Merhabalar sevgili dostlar,

Çöreklerin içinde genellikle pastanelerden aldığımız ve çayın yanında nefis bir lezzete sahip “Ay Çöreği” hiç değişimeyen klasik lezzetiyle. Zaman zaman aklımıza düştüğünde yada pastane de gördüğümüz de almadan geçmediğimiz bu enfes ikramı mutfaklarımız da  pişirmeye ne dersiniz? Heleki artan kek parçalarınız varsa yapılacak en güzel değerlendirmeden birisi de ay çöreğidir. Fırından gelen mis gibi kokusu mutfağınızı kaplasın ve hemen ocağa bir çay koyarak sevdiklerinizle paylaşın.

Hikayesi de oldukça ilginçtir, kısaca yazacak olursam 1683’deki 2. Viyana Kuşatması sırasında Osmanlının kazdığı lağım çukurlarının sesini erken saatte fırınıncının sesleri duyarak askerlere bildirmesi sonucu Viyana kuşatması hüsranla sonuçlanmıştır. Ve fırıncıya  ödül olarak sorulduğunda Osmanlının sembolü olan Hilal şeklinde bir çörek yapmasını istediği ve isminle anılmasıdır.

Fransızların sahiplendiği ''Kruassan'' aslında ''Ay Çöreğiden'' doğmuştur.

Ülkemiz de olduğu kadar Dünyada da AY ÇÖREĞİ sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceğidir.

Haydi gelin hikayesi olan ve çok eskilere dayanan tarifi ile birlikte hazırlıyalım.

MALZEMELER:

18 ADET

• 150 gr yumuşak tereyağ

• 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)

• 1/2 su bardağı(60 gr) pudra şekeri

• 1/2 su bardağı (60ml) ılık süt

• 1 paket kuru maya

• 4-4.5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

YAPILIŞI:

• Un hariç diğer malzemeleri bir kase içinde karıştırın.

• Azar azar un ilave ederek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde ederek üzerini örtün ve mayalandırın.

İÇ MALZEMESİ:

• 4 su bardağı kakaolu kek parçaları

• 1 yemek kaşığı pudra şekeri

• 1 su bardağından 1 parmak eksik ceviz (iri doğranmış)

• 1/2 su bardağı kuru üzüm

• 1 yemek kaşığı portakal rendesi

• 1 yemek kaşığı kakao

• 1 çay bardağı süt

• 1 tatlı kaşığı tarçın

YAPILIŞI:

• Kek parçalarını ufalayın.

• Diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.

ÜZERİ İÇİN:

• 1 ad yumurta sarısı

• 1 tatlı kaşığı pekmez

• File fındık yada badem

YAPILIŞI:

• Mayalanan hamuru ve hazırladığınız iç malzemeleri 18 ad yuvarlaklar halinde yuvarlayın.

• Hamur bezelerini oval olarak açın.(küçük bir merdane size yardımcı olacaktır)

• Tam ortasına iç harcını uzunlamasına yerleştirin ve rulo sarın

• Ortası tombikçe iki ucu daha ince olacak şekilde yuvarlayın.

• Ay şekli vererek ,yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

• Yumurta sarısını pekmezle karıştırın ve çöreklerin üzerine sürün.

• File badem yada fındık serpin.

• 175 derece de ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

• Yumuşacık ve çok lezzetli çörekleriniz ikrama hazır.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..