Merhabalar sevgili dostlar, 

Yaz sebzelerinin içinde belki de en sevileni ve yemek çeşidi itibariyle ilk sıralarda yer alan sebze olmasıyla, sanırım hemen hepimizin mutfak alışverişlerinde mutlaka torbaya attığımız bir sebzedir.

Zeytinyağlısından, dolmasına, salatasından, musakkasına, mezesinden, böreğine ve en çok sevilen olarak bilinen şakşukasına ''patlıcan''başlı başına bir lezzettir.

Ana Vatan'ı Hindistan olan ve Çin, Japonya, Osmanlı da çok sık kullanılan ''patlıcan'', Mısır üzerinden Kuzey Afrikaya oradan Araplar tarafından İspanyaya, Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupaya taşınmıştır.

Bizler de bugün bu çok sevilen sebze ile her ne kadar pilav desek de aslında zeytinyağlı yemekler arasında yerini alan ''Patlıcan'lı Pilav'ı'' birlikte pişirelim.

Lezzeti, nefaseti ile sofralarımızda yerini alsın.

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

2 ad orta boy patlıcan

1 çay bardağı zeytinyağ

2, 5 su bardağı baldo pirinç

2 ad kuru soğan

1 ad domates rendesi (renk değil sadece tat vermesi için)

1, 5 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1, 5 yemek kaşığı kuş üzümü

1 çay kaşığı tarçın & yenibahar & nane & karabiber

2 yemek kaşığı toz şeker

2 tatlı kaşığı tuz

3 su bardağı su

KIZARTMA İÇİN:

Ayçiçek yağı 

HAZIRLANMASI:

Patlıcanları alacalı doğradıktan sonra orta büyüklükte küpler halinde doğrayın.

Tuzlu suda 15 dakika bekletin.

Kurulayın ve kızgın yağda hafifçe kızartarak kağıt havlu serili tabağa alın.

Pilav tencerenize zeytinyağını alın.

Kuru soğanları küçük doğradıktan sonra ekleyin ve kavurmaya başlayın.

Fıstıklarını ilave edin.

Pirinci yıkayın ve 10 dakika soğuk suda bekletin.

Kavrulan soğan ve fıstıklara pirinci ekleyerek 5 dakika kavurun.

Domates rendesi ekleyin.

Ve diğer baharatlarını, şekerini, tuzunu, kuş üzümünü ekleyerek güzelce karıştırın.

Patlıcanları ekleyin ve suyunu verdikten sonra kısık ateşe alarak kapağını kapatın.

Suyunu çeken patlıcanlı pilavın kapağını açın, buharını çıkarın ve tekrar kapağı kapatarak dinlendirin.

Alttan üste çevirdikten sonra servis tabağına aldığınız patlıcanlı pilavı soğuk yada ılık ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sevgiyle...