ÖSS OLDU YGS, ÖYS OLDU LYS. NE DEĞİŞTİ?
İsmail İŞCAN
Dil ve anlatım - 4 ders
Edebiyat -3 ders
Inkılap tarihi -2 ders
Felsefe -2 ders
Demokrasi -1 ders
Trafik -1 ders
Müzik- 1ders
Ingilizce gramer - 7 ders
Skills-5 ders
Yabancı 2. dil-2 ders
Rehberlik -1 ders
Din Bilgisi -1 ders
Etti mi toplamda 30 ders
Bu müfredat Ataköy Lisesi Dil Bölümü 3. sınıfta okuyan kızımın haftalık ders saat çizelgesi.
Kızım 2 yıl sonra üniversite imtihanına, yeni adıyla Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı YGS ve Lisans Yerleştirme Sınavı LYS’na girecek. Hani 30 yıl önce bizim ÖSS ve ÖYS dediğimiz biri Martta diğeri Haziran’da yapılan sınav.Üç aşağı beş yukarı aynı sistem.YGS’i geçen LYS ‘e girme hakkına sahip. 30 yıl önceki gibi.
ÖSYM web sayfasında ÖSYM’nin ilk aşaması olan YGS‘de sorulacak olan soruların adedi, süresi testin niteliği bilgileri verilmiş. Bir bakalım.
Türkçe testi: 40 soru
Temel Matematik Testi: 40 soru
Sosyal Bilimler testi: 40 soru
Fen Bilimleri testi:40 soru
Süre 160 dakika
Testin niteliği: Ortak Müfredata dayalı testler. İşte bu kritik bir cümle.
Ayrıca YGS’nin 2009 ÖSS’deki ilk 4 test ile aynı niteliklere sahip olduğu da belirtilmiş.
Ortak Müfredata dayalı testler ibaresi yukarıda verilen haftalık çizelge ile ne derece tutarlı?
Ortak müfredat’tan ben ne anladım, müfredatı yapanlar ne anlatmak istedi?
Benim anladığım, derslerin sayısı eşit olmamakla beraber hangi bölümde olursa olsun öğrenciler aynı dersleri görürler. Herkes Türkçe, Dil Anlatım, Matematik , Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih , Coğrafya, Felsefe, Demokrasi, Müzik, Beden Eğitimi, vesaire, vesaire görür şeklinde.
Haziranda yapılacak olan LYS sınavında 80 soru ve çözmek için 120 dakika verilecek.
LYS sınavında 80 soruluk Dil Sınavına girecek olan öğrencinin toplam puanı aşağıdaki şekilde hesaplanacak.
Türkçe soruları %15, Temel Matematik soruları %6, Sosyal Bilimler soruları %9,
Fen bilimleri soruları %5, Dil soruları %65 ağırlıktadır.
Kısaca bir öğrencinin YGS sınavında başarılı olabilmesi için %35 ağırlığa sahip Temel Bilimler olan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinden başarılı olması gerekmektedir.
Keza aynı şekilde LYS sınavında başarılı olabilmesi içinse Dil hölümü sorularını önemli oranda cevaplaması gerekiyor.
Şimdi durum netleşti değil mi?
Yukarıdaki ders programında Temel Bilimlerle ilgili ne görüyorsunuz?
Edebiyat ve Dil Anlatım dersleri YGS‘nın Türkçe bölümünü oluşturmakta .
Sosyal Bilimler sorularının da İnkılap, Felsefe, Demokrasi!, Din Bilgisi, Müzik ve Trafik dersiyle örtüştüğünü sayalım.
Hiçbir problem yok.
Soru şu.
Nerde Temel Matematik ve Fen Bilimleri dersleri?
Bir lise 3.sınıf öğrencisinin müfredatında bu dersler nasıl olmaz? Temel Matematik ve Fen Bilimlerinin olmadığı bir lise yılı nasıl olabilir? Bu öğrenci Temel Matematik ve Fen Bilimleri dersleri olmadan hangi sınava, hangi hayata hazırlanıyor?
Durum böyle iken ortak müfredata dayalı sorular diye bir ibareyi nasıl olurda ÖSYM’nin web sayfasına konulabilir? Aynı okulda fen veya edebiyat bölümünde okuyan 3. sınıf öğrencilerinin müfredatının saatleri farklı olmasına rağmen aynı dersler olması gereken değilmidir?
Talim Terbiye Kurulu müfredatları planlayıp, programlarken neyi baz alır anlamak mümkün değil. Ben anlayamadım , Lütfen yetkili birisi bu konuyu açıklasın. Bir öğrenci velisi olarak mağduriyetin oluştuğunu görmekteyim. Haksız rekabetin yaratılmış olmasından ve öğrencinin 4 yıllık lise eğitimine rağmen Temel Bilimler Derslerinden zayıf yetiştirilmiş olması durumu doğacaktır.
Üniversite giriş sınavı ve problemleri 20-30 yıl önce de vardı şimdi de var. Kenetlendik katsayıya cebelleşiyoruz. Öte yandan plan program müfredattan sorumlular bu yaratılan haksızlığı görmüyor mu? Neresinden tutarsan dökülüyor bu sınav sitemi de. En üzücüsü de 30 yıl da bir arpa boyu yol kat edilememesi. Torunlarımızın da aynı problemlerden müzdarip olacağı daha bugünden belli.
Kılavuzu karga olanın burnu neden çıkmaz?
Aynen öyle…
Yorumlar