Merhabalar,

Günümüz de beslenme,yalnızca karın doyurmak olarak algılanmıyor.Yaşam kalitemizi arttırmak, hastalıklardan korunmak amacıyla daha hassas ve dikkatli davranmamızı gerektiriyor.

Tüm Dünya da olduğu gibi ülkemizde de ''BULGUR''un yeri en önemli besinlerin başında geliyor.İster pilavlık ister köftelik olsun, vücuda sağladığı faydalarından ötürü çok tercih edilen yiyecekler sıralamasında..

BULGUR, çözünebilen ve çözünemeyen lifler bakımından oldukça zengindir.

Düzenli olarak tüketildiğin de bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin kaynağıdır.

Karbonhidrat değeri düşük,protein değeri yüksektir.Bunun dışında B1- B6 vitaminleri ve Niasin'den zengindir.

Ülkemiz de genellikle Anadolu yemekleri çeşitleri arasında BULGUR yerini alsa da, artık yemek kategorilerinde faydalarından ötürü daha sık bulgura rastlamaktayız. Kış aylarında daha da çok tercih edilen bulgur bugün de bizim konuğumuz.. Hem nohutu hem tavuğu ile pilav olarak adlandırsak da bir öğün olarak hazırlıyabilirsiniz.

Tarifimize geçelim o zaman.. Herkese kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 500 gr tavuk göğüs (küp doğranmış)
  • 1 ad kuru soğan
  • 2 ad domates
  • 1 ad kapya biber
  • 4-5 ad sivri biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz,karabiber,kırmızıbiber,kuru nane
  • 2 ad kurutulmuş acı biber (isteğe bağlı)
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • ÜZERİNE:
  • İnce doğranmış maydanoz
  • YAPILIŞI:
  • Pilav tencerenize zeytinyağını alın ve orta ateş üzerine oturtun.
  • Küp doğranmış tavukları ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Tavuklar kavrulurken soğanı küçük doğrayın. Biberleri halka kesin ve domatesi küp doğrayın.
  • Tavuklar rengini değiştirerek yumuşamaya başlayınca soğanları ilave ederek birlikte 5 dakika kavurun.
  • Daha sonra biberleri ve domatesini ekleyerek karıştırın ve kapağını kapatarak 10 dakika pişirin.
  • Tavuklarla birlikte sebzeler iyice yumuşadığına göre, nohutu, salçayı, tuz ve baharatları ekleyerek güzelce karıştırın.
  • Bulguru yıkayıp süzdürün ve ekleyin.
  • Tavuk suyunu ekledikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağını da içine bırakın ve kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Mis gibi kokusu ve enfes lezzeti ile servis tabağına aldığınız pilavınızın üzerine ince kıyılmış maydanoz gezdirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
  • NOT:Tarifimizin NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalında ''VİDEO''su bulunmaktadır.