KÖPEKLERDE KANLI İSHAL NEDİR?

Kanlı ishal, özellikle 6 aylıktan küçük köpeklerde gözlenen, sulu ve kanlı bir dışkı ile seyreden viral bir hastalıktır. Özellikle aşılanmamış küçük yavrular hastalığa karşı çok duyarlıdır ve kanlı ishal tedavisi gerektirebilir. Rottweiler, Doberman Pinschers, Amerikan Pit Bull Teriyerleri, English Springer Spaniels ve Alman Çobanlarında hastalık riski arttığı açıklanmıştır.

KÖPEKLERDE KANLI İSHAL NASIL BULAŞIR?

Bulaşma virüs içeren dışkının koklanması ya da ağız yoluyla alınmasıyla olur. Virüs hastalığı atlatmış köpeklerde 10 gün boyunca dışkıyla atılmaya devam eder. Dışkı direk olarak alınabileceği gibi dışkı ile kontamine olmuş yiyecek, mama-su kabı, oyuncak, kıyafet gibi etkenlerle ya da iyi temizlenmemiş yüzeylere temas sonucu da alınabilir.

KÖPEKLERDE KANLI İSHAL NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Hastalık belirtileri virüs vücuda alındıktan 4 ila 14 gün sonrasında başlar. Bu döneme kadar vücutta virüs olsa bile bir belirti göstermez. Hastalığın en önemli klinik belirtisi su kıvamında, ağır kokulu, kanlı ve bordo-kırmızı renkte gözlenen ishaldir.

KÖPEKLERDE KANLI İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Klinik belirtiler kusma ve hafif kanlı ishal ile başlar. 24-48 saat içinde ateş, karın ağrıs, ilerleyen pis kokulu ishal gelişir. Hasta halsizleşir, yemek yemek istemez, su kaybı ve depresyon belirtileri gözlenir. İlerleyen şiddetli vakalarda virüs kalp kasına geçebilir.

Klinik muayenede uzun süren kılcal dolum süresi, kötü nabız kalitesi, taşikardi, hipotermi, kan kaybı, sıvı dolu bağırsak en çok karşılaşılan bulgulardır.

KÖPEKLERDE KANLI İSHAL NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Teşhiste veteriner hekim tarafından yapılan muayene çok önemlidir. Yapılan muayeneyi kan tahlilleri, dışkı tahlilleri, röntgen, serolojik testler, mikroskop bakıları takip eder. Tüm bu testler İzmir Rönesans Veteriner kliğinimizde yapılabilmektedir.

KÖPEKLERDE KANLI iSHALiN TEDAViSi NASILDIR?

Kanlı ishal tedavisi genelde semptomatik ve destekleyici şekildedir. En önemli kısmını sıvı kaybı ve elektrolit dengesini düzenleyecek serum tedavisi oluşturur. Antibiyotik tedavisi genellikle sekonder bakteriyel enfeksiyonların kontrolüne yardımcı olmak için uygulanır. Tedavide kusma kesici, spazm giderici, mide koruyucu ve probiyotik kullanımı da önemli yer tutar.

KÖPEKLERDE KANLI İSHAL İNSANLARA BULAŞIR MI?

Parvovirus kedi ve köpeklere özgü bir virüstür. İnsanlarda hastalığa neden olmaz.

KÖPEKLERDE KANLI İSHALDEN KORUNMA NASIL OLMALIDIR?

Yavru seçimi yapılırken annesi bilinen ve aşıları tam olan köpeklerin yavruları tercih edilmedilir. Yavru alındığı gün genel sağlık kontrolü için bir veteriner hekime götürülmelidir. Sağlıklı hayvanlar koruma amaçlı 3 aylıktan önce güvenli aşılar ile aşılanması gerekmektedir. Canlı aşılar köpeklerde hastalığa neden olmadan antikor üretimini sağlar ve virusa karşı savunma yapılmasını sağlar. Bu süreçte yavrular dışarı çıkartılmamalı, aşısız köpeklerle bir araya getirilmemelidir.

Bir köpek parvovirüs enfeksiyonundan kurtulursa en az yirmi ay bazen ise hayatı boyunca enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır.