Karıncalar resmi geçit yapmaya başladı mı bahar tüm vücud geldi demektir benim için. Sıcak havaların, avareliğin, baş dönmelerinin, yeni kalp huzursuzluklarının mevsimi gelmiştir. Karıncaları toprağın derinlerinden yeryüzüne çağıran ısı, insanın içindeki magmayı da kaynatmaya başlamıştır yeniden.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı işte tam bu havalara denk gelir. İster yağmur yağsın, ister güneş yaksın topraktan gizli gizli tüten buharın kokusu sinmiştir etrafa. Bilgisayar çağının, oyuncu çocukları meydanlarda ucuz kumaşlardan yapılmış, etek boyu uzun mu kısa mı tartışmasının yine eksik olmadığı stadyumlarda gösterilerini kusursuz tamamlamaya uğraşırlar.
Bu çocuklar gelecek okul yılında nasıl bir eğitim düzenine geçeceklerini anlayamamışlardır. Acaba sınav şekli ve sayısı değişecek midir? İki aşamalı mı olacak tek mi olacak? Zorunlu eğitimi bitirmek için daha kaç yılları kalmıştır? Bu yıl boş geçen derslerine gelecek yıl öğretmen bulunabilecek midir? Onların okuluna da akıllı tahta gelecek midir ya da onlara da tablet bilgisayar dağıtılacak mıdır? Daha iyi bir okula gidebilme ve daha iyi bir eğitim alabilmek için okulu mu değiştirmek gerekir? Okulu değiştirmek için ev adresini de mi değiştirmek gerekir? Ortaokul ya da üniversite sınavlarında puanlar nasıl hesaplanacaktır? Son üç yılın ortalaması giriş puanına etki edecek midir? 4+4+4 mü iyidir yoksa 1+5+3 mü iyidir? Bilmece bulmaca…
Bu çocukların anne babaları da anlayamamıştır pek çok şeyi eğitim hayatları süresince. Hatta geriye baktıklarında doğru dürüst hatırlayamamaktadırlar ortaokul giriş sınavlarında neler olduğunu. Çünkü onların çocukluklarında da “sistem” defalarca değişmiştir. Kendilerinin de tam olarak anlayamadığı bir şekilde tesadüfen girdikleri okullardan mezun olup, tesadüfen iş güç sahibi olmuşlardır.
Fen eğitimi almış biri olarak laboratuvar deneylerinde öğrendiğim en önemli ilkelerden biri rutin yapılan işlerde eylem sürekliliğinin önemi olmuştur. Yani bir işlemi küçük bir hata ile yapıyorsan ve o hatayı yıllar boyunca o işlemde aynı şekilde tekrarlıyorsan, o yılların sonunda biriken veriden çıkaracağın sonuç genel anlamıyla hatalı olmaz.  İşlemin girdileri; malzemenin kalitesitesi, saflığı, kullanılan enerjinin homojenitesi, ortam koşulları istenilen seviyelerde tutulabildiği sürece işlem başarıyla sonuca erdirilir.
Söyler misiniz eğitim hayatı boyunca sistemin belirsizliğinden, değişmesinden nasibini almamış bir kuşak geçti mi bu ülkeden? Keşke yönetimdekiler daha fazla fen bilselerdi ve keşke kimi zaman sürekliliğin doğru bir sonuca ulaşmak için, hatayı düzeltmekten daha önemli olabileceğini anlayabilselerdi. Kaldı ki “hata” gibi gözüken şey belki iki gün sonra “hata” olarak değerlendirilmez.

Karıncalar her yıl bu mevsimde mutfağımdaki aynı delikten çıkıp, aynı yolu izleyerek aynı ekmek sepetine ulaşıyorlar. Sanırsınız dünyanın tüm sırlarını çözmüşler. Hedeflerinden emin, hedeflerinden şaşmadan, üstün bir azim ve çalışkanlılıkla. Her yıl yollarını gözlediğim ve hayranlıkla seyrettiğim ufaklıklara dokunmuyorum. Dokunmuyorum ki lodos çarpmış balıklara dönmesinler, sakin sakin yollarına devam etsinler.

Çocukta,uçurtmayla göğe çıkmaya gayret;
Karıncaya göz atsa ‘niçin,nasıl?’ ve hayret... 
Necip Fazıl Kısakürek