Merhabalar sevgili dostlar,

''HELVALAR''Osmanlı Mutfağından bugüne kadar gelen tatlılar arasında çeşidi ve lezzeti ile sevilen ikramlar arasında yer almaktadır. Osmanlı da kutlamalar için pişirilerek tüm saraya ve halka dağıtılan helvalar ve ayrı mutfağa ve ustaya sahip az malzeme ve pratik olarak görülse de çok önemli pişirme tekniklerine sahiptirler. Günümüz de genellikle acılı günlerimiz de aklımıza gelse de aslında bir kutlama ikramıdır ''HELVA''.. Eskiler de sadece Un Helvası ve İrmik Helvası olarak bol tereyağ ve koyu şerbeti ile bilinse de, günümüz de her ikisine de ilave malzemeler ekleyerek zenginleştiriyoruz. Bu geleneksel tatlımızı bu sefer Antep fıstığı ile zenginleştirerek enfes bir lezzete dönüştürdük. Denemesi sizler de..

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 500 gr (1 paket) İrmik

• 200 gr tereyağ

• 1 kahve fincanı zeytinyağ

• 2 yemek kaşığı un

• 100 gr antep fıstığı tozu

• 3 yemek kaşığı çam fıstığı

ŞERBET:

• 4 su bardağı toz şeker

• 5 su bardağı su + 1,5 su bardağı süt

ÜZERİNE:

• Toz Antep Fıstığı

HAZIRLANIŞI:

• Öncelikle şerbetini hazırlayalım ve bir kenara alalım.

• Su ve toz şekerini tencereye alın ve 15 dakika kaynatın.

• Ateşten indirin ve sütünü ekleyin.

• Şimdi gelelim helvamıza;

• Tereyağ ve zeytinyağını tencereye alın ve eritin.

• İrmiği ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başlayın.

• İrmiğiniz kısık ateşte ne kadar uzun kavrulursa helvanız bir o kadar güzel olacaktır.

• İrmiğiniz yağı tamamen çekince fıstıkları ekleyin ve kavurmaya devam edin.

• Çam fıstıkları pembeleşmeye başlayınca unu ilave edin ve 5 dakika da un'la birlikte kavurun.

• Toz Antep fıstığını ilave ederek güzelce karıştırın.

• Ve şerbetini vererek kısık ateşe alarak kapağını kapatın.

• Helvanız şerbetini çekince tencerenizin üzerine havlu kağıt kapatın ve demlendirin.

• Ilık hale gelen helvanızı servis tabaklarına alarak üzerine fıstık tozu serperek ikram edin.

• Hepinize afiyet olsun.

• Sevgiyle..