Köpek kalp kurdu hastalığı, dünyada yaygın olarak görülen ve ekonomik kayıplara neden olmasının yanı sıra gittikçe artan oranlarda insan sağlığına da zarar veren bir parazit enfestasyonudur Dirofilaria immitis, dişi sivrisineklerle bulaşan ve köpek, kedi, tilki, kurt, çakal, yaban geyiği, bazı memeliler ve bazen insanda dolaşım, solunum ve bazı sistemik bozukluklara neden olan bir parazittir.

Hastalık dış ortamda yaşayan hayvanlarda ve erkek köpeklerde daha sık görülmektedir. Yavru köpeklerde hastalık transplasental olarak edinilse de, daha çok 3-15 yaşlı köpeklerin etkilendiği bildirilmektedir. İnsanlarda seyrek de olsa, insan pulmoner dirofilariasis olarak 

literatüre geçen ve pulmoner nodüllerle karakterize hastalığa neden olur. Kalp kurdunun yaşam siklusu, dişi sivrisineğin, enfekte konakçı hayvanı ısırarak mikrofileri (Larva-1) yutmasıyla başlar. Beş larval dönemde Oluşan genç kalp kurtları, mikrofilerlerin konakçıya girişinden ortalama 100 gün sonra dolaşım sistemine girerler ve öncelikle kaudal akciğer loblarının perifer pulmoner arterlerine yerleşirler. 

Parazit sayısı arttıkça sağ ventriküle, sayı 50'yi aştığında sağ atriyuma ve daha da arttığında vena kava’ya ulaşırlar. Ergin parazitler nadiren vücudun diğer damarlarına da girerek tromboz ve yangıya neden olurlar Pulmonerarterlerde endotelinin zedelenmesi ve  interstisyel ödem oluşur. Dirofilariasisli hastalar genellikle asemptomatiktir. Klinik semptomların şiddeti köpekte bulunan ergin parazit sayısıyla ilgilidir. 

Ağır enfeksiyonlarda solunum ve dolaşım sistemlerine ait ciddi klinik semptomlar gözlenebilmekte, hatta ani ölümler meydana gelmektedir. En sık görülen belirtiler; akciğerde oluşan yangıyla ilişkili olan sağ ventriküler dilatasyon veya hipertrofi, öksürük, dispne, egzersiz intoleransı ve bitkinliktir.

Şiddetli vasküler yaralanmas