Merhabalar sevgili dostlar,

Bu hafta Yöresel yemekler de İç Anadolu yemeklerini seçtiğimize göre, tatlımızda Tokat'tan gelsin.

Millet olarak yemek üzerine genellikle şerbetli tatlıları tercih ettiğimiz bilinir.

Yöreler olarak bakıldığında da bunu görebiliyoruz.

Tokat'ın sevilen bir tatlısı olan “HİRA” tatlısının bir özelliği şerbetinin yoğun kaynatılmadan verilmesidir. Bu nedenle de daha hafif ve yumuşak dokusundan dolayı yemek üzerine ağırlık vermeden yenebilmesidir.

İrmikli tatlıları sevenler için pratik ve lezzetli bu tatlıyı bu hafta hep birlikte hazırlıyalım.

• MALZEMELER:

• 1/2 su bardağı zeytinyağ (su bardağı ölçüleri klasik bardaklardır)

• 1/2 su bardağı yoğurt

• 1 ad yumurta

• 1/2 su bardağı irmik

• 2 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi

• 1,5 dolu su bardağı un

• 1 paket vanilya

• 1 paket kabartma tozu

• BULAMAK İÇİN:

• 1 çorba kasesi irmik

• ŞERBET İÇİN:

• 2,5 su bardağı toz şeker

• 2,5 su bardağı su

• ÜZERİNE:

• Fındık

• HAZIRLANMASI:

• Zeytinyağ, yumurta ve yoğurdu bir kasede karıştırın.

• İrmik, hindistan cevizi ve vanilyayı ekleyin.

• Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin.

• Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.

• Bir tabağa irmiği alın.

• Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayın ve irmiğe bulayarak fırın tepsisine dizin.

• Orta kısımlarına fındık yerleştirin.

• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dak (tamamen kızarana kadar) pişirin.

• ŞERBET İÇİN:

• Tencereye şeker ve suyu alın ,kısık ateşte sedece şeker eriyene kadar (şerbeti kaynatmıyoruz) karıştırın.

• Şerbetiniz oda sıcaklığında olacaktır.

• Fırından çıkan tatlıya oda sıcaklığında şerbetini verin ve üzerini bir tepsi ile kapatarak 1 saat bekletin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..