Merhabalar sevgili dostlar, 

Zigetvar Valisi Hasan Paşa'nın konağında ki asıl adı ''Anatolia''olan ve Hasan Paşanın eşi tarafından ası ''Ay Işığı'' ile değiştirildiği bu esir kızın çalışkanlığı ve yemek bacerisi, yaptığı yemeklerin lezzeti kısa sürede konakta ve çevrede dikkat çekmiş ve Konağa gelecek  hatırı sayılır bir misafir için Paşa'nın eşi esir kızdan tadı damaklarda kalacak bir yemek pişirmesini ister. Ve ''Ay Işığı''bu köfteyi pişirerek misafirlere sunar. 

O günden günümüze ve Türk Mutfağı kitapların da önemli bir yere sahip bir köfte çeşitidir. 

Bugün bu lezzetli köftenin içine sebze de ilave edelim ve geleneğine uygun sosu ve görüntüsü ile hazırlayalım. 

• MALZEMELER:

• 500 gr Dana Kıyma

• 1 ad kuru soğan

• 1 orta boy çorba kasesi bayat ekmek içi

• 1 ad yumurta

• Tuz + Karabiber

• HAZIRLANMASI:

• Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu süzün. 

• Kıymayı, soğan rendesini, ekmek içini, yumurta, tuz ve karabiber ekleyerek yoğurun. 

• İÇİNE:

• 1 orta boy çorba kasesi mini küp kesilmiş havuç

• 1 orta boy çorba kasesi konserve bezelye

• HAZIRLANMASI:

• Hazırladığınız köfteyi cevizden biraz büyük yuvarlayın ve çanak şekli vererek muffın kalıplarına yerleştirin. 

• 185 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin ve fırından çıkarın. 

• Fırından çıkardığınız köfteleri bir borcama aktarın. 

• ÜZERİ İÇİN:

• 3 ad haşlanmış patates

• 2 yemek kaşığı krema

• Tuz + karabiber

• HAZIRLANMASI:

• Haşlanmış patatesleri rendeleyin ve tavaya alın. 

• Krema, tuz, karabiber ekleyin ve orta ateşte karıştırın. 

• Borcama yerleştirdiğiniz köftelerin üzerine püreyi yerleştirin. 

• SOS İÇİN:

• 1 dolu yemek kaşığı domates salçası

• 2 su bardağı su

• Salça ve suyu karıştırın. 

• Borcama yerleştirdiğiniz köftelerin alt kısmına sosu gezdirin. 

• Tekrar 15 dakika fırınlayın. 

• Köftelerin üzerine kaşar peyniri rendesi yerleştirin ve sıcak fırına tekrar 5 dakika vererek peyniri eritin. 

• Yanında pirinç pilavı ve salata ile enfes lezzette köfteniz servise hazır. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. .