İnsan emeğinin insan zekâsının işlemediği her materyal, her varlık yok hükmündedir. Petrolünüz olmayabilir, doğalgazınız olmayabilir, yeterli hiçbir kaynağa sahip olmayabilirsiniz. Ancak problemleri aşmak için yeterli iradeniz, bilginiz ve çalışkanlığınız varsa her meselenin çözümü de vardır. IMF, Dünya Bankası gelmiş size dayatmada bulunuyor; "Şeker üretimini durdurun; çiftçiye pancar ektirmeyin!" diyor. Siz ne yapıyorsunuz? Yabancıların talimatını yerine getirmek, üç kuruş kredi alabilmek için pancar üretimini yasaklıyor, şeker fabrikalarını kapatıyor, işçiyi sokağa atıyorsunuz. Bu mantıkla bir yere varabilir misiniz? Varamazsınız! O halde ne yapacaksınız? Hemen pancar alım fiyatlarını bu yıldan %20-30 fazlasıyla açıklayacaksınız. Bilim adamlarına ve TÜBİTAK'a talimat vereceksiniz. Diyeceksiniz; tüpgazlı araçlardaki gibi dizel arabalar için çabuk montaj sistemi geliştirin.

Bunu önümüzdeki seneden itibaren aracında kullanan şoförlere bioyo dizel yakıtın litresi şu kadar olacak. Bu rakkam %20-30 tasarruf sağladımı? Bütün otobüs ve kamyon sahipleri araçlarına bu cihazları taktıracak. Hem sizin çiftçiniz, hem şeker fabrikası işçiniz işsiz kalmayacak. Hem dışarıya döviz aktararak cari denge açıklarınız büyümeyecek, hem petrol fiyatlarının tırmanması sizin ülkenizde enflasyonist etki meydana getirmeyecek, hem de sosyo-ekonomik istikrarınız bozulmayacak.

Bazıları diyecek ki; efendim, bunlar birden bire olmuyor. Siz tedbir alıncaya kadar küresel çaptaki krizler aniden başlıyor, fiyatlar artıyor. Siz çaresiz kalıyorsunuz. Zaten sizin gibi ekonomiler, küçük ekonomilerdir. Yukarıda anlattığımız işlerin prodüktiv olabilmesi için belli bir ölçek büyüklük olması gerekir. Bir işletme belli bir ölçek büyüklüğün altında olduğu zaman söylediğiniz işler kârlı olmaz!!!

Bu sözlerin hepsi yalandır, mantıksızdır. Batının ajan NGO'larının (Sivil Toplum Kuruluşları) yanıltıcı aldatmalarıdır. II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın nüfusu 50 milyon, GSMH'da bugünkü Türkiye ölçeğindedir. (Satınalma gücü paritesine göre) kömürden petrol yapılması işi; birkaç ay içinde gerçekleştirilmiş ve uygulamaya sokulmuş. Rus cephesindeki Nazi orduları yürümüştür. Bu işler onlarda oluyor da bizde niye olmuyor? derseniz. İşte asıl yaraya parmak basmış olursunuz. Bizce sualin cevabı; "aşağılık duygusudur".

İlla evvela onlar yapacak, yada önce onlar söyleyecek ki; biz de kuyruk olup onları takip edelim. Tabi bu mantıkla ne bir yere varırsınız ne de Atatürk'ün emri olan muassır medeniyet seviyesinin üstüne çıkabilirsiniz. Batının elinde oyuncak olur; onlar emreder uyum yasaları çıkartırsınız, onlar söyler bölücü teröristleri serbest bırakırsınız, onların para vermek şartıyla size buyurdukları federalizm dayatmalarına evet dersiniz, bütün hedef ve ilkelerinizi kaybeder, siz olmaktan çıkarsınız.

Düşünebiliyormusunuz petrolün varili 50 dolara çıkıyor. Bu ne demektir? (7 x 50 = 350 $ x 1.500.000 TL = 525 milyon TL) Petrolün tonunu 525 bin liradan alıyorsunuz.

Tesisler kurarsanız; linyit, taşkömürü veya diğer cins kömürleri petrole çevirecek petro kimya fabrikaları açarsınız, maliyet hesabı yaparsınız. Petrolün varili size bu yolla 40 dolara gelse bile yerli işçi ve yerli teknoloji kullanıldığı için kârlı çıkmış olursunuz.

Kaldıki linyit kömürü, turbo gibi düşük evsaflı kömürden petrol yapan profösörlerimiz var. Erciyes Üniversitesi'nden bir profösürümüz geçenlerde çıktı televziyonlarda bunu anlattı. Kim dinledi? 'Efendim biz yapamayız?!'. 'Niye yapamayız.' 'Bu teknolojiler batıda var...!" Almanya 2. Dünya Harbinde yaptı. Biz niye yapamıyoruz? "Orası Avrupa onlar yaparsa olur biz yaparsak olmaz". "Sonra bir özelleştirme furyası başını aldı gidiyor. Görmüyormusunuz? Kamu ekonomisi öldü. Herkes giderken Mersin'e biz gidemeyiz tersine..."(!) Türkiye otomobil yapamaz demişler, 60 ihtilalinin ürünü olan Devrim otomobillerini 40 yıl boyunca alaya almışlardı. 44 yıl sonra yürüdüğü görüldü buna ne diyeceksiniz? Tabi cevap yok...

1973 Arap-İsrail savaşından sonra da petrol fiyatları artmıştı. Dünyanın herhangi bir yerindeki kriz veya savaş petrol fiyatlarında patlamaya sebep olduğu biliniyor. Irak Savaşı'ndan sonra petrol fiyatlarının artmayacağını beklemek mantıksızlık değil mi? Kaldıki bu savaşı bizlere finanse ettireceklerini biliyorduk... Bu ülkede iktisadi trendleri hesaplayan bir kriz masası, geleceği tahmin eden bir müessese veya akıl sahibi bir kişi yok mu? "Maalesef yok ki... bunlar oluyor..."

Bir ülkenin geleceği pamuk ipliğine, tesadüflere veya global finans çetelerinin insiyatifine bırakılamaz. Ne zaman ki bu ülkenin kaderine biz sahip çıkarsak bu ülkenin makus talihi ters dönecektir...

Konuya devam edeceğiz.