Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün ki konuğumuz hemen hepimizin çok severek yediği ''LAHMACUN''..

Salgın nedeniyle dış mekanlar da yemek yemeyenler ve lahmacunu özleyenler için evlerimizin fırınlarında da nefis bir lahmacun hazırlamanız mümkün..

Şöyle bir eskiye gidersek, Arapça da adı ''LAH Ü MACİN'dir. Et ve yoğrulmuş hamur anlamına gelir.

Tarihi çok eskilere, Babillere kadar dayanır. 5000 yıllık bir geçmişiyle Doğuya özgü bir yemektir.

Kimi yerlerde Türk Pizzası olarak adlandırılır. 1960 yıllarından sonra Ülkemizin Doğu Bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmüştür.

Malzemeleri yöreye göre değişiklikler gösterebilmektedir. Büyüklükleri ve şekilleri ile de değişiklik gösterebilir. Kimi yerlerde yuvarlak kimi yerler de ise oval olarak şekil verilerek hazırlanır. Şanlıurfa ve Mardin de soğanlı, Gaziantep de sarımsaklı, Kahramanmaraş da ise hem soğan hemde sarımsaklı olarak yapılmaktadır.

Lahmacun Türkiye, Ermenistan, Lübnan, Suriye ve İsrail de popüler bir yemektir.

En lezzetli pişirme şekli ise tabiki taş fırında pişirilen,ince ve iyi pişmiş hamuru ile bol malzemesidir. Doğu da genellikle közlenmiş patlıcan eşliğin de yenilse de çoğunlukla maydanoz, kuru soğan ve limon en çok tercih edilen yardımcı ikramları arasındadır.

Şimdi gelin kolayca ve lezzetli çıtır çıtır bir lahmacun hazırlıyalım.

MALZEMELER:

• 22 ad orta boy içindir.

HAMUR:

• 7 su bardağı un

• 1 paket kuru maya

• 1 tatlı kaşığı toz şeker

• 1yemek kaşığı tuz

• 1,5 - 2 su bardağı oda sıcaklığında su (kontrollü)

İÇ HARCI:

• 500 gr orta yağlı dana kıyma

• 3 ad orta boy kuru soğan

• 5 büyük diş sarımsak

• 3 ad küçük kapya biber

• 2 ad domates

• yarım demet maydanoz

• 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası

• 1 dolu tatlı kaşığı acı biber salçası

• 5 yemek kaşığı zeytinyağ

• Tuz 

• Karabiber

HAZIRLANIŞI:

• Hamuru hazırlamakla işe başlayalım.

• Kaseye unu alın ve ortasını havuz gibi açarak mayayı,şekeri ve az su ekleyerek mayanın çözülmesini sağlayın.

• Unun üzerine tuzunu ekleyin ve yavaş yavaş suyu vererek orta yumuşaklıkta ele yapışmayan bir hamur yoğurun.

• Üzerini örterek kenara alın.

• Gelelim iç harcına; Kuru soğanları çok küçük doğrayın.

• Kapya biberleri ve domatesleri de küçük doğrayın.

• Kaseye kıymayı alın,soğanları,kapya biberini,domatesleri, ince kıyılmış maydanozları, yine ince doğranmış sarımsakları,salçaları,tuzu ve karabiberini ekleyerek zeytinyağını ekleyin ve suluca bir iç malzeme hazırlayın.

• Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve 22 ad hamur bezesi olacak şekilde yuvarlayın.

• Her bir hamur bezesini ince olacak şekilde tezgahınızı unlayarak yemek tabağı büyüklüğün de açın.

• Üzerine bolca iç malzemesini yerleştirin.

• Ve hiç bekletmeden fırın tepsisine yağlı kağıt sererek yerleştirin.

• Büyük fırın tepsilerine 4 ad lahmacun alacaktır.

• Tepsilerinize lahmacunları hazırlayın ve hamurun tekrar mayalanmasını bekletmeden 200 derece de ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

• Çıtır çıtır bir hamur ve çok lezzetli bir kıyma harcı ile lahmacunlarınız hazır..

• Yanında yarım ay doğranmış soğan,maydanoz ve limon lezzetine lezzet katacaktır.

• Hepinize afiyet olsun.

• Tarifimizin VİDEOSU, Neşem Çelik YouTube Kanalında bulunmaktadır.

• Sevgiyle..