Genel kültür sorularından biri olarak çoğumuzun ezbere bildiği dünyanın yedi harikası artık değişecek. Başkanlığını Bernard Weber'in yaptığı merkezi İsviçre'de bulunan N7W vakfı bu bilgiyi güncelleyecek. Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) yok olan dünya kültür varlıklarına dikkat çekmek ve korumak amacıyla 2000 yılında dünya çapında bir oylama yaparak, halen var olan yeni yedi harika için adaylar belirlemiş. Bu aşamada kurulan N7W vakfı halen çalışmalarını sürdürüyor. Dünyanın bilinen yedi harikasını belirleyen bir kişi olmasına rağmen bu kez yedi harika tüm dünyaca belirlenmiş olacak. Yani, isteyen herkes listede yer alan adaylara oy verebilecek. Şimdilik telefon ile oy vermek mümkün ama yakın bir zamanda çağın iletişim aracı internetin de devreye gireceği söyleniyor. Adres şimdiden belli: www.cms.n7w.com ve www.new7wonders.com (ben henüz görüntüleyemedim ama!!!)  

 

Neden böyle bir faaliyete gerek duyulduğuna gelince, iki ana neden ortaya konuyor: Bunlardan biri mevcut yedi harikanın milattan önceki çağlardan gelen bir değerlendirme olduğu, diğeri de eserlerin çoğunun mevcut olmadığı. Aslında bu girişim dünyanın yedi harikasının seçimi olmayabilirdi. Çünkü listede bugün var olmayanlar olsa bile klasikleşmiş bir bilgi, bir yargıdır dünyanın yedi harikası. Kendi dönemi içinde değerlendirilmelidir. O zamanki değer yargıları ile dünyanın bilinen ve yaşanılan coğrafyasında yine isabetli seçimler yapıldığı söylenebilir. Bu harikalardan Artemis Tapınağı-Efes ile Halikarnas Mozolesi-Bodrum'un ülkemizde bulunması da ayrı bir mutluluk ve övünç kaynağıdır. Ancak bugün Artemis Tapınağından tek bir sütunun varlığı, Halikarnas Mozolesine ait bulunan parçaların anavatanı yerine Londra British Museum'da yer alması da üzücüdür. Diğer harikalara gelince sadece Mısır'daki Keops Piramidi günümüze ulaşabilmiştir.   

 

Bu girişim Bilgi Çağının 7 Mimarı Şaheseri veya Yüzyılın İnşa Edilmiş 7 Estetik Yapıtı olabilirdi. O zaman listeyi oluşturmak da daha kolay ve adil olurdu. 1 Ocak 2007'de açıklanacak olan yeni harikalar altı yıllık bir çalışma sonucu önce 77 aday arasından belirlenmiş. Geçtiğimiz günlerde de bu liste 21'e düşmüş ve nihayet kazanan içlerinden sadece 7 tanesi olacak. Listeye baktığımda adını hiç duymadığım adaylar olduğunu da söylemeliyim. Listede ülkemizden de Ayasofya var. Oyumu tabii ki onun için kullanacağım. Ama ülkemizden Efes, Nemrut Harabeleri, Meryem Ana Kilisesi, Sümena Manastırı, Truva Atı, Aspendos Antik Tiyatrosu gibi dünya mimari ve tarih mirasının başka önemli temsilcileri de yer alabilirdi. Listenin eksikliği dünyadaki başka güzellikler, estetik veya teknolojik  ya da tarihi değeri olan şaheserler için de  geçerli.  Özetle liste bende "dünyanın 7 harikası olarak tanımlanacak adayları kapsamıyor" hissini uyandırdı. Dediğim gibi dünyanın yedi harikası tabirini de pek kabul etmiş değilim. Keşke yeni bir ünvan bulunsa, liste buna uygun hazırlansa...  

 

Önümüzde bir yıl gibi uzun bir süre var. Belki gelişmeler düşüncelerimi değiştirir. Şüphesiz Ayasofya'ya oy vereceğim. Yeni harikaların en az birinin ülkemizde olması turizme yatırım yapan ülkemiz için olumlu bir gelişmedir. Sanırım daha pek çok güzelliğimiz olması ve onları listede bulamamak mutsuz ediyor beni.  

 

Yazımı bitirirken listede yer alan 21 adayı sizlere tanıtayım: 1)Akropolis-Yunanistan, 2)El Hamra Sarayı-İspanya , 3)Angkor Tapınağı-Kamboçya, 4)Chichen Itza-Meksika, 5)Kurtarıcı İsa Heykeli-Brezilya, 6)Kolezyum-İtalya, 7)Easter Heykelleri-Şili, 8)Eyfel Kulesi-Fransa, 9)Çin Seddi-Çin, 10)Ayasofya-Türkiye, 11)Kyomizu Tapınağı-Japonya, 12)Kremlin Sarayı-Moskova, 13)Machu Picchu Harabeleri-Peru, 14)Neuschwanstein Kalesi-Almanya, 15)Petra Antik Kenti-Ürdün, 16)Gize Piramitleri-Mısır, 17)Özgürlük Anıtı-ABD, 18)Stonehenge Harabeleri-İngiltere, 19)Sydney Opera Binası-Avustralya, 20)Tac Mahal-Hindistan, 21)Timbuktu kenti-Malta