MALZEMELER:
500-750 gr dana kuşbaşı et
4 yemek kaşığı zeytinyağ
2,5 su bardağı baldo pirinç
3 ad.büyük boy kemer patlıcan
2 ad orta boy patates
PİLAV İÇİN:
2 yemek kaşığı tereyağ
1 ad kuru soğan
KIZARTMAK İÇİN:
2 su bardağı sıvıyağ
Tuz
Karabiber (tuz ve karabiber ölçüleri damak zevkinize göre)
YAPILIŞI:
Kuşbaşı doğranmış eti düdüklü tencereye alalım ve zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayalım. Et önce suyunu salacak ve daha sonra tekrar suyunu çekecektir. Kuru soğanları küçük doğrayın ve suyunu çekip yağına kalan ete soğanları ekleyin. 5 dakika daha kavurun. 1 su bardağı su ekleyerek orta ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. Etiniz pişince tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Pirinci ılık suda 1/2 saat bekletin.
Pilav tencerenize tereyağını alın,pirinci süzün ve ekleyin. Tuzunu ilave ederek 1 su bardağı su ekleyerek diri olacak şekilde kısık ateşte pişirin ve demlendirin.
Patlıcanları alacalı soyun ve uzunlamasına dilimleyin. Genişçe bir kaseye su doldurun,az tuz ekleyin ve patlıcanları 1/2 saat tuzlu suda bekletin.
Kara suyu çıkan patlıcanları yıkayın ve süzün. İyice kurulayın.
Tavaya sıvıyağını alın ve kızdırın.Kuruladığınız patlıcanları pembe renkte kızartın. Fazla yağını çekmesi için kağıt havlu serili tepsiye yerleştirin.
Patatesleri küpler halinde doğrayın ve kızartın.
Yuvarlak orta büyüklükte bir tencereye tam orta kısmı açık kalacak şekilde patlıcanları dışa sarkar halde yerleştirin. Aralarında hiç boşluk kalmasın. Tencerenin boşluk bıraktığınız orta kısmına suyunu süzdüğünüz eti,üzerine patates küplerini ve pilavı yerleştirin. Dışarı sarkan patlıcanlarla pilavın üzerini kapatın. Süzdüğünüz etin suyunu (1,5 su bardağı) tencerenin kenarlarından boşaltın. Üzerini bir tabak ile kapatın. Kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirin.
Yemeğiniz ılınınca servis tepsisine ters çevirin. Etrafını mevsim salatası ve yoğurt ile süsleyin.
Afiyet olsun...