Kitap  Dünyası 

Biz Sizinle Büyüdük

Türkiye’de haber spikerliği denilince ilk akla gelen isimlerden birisi olan Zafer Kiraz   Pegem Akademi Yayıncılık’tan çıkan  Biz Sizinle Büyüdük kitabı ile bu kez okuyucuya çok şey anlatıyor. Son zamanlarda habercilik , medya ve iletişime dair dersler veren konuşmaya topluluk önünde konuşmaya dair deneyimlerini Türkiye’nin farklı noktalarında söyleşi seminer ve etkinliklerle yansıtan Zafer Kiraz deneyim ve çalışmalarına dair çok önemli detaylar içeren bu eserde çok çok kıymetli detaylar aktarıyor. Kitap tanıtım bülteninde şu ifadeler yer alıyor : ...İlk kez sahneye çıkıyordum. Bacaklarım salonun sessizliğinde, adeta bir oyun havasına eşlik eder gibiydi. Seyirciye bakmak ise ne mümkün! O 30 saniye bana 30 yıl gibi gelmişti.... ...Güzel bir ses ve Türkçe bilgisi sunuculuk-spikerlik için yetmez. Farkınızı da ortaya koyacaksınız. Farkınız yoksa siz de yok olmaya mahkumsunuz... ..."İyi akşamlar sayın seyirciler" anonsuyla yayına başladım... Daha 3-5 dakika olmuştu ki, kulaklarımdan ve gözlerimden kan akaarak stüdyoya yığılan görüntüm... ... Algıyı nasıl yönetirseniz o sonucu alırsınız. Örneğin, yazılı ve görsel medya elinizde ise, bir uzay gemisi tarafından kaçırılıp Mars gezegenine  götürüldüğünüzde çoğu insanı inandırabilirsiniz...

... Böyledir bu iş, her zaman rahatlıkla söyleyebildiğiniz bir sözcüğe takılırsınız... Benim de o başıma geldi.... Trt 1 Ana Haber Bülteni`ni sunduğum bir akşam, o dönem Başbakanlık makamında bulunan Sayın Binali Yıldırım`ın haberine giriş yapacağım... Sayın Binali Kartal demişim... Sayın Başbakanın engin hoşgörüsüne sığınarak kendilerinden özür diliyorum, sanırım FIFA kokartlı hakemimiz  Sayın Binali Kartal şu an beni izliyor ve kulaklarımı çınlattı... Bu çok önemli eseri mutlaka okuyun. 

Evet Aşk Güzel Şeydir

Esin Çelebi Bayru’nun Evet Aşk Güzel Şeydir Kitabı  Nefes Yayınevi’nden çıktı. Kitap tanıtım yazısında şu ifadelerle aktarılıyor : “Hz. Mevlânâ’ya soruyorlar: “Bir tekkemiz olsa?” “Dünya bir tekke.” diyor. “Peki kim bizi aydınlatacak?” diye soruyorlar. “Mesnevî size yeter.” buyuruyor.İşte dünyadaki her şey bize ders, yeter ki olaylara o açıdan bakabilelim, o dersi çok iyi çalışalım ve hayatımızı bu bilgilerle kolaylaştıralım. Mevlevîliği bir felsefe olarak düşünüyorlar. Hayır, Mevlevîlik bir manevi yolculuktur. İnsanın, maddi hayatla manevi hayatını nasıl dengeye sokacağına dair bilgilerin ve öğretilerin olduğu bir yoldur ki bu denge bizi çok daha ileri götürür. Hz. Mevlânâ bize bunu Mesnevîsinde ve diğer eserlerinde anlatıyor. Aile olarak bizler Hz. Pîr’in açtığı yolda hizmete gayret ediyoruz. Büyükbabalarımız da babamız da bizler de hiçbir zaman hizmetten geri kalmadık. Mademki bu aileye doğduk, bu bilgileri güncelleyip bir sonraki nesle bırakmamız gerekir…

DİJİTAL GELECEKTE İNSAN KALMAK

Akademisyen yazar ve bilim adamı Sinan Canan ile Araştırmacı yazar ve Bilge Adam Bilişim Grubu Yöneticisi Mustafa Acungil’in ortak çalışmaları “Dijital Gelecekte İnsan Kalmak” TutiKitap’ tan çıktı.

Bu kitapta Sinan Canan ve Mustafa Acungil' in, yani bir doğa bilimci ile bir mühendisin, ortak geleceğimize dair çalışmalarını bulacaksınız. Önce o geleceğe doğru nereden geldiğimizi biyolojik ve teknolojik geçmişimizden başlayarak bugünkü halimize kadar inceleyen yazarlarımız, günümüzdeki dijitalleşmenin mevcut konumunu ve etkilerini ele aldıktan sonra önemli perspektiflerden gelecek senaryoları üzerine derinlikli bir sohbetle devam ediyorlar. Yapmaya çalıştıkları en temel şey, tüm olası gelecek senaryolarını masaya yatırıp geleceğe dair hayal gücümüzü kışkırtmak ve buradan kişisel yaşamımıza dair bazı ipuçları çıkartmamız… 

Tüm gelecek tahminleri öngörülemeyen, olağanüstü ve büyük etkilere sahip beklenmedik olaylarla değişir. Bizi ve dünyamızı etkileyen tüm sonuçlar, hesaplanamaz nedenlerin ürünleridir aslında... Dolayısıyla geleceği öngörme iddiası, insanoğlunun en fazla yanıldığı alanların başında geliyor. Buna rağmen zihnimiz, birkaç saniye ötesinden yüzlerce yıl ileriye kadar gelecekleri hesap edip duruyor, tahminler üretiyor. Çünkü öngöremesek de geleceğe hazırlanmamız gerek.

Sinan Canan ve Mustafa Acungil Dijital Gelecekte İnsan Kalmak isimli bu ortak eserlerinde geleceğin muhtemelen burada bahsedilenlerden çok farklı olacağını da söylüyorlar. Ama yazarlara göre nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin, bu olasılıklara kafa yoranlar o gelecekte daha iyi bir konumda olma şansına sahip olacak.

Bugüne kadar geleceği bazıları biyoloji üzerinden okudu, bazıları ise teknoloji üzerinden… Bu kitap size bir sentez vadediyor.

Nesibe Özcan Özbiçer’den Bizim Çocuklarımız 

Mardin’de Bir İstanbullu ve Beşik Kertmesi kitapları ile büyük ses getiren başarılı araştırmacı yazar Nesibe Özcan Özbiçer Bizim Çocuklarımız eseriyle de okuyucuların büyük beğenisini kazandı. Geçtiğimiz günlerde imza günlerinde okuyucuları ile buluşan Nesibe Özcan Özbiçer yakın zamanda da yeni imza günleriyle okuyucularına ulaşacak. Kısa süre içinde 2.Baskısı yapılan kitapta aynı çevrede yetişen 6 çocuğun 3 ayrı öyküsü anlatılıyor. 1.öyküde 9 yaşındaki küçük Berçem’in 70 yaşındaki Abbas Ağa ile evliliği ve yaşadığı acı dram ; 2.öyküde 14 Yaşındaki Rojda’nın önce eniştesi tarafından tecavüze uğraması ve ablası ile eniştesinin tehdidi ile kimseye bu durumu söyleyememesi ve Bekran Aşiretinin genç ağası ile evliliği ve yaşadığı ikinci tecavüz ve töre uğruna ölümü ve sonra yaşananlar. 3.öyküde de birbirini seven 4 gencin aileleri onları çapraz evlendirdikleri için masum sevdalarını gizli ve çapraz şekilde yaşayan, bilinirse töre gereği ölüm korkusunu bilen gençlerin durumunu anlatıyor. Bizim Çocuklarımız kitabıyla verilen mesaj Çocuklara yapılan taciz , tecavüz ve sonucundaki evliliklere artık son verilmesi.. Toplumun direği kadınlar geleceği çocuklar olduğuna göre kadınlara çocuklara sahip çıkılmasını ve eğitilmeleri gerektiği eserde güçlü bir dille vurgulanıyor. Nesibe Özcan Özbiçer’in kendine has naif edebi dile ile bütünleşen bu çok hassas konu okuyucuya son derece özenli bir şekilde aktarılıyor. Okurken içinizin titreyeceği bu çok önemli eseri Bizim Çocuklarımız’ı mutlaka okuyun. 

Sanat Dünyası 

Funda Döşkaya İçindeki Çocuğu Renklerle Tuvallerine Yansıtıyor! 

Geçtiğimiz günlerde bir otelin sergi salonunda düzenlenen sanat fuarına katılan Ressam Funda Döşkaya içindeki çocuğu  renklerle tuvallerine  yansıtıyor. Fuara Masal Dünyam isimli eseriyle katılan başarılı ressam Funda Döşkaya’nın resmi sanatseverlerce büyük ilgi çekti. Başarılı sanatçı şu sıralar ise yeni bir sergiye hazırlanıyor. Funda Döşkaya Kış sonu yeni kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturacak. 

Sudeh Sotodeh’den Yelda Gecesi! 

Yüreğimin Ayak Sesleri kitabı ile büyük ses getiren ünlü sima Sudeh Sotodeh Bodrum’a yerleşerek yeni kitabının son hazırlıklarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde İran’dan gelen çok önemli konuklarını Yelda Gecesi’nde ağırlayan Sudeh Sotodeh İran’dan Mihriban Er , Zehra Su , Bilun Dohmen ve İranlı Müzisyen Ramin Ferhangeniy’i ağırladı. Yeni çıkacak kitabının da müjdesini veren Sudeh Sotodeh bu güne özel şu yazıyı kaleme aldı : 

“ YELDA.... Uzun bir melek.. Bir gece elbisesiyle.. ve yıldızlarla dolu bir eteğiyle... Yelda sonbaharın ilk gecesiyle geldi... Her gece gökyüzünün çatısında ve Tanrı'nın boş bahçesinde dolaşıyordur.. Vızıldıyordu ve saçları rüzgarla dans ediyordu...Yelda bir gece Tanrıdan bir parça ateş ödünç aldı... Ateşi bilirsin aşkın kendisidir.. Yelda ateşi kalbinde sakladı, şeytan onu çalmasın diye... Ateş Yelda’nın içinde beslendi... Melekler içlerinde ''Yelda hamile, Güneşe hamile'' dediler... Ve her gece kanını damla damla güneşe bağışlıyordu... Son damlasını bağışlayacağı gece artık hayatta kalamayacaktı... Melekler ''Yarın güneş doğunca Yelda ölecek'' dediler... Yelda yaratılmayı tekrarlayacak... Bu arada yarın güneşi görünce aklında olsun o kız Yelda’nın kızı... Ve Yelda Tanrıdan bir parça güneş ödünç alan o ismin hatırasıdır..(sudeh)”

Kim Kimdir?

Banu KARACA 

Banu Karaca , Berlin' de doğdu. Bilkent üniversitesi Opera Şan Ana sanat dalına özel öğrenci olarak girmiştir. Opera Şan ana sanat dalı başta olmak üzere 3 ana sanat dalının 1. Si olarak 2 sene erken mezun olmuştur. Yüksek Şeref Listesine girmiştir. Bahçeşehir Üniversitesinde ‘İLERİ OYUNCULUK’ yüksek Lisansı yapmaya hak kazanmıştır. Birçok Şan pedagogundan eğitim aldı.  Paris Opera Natıonal du RHİN solist sanatçı Merih KAZBEK vs ; SOLFEJ VE ARMONİ derslerini Bilkent Üniversitesi Kompozisyon bölüm başkanı Prof. Maria NOWOTNA’ dan almıştır. Paris Konservatuarı Müfredatı uygulanmıştır.  Diksiyon eğitimini Ankara Devlet Tiyatrosu rejisör, oyuncu, pedagog Sayın Ecder Akışık’ tan almıştır.  Oyunculuk eğitimini T.C Kültür ve Turizm bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü BAŞREJİSÖRÜ Sayın Gürçil Çeliktaş’ tan almıştır. Türkçe Vizyon vokal koçluğu ; 2013’te KARACA Müzik & Organizasyon Kuruculuğu üstlenmiştir.  Aynı zamanda AKADEMİ KARACA kurucu & Şan Bölüm Başkanlığı görevini üstlenmiştir.  ‘Mevlit kantat’ Dünya Prömiyerinde (NİSAN 2011) İstanbul, Antalya, İzmir, Samsun, Mersin Operası korolarının birleştiği 430 kişilik dev kadroda MİSAFİR SANATÇI olarak yer aldı. (1.SOPRANO)  Banu Karaca 8 - 65 kişiden oluşan büyük KARACA orkestrası eşliğinde konserler vermeye devam etmektedir. ‘ANNE BU NE’ Tiyatro eserini Antalya Çevreciler Derneğinin siparişi üzerine yazdı, yönetti ve oyunda rol aldı. ‘07’ Antalya Yerel Televizyonunda ‘KELEBEK’ adlı çocuk programını hazırlayıp sundu. ‘YUDUM ZEYTİNYAĞI’ ve ‘HEPSİBURADA.COM’ reklamında rol aldı. ‘AŞK VE CEZA’, ‘MELEKLER KORUSUN’ 'KARAKOL' VE ‘ KADER ÇİZGİSİ’ gibi dizilerde rol aldı. 2016 Hindistan' da Konser verdi( 29 Ekim resepsiyonu) ; 2017 Kansersiz Yaşam Derneği yararına 'Çocuklar Yaşamalı Konseri 1 Projesini Akademi Karaca Öğrencileri ile gerçekleştirdi. 2017’de Kansersiz Yaşam Derneği icra kurulu üyesi oldu 2018 yılında  Kansersiz Yaşam Derneği Yararına Çocuklar Yaşamalı Konseri 2 Projesini gerçekleştirdi.  2018’de  Dmc etiketiyle 'Nilüfer' single çalışmasını yaptı. Nilüfer şarkısı çok dikkat çekti. 2018’de KırmızıTürk & Medya Sesi’nin düzenlediği 2.Başkent Ödülleri ödül töreninde Yılın En İyi Pop Müziği Kadın Solisti seçilen Banu Karaca  halen Orkestra Konserlerine Akademi Karaca ve Karaca Müzik Organizasyon kuruculuğuna devam etmektedir.  Banu KARACA başarılı eğitim hayatının ardından, biriktirdiği deneyimlerini, yeni nesillerle paylaşmayı hedeflemektedir.  İleri derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. İtalyanca öğrenen Banu Karaca Özgün güçlü sesi , çok yönlü yetenekleri gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Banu Karaca tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.  

Şeyma Nur Boztepe

Şeyma Nur Boztepe İstanbul’da doğdu. İlköğrenim ve lisenin ardından üniversite Eğitimini Felsefe bölümünde tamamladı.  Yeditepe Üniversitesinde NLP de yaşam koçluğu eğitimi aldı. Geçmiş zamanlarda radyo ve tv ile ilgileniyordu. Bu nedenle medya alanına yöneldi. Daha sonra Bengü Türk tv Rotamız programını yapmaya başladı. Bilimsel pek çok konunun işlendiği Rotamız oldukça özgün bir program. Her cumartesi 21.30’da Fatih Yurttaş ile Rotamız programını hazırlayıp sunan Şeyma Nur Boztepe programda Tarih ve din konularına ağırlık veriyor, Türkiye’nin tanıdığı ve sevdiği isimleri konuk alıyor.  Rotamız programı ile yoğun bir izleyici kitlesi de kazanan Şeyma Nur Boztepe bu mesleğe dair yeteneği , çok yönlülüğü , özgün sunumu gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekiyor. Şeyma Nur Boztepe tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir. 

Deniz Salman 

Deniz Salman 26 Haziran 1986’da Karşıyaka İzmir doğdu.  Deniz Salman daha öğrencilik yıllarında tiyatro oyunlarında yer aldı. 2015 yılında gitar eğitimi ve şan eğitimi olmak üzere müzik eğitimi almaya başladı. Yıl sonu konserlerinde sahne aldı. 2018’in ilk haftasında kamera önü oyunculuk eğitimi ve temel oyunculuk eğitimi almaya başladı. Kısa filmlerde oynadı. Eğitimlerini tamamladıktan sonra reklam filminde sinema filminde dizi de yer aldı. Dizi çalışmalarına halen devam eden Deniz Salman bu mesleğe dair yeteneği , çok yönlülüğü , özgün oyunculuğu gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Deniz Salman tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.