Merhabalar sevgili dostlar,

Basılı ilk yemek kitabı ''MELCEÜ'T-TABBAHİN'de adı geçen PUF BÖREĞİ bugün eskilerden günümüze konuk olsun.Belki de hepimizin uzun zamandır hazırlamadığı bir börek..

Yağda kızartılarak yapılan bu böreğe bazı yöreler de ''el böreği''de denilmektedir.Trakya Mutfağında yapılmaktadır.Çiğ börek ile karıştırılsa da iç harcı ve hamuru ile farklılık göstermektedir.

Osmanlı mutfağında yapılan tarifi ile bakıldığında çiğ böreğe benzerliği aslında görülmektedir.

O yılların ilk basılı yemek kitabı şöyle kaleme almıştır;Sadeyağ ,tuz,su ve un ile sertçe bir hamur yoğrula ve oklava ile kararca açıla..dereotu ile karışmış peynir ve yahut soğan ile kavrulmuş kıyma konularak bir tabak kenarıyla kesilerek şekil verile..kızgın sadeyağ da kızartılarak sıcak iken tenavül buyrula..eğer hamuruna bir iki yumurta kırılsa daha ala olur denmiştir.

Biz günümüz de hamuruna yağ koymadan yoğurt ve yumurta ilavesi ile hazırlamaktayız.Kızgın yağda kızaracak olan böreğin çok fazla yağlı olmaması için o günlerde hazırlanan puf böreğinin tarifi ile biraz oynayarak daha hafif hale getirdik.

Hafta sonu yemek öğün saatleri bazen değiştiğin de böyle bir tercih denemek isteyebilirsiniz.

Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 2,5 - 3 su bardağı un (markalarına göre değişecektir,sıvılardan sonra azar azar ekleyin.)
  • 1 ad yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 2 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu yada karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İÇİNE:
  • 250 gr sert beyaz peynir (yağlı peynir kızartırken akacaktır )
  • Maydanoz
  • KIZARTMAK İÇİN:
  • Ayçiçek yada Zeytinyağ
  • HAZIRLANMASI:
  • Yumurta,yoğurt ve suyu karıştırın.
  • Un ,tuz ve kabartma tozunu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamurunuz yoğrulurken biraz sertçe olmalıdır.
  • Hamuru 1 saat dinlendirin.Dinlenen hamur istenilen kıvamı alacaktır.Ve açmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Hamuru 4 eşit parçaya ayırın ve her bir bezeyi 1/2 cm kalınlığında açın.
  • Hamuru yuvarlak olarak kesin (börek büyüklüklerini takribi tatlı tabağı olarak düşünebilirsiniz)
  • Yuvarlak hamurun bir kenarına peynir karışımı yerleştirin ve diğer tarafını üzerine kapatarak sıkıca bastırın.
  • Bütün hamurlarınızı aynı şekilde hazırlayın ve bir tepsiye dizin.
  • Tavanıza ayçiçek yada zeytinyağını alarak kızdırın.
  • Börekleri çevirerek kızartın.
  • Kızgın yağa giren börekleriniz hemen puf gibi kabaracak ve güzel bir renk alacaktır.
  • Böreklerinizi kağıt havlu serili bir tepsiye çıkardıktan sonra servis tabağına yerleştirin.
  • Yanında ikram edeceğiniz ayran bu böreğe çok yakışacaktır.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...