Asur ve eski Doğu kaynaklarının bildirdiğine göre Udlar (Kudlar) M.Ö. III. binli yıllarda görülür ve onlar biraz daha sonra Hazar Denizi civarlarında yaşayan Udlara (Udin, Budinlere) dayanır (Yelnitskiy A.L, 1974, 4). Bizim gördüğümüze göre, bu Ud kabileleri aynı Türk Uz (Ud) halklarının eski yazmalardaki yansımasıdır. Türkçe z-d seslerinin değişmesi tabii bir hadisedir.


Hint ve Kıtay yazmalarında söylendiğine göre, M.Ö. II. binli yıllarda Doğu Asya'da Dai, Se (Ti), Unu gibi kabileler yaşar. Daha sonra onlar Kimmerler ve Skifler (İskitler) arasında korunurlar. Bazıları, örneğin Say, Day, Gun, Un adlı olanları Batı Avrupa'da Kuzey İtalya'ya kadar olan yerlerde de çeşitli kaynaklarda kaydedilirler (Yelnitskiy, A., 1977, 4). So (Sa~Say), Day, Gun (Un), kabilelerinin Türk olduklarına şüphe yoktur. 

Demek ki bu haberlere göre de Türkler M.Ö, binlerce yıl önce bütün Avrasya'ya dağılmışlar. Ondan sonra İtalya'ya yerleşinceye kadar onun yerlerinde - Apenin yarım adasının kuzey-batısında M.Ö. I. Binli yıllarda yaşamış Etrüsklerin Türkî dilli oldukları hakkında da esaslı bilgiler korunmuş. Bu Etrüskler Roma'ya kadar kendi medeniyetlerini teşkil etmişler. 

İtalya'da çok uzun zaman Türkiye elçisi olarak çalışan ve orada topladığı malzemelerine dayanan Adile Ayda (Sadri Maksudî'nin kızı) Etrüsklerin Türk dilli olduklarına dair mahsus bir kitap yazar (Adile Ayda, 1992, 390). Etrüsk yazıları pek çok yerde bulunmuş olsa da, onu batı dilleri yardımıyla okuyamamışlar, onun Türklerle yakın olması gerekliliğini söylemişler (Nemirovskiy A.L, 1983, 13; Lapıtov F. 1994, 153-157). Fakat Türkologlar bu konuya yönelmekten çekinmişler.


Böylece, Türkler, daha Türk kavim adı yayılmadan evvel başka isimlerde 20-30 bin yıl önceleri teşekkül etmişler. Türk kavim adı ise V-VI. asırlarda tarihe geçer, umumî kavim adı olarak daha sonra kullanılmaya başlanır. 

Büyük Türk ve Tatar bilim insanı Prof. Dr. Mirfatih Zekiyev; Dil bilimci, tarihçi, eğitmen, toplum bilimci, dil bilim doktoru (1963), profesör (1964), Tataristan Cumhuriyeti Bilimler Akademisinin kurucu üyesi, Rusya Fedarasyonu Dil Bilim Akademisi akademik görevlisi ve kurul üyesi (2004), Tatar Devlet İnsani Bilimler ve Eğitim Bilimleri Üniversitesinin şerefli profesörü (2005), Başkurt Devlet Üniversitesinin fahri doktoru (2011), Tatar Oryantalistleri Cemiyetinin fahri başkanı (2007) ve Uluslararası Türkoloji Topluluğunun üyesidir (2004).