şekil değiştirse de tüm dünyada ekmek her gün yenmektedir.

Günümüz de ise bir çok çeşidi ile damaklara hitap eden ''EKMEK'', her sofranın vazgeçilmez, olmazsa olmazıdır.

Bugün ki ekmeğimiz alışılmışın dışında,içi dolgulu ve kakaolu olup adeta çörek gibi de tüketilebilecek bir tarifdir.

Beğeneceğinizi umarım, hepinize kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER:

• 400 gr tam buğday unu

• 2 yemek kaşığı kakao

• 3 yemek kaşığı haşhaş

• 1 paket kuru maya

• 1 ad yumurta

• 1 kahve fincanı süt

• 1 kahve fincanı zeytinyağ

• 2 yemek kaşığı toz şeker

• 1 yemek kaşığı tuz

• 1 su bardağı ılık su

İÇİNE:

• Yumuşak tereyağ

• Kaşar peyniri

ÜZERİNE:

• Yumurta sarısı

• Haşhaş

YAPILIŞI:

• Tam buğday ununu ve kakaoyu bir kase içinde karıştırın.

• Orta kısmını açarak havuz haline getirin.

• Kuru mayayı,şekeri ve ılık sütü ekleyerek 10 dakika bekletin.

• Kabaran mayanın üzerine zeytinyağ,ılık su,yumurtayı ekleyerek karıştırın.

• Haşhaşı ve tuzu unun üzerine serptikten sonra hepsini birlikte yoğurmaya başlayın.

• Ele yapışmayan ama yumuşak bir kıvamda hamurunuz olacaktır.

• Hamurun üzerini örterek 1 saat mayalandırın.(hamur iki katına çıkacaktır.)

• Mayalanan hamurunuzu 9 adet beze olacak şekilde eşit ölçülerde yuvarlayın.

• Kare (24x24)bir kasnak yada tepsinize yağlı kağıt serin.

• Yuvarladığınız bezeleri avuç içinizde yuvarlak açın ve tereyağ sürün ortasına kaşar peyniri terleştirin ,tekrar yuvarlayın.

• Her birine aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsiye üçlü olarak yerleştirin.

• Üzerine yumurta sarısı sürün ve haşhaş serpin.

• Üzerini bir havlu ile örterek 1 saat tekrar mayalanmaya bırakın.

• Fırınınızı 180 derece de ısıtın ve takribi 30 dakika pişirin.

• Fırından çıkardığınız da avuç içinizle üzerlerine su serperek bir örtü ile kapatın.

• Ilık hale gelince servis tepsinize alarak sofranız da yerini alsın.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...

Not:Tarifimizin Neşem Çelik YouTube Kanalında videosu bulunmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=HW0mGq93oPc