Ramazan ayı geldi, hoş geldi. Bu yıl geçen Ramazan gibi biraz buruk ve biraz daha önemli bir ay ülkemiz ve dünyamız için. Bu dönemde doğru beslenmemiz önem gerektiriyor. Ramazan ayında asıl amacımız beden ve ruhu terbiye etmek, nefsimize sahip çıkmak olduğunu hep hatırlamak gerekiyor. Eğer bunu başarabiliyorsak iftarda zaten aşırıya kaçmayız ve bedenimizin ihtiyacı olan sahurun gereklerini de yerine getirme şansımız olur.

Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme farklılıkları ara­sında, oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne in­dirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer al­maktadır.

Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır.

Sahurda Nasıl beslenmeli ?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek konusunda verdiğimiz önerilerin ardından şimdi sıra “Sahurda nasıl beslenmeli?” sorusunda! Bu arada sorunun cevabını vermeden önce, sahuru kesinlikle atlamamanız gerektiğinin altını çizelim.

• Sahuru kahvaltılıkla yapmayı tercih edebilirsiniz. Yumurta (özellikle haşlanmış ya da poşe), tuz oranı düşük peynir, domates, salatalık ise tercih edebileceğiniz başlıca gıdalar. Tuzlu olması nedeniyle sizi susatabilecek zeytinden ise uzak durmakta fayda var. Ayrıca pastırma, sucuk gibi baharatlı gıdalar da kısa sürede susamanıza neden olabilir.

• Hem uykuyu geçişi kolaylaştırmak hem de sindirim sorunları yaşamamak için ağır yemeklerden kesinlikle kaçınmalısınız. Et yemekleri yerine zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz. Eğer et yemeği tercih edecekseniz önceliğiniz parça et yerine kıymalı yemekler olursa sindirimi daha kolay olabilir.

• Beyaz undan yapılan ekmekler ile makarna, pilav gibi yemeklerin kan şekerini hızla yükselttiğinden ve bu nedenle geçici bir tokluk hissi oluşturduğundan bahsetmiştik. Bunların yerine tam tahıllı unlardan yapılan pide, makarna ve pilavları tercih edebilirsiniz.

• “Oruç tutarken acıkmamak için sahurda ne yemeliyiz?” sorusunun yanıtlarından biri de lif oranı oldukça yüksek olan yulaf. Yulaf ile hazırlayacağınız meyveli ve kuru yemişli lapaları da sahurda tercih edebilirsiniz.

• Sahur sonrasında içerisine bir tatlı kaşığı bal koyduğunuz ılık süt hem uykuya geçişinizi kolaylaştırır hem de midenizi rahatlatır. Dilerseniz sütün içerisine toz tarçın koyabilir ve kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olabilirsiniz.

İftarda nasıl beslenmeli ?

Uzun süreli açlığın ve susuzluğun ardından iftar vakti! İftarda yiyeceklerinize dikkat etmek ise sindirim sorunları yaşamanızı engelleyebilir! Peki, iftarda nasıl beslenmeli?

• Suyunuzu içtikten sonra iftara hurma ile başlamak kan şekerini düzenleyebilir.

• Başlangıç olarak sıcak bir çorba tercih etmek, mide kaslarınızın rahatlamasını sağlar.

• Mideye zarar verebilecek asitli içeceklerin yerine daha sağlıklı alternatifler olan taze sıkılmış meyve sularını ya da kompostoları içecek olarak tercih edebilirsiniz. Bu seçenekler hem vitamin hem de sıvı ihtiyacını karşılayabilir.

• Mevsimlik sebzelerden hazırlayacağınız salatalar hem bağışıklığı güçlendiren vitaminlerden bazılarını içerir hem de fazla kalori almanızı engelleyebilir. Bunun yanı sıra yoğurt da sahurun yanı sıra iftarda da tercih edebileceğiniz bir yiyecek.

• Ramazanda kilo almak pek çok insanın şikâyetlerinden biri. Çok yağlı, ağır yemekleri tüketmemek ise aslında “Ramazanda nasıl kilo alınmaz?” sorusunun cevaplarından biri. Yağlı yemekler hem reflü gibi mide rahatsızlıklarının oluşmasına hem de kilo almanıza neden olabilir.

• İftarda beslenme konusunda en önemli noktalardan biri kesinlikle yavaş yemek! Aksi takdirde mide spazmları oluşabilir.

• Tatlıyı ya da meyveyi ana yemeğin hemen ardından tüketmek yerine iftardan 1 saat sonra tüketmek yani ara öğün olarak konumlamak midenize yük bindirmenizi engelleyebilir. Bu arada şerbetli tatlılar yerine sütlü hafif tatlıları tüketmenizin daha doğru olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

Hastalığı Olanlar Oruç Tutma­dan Önce Uzman Hekime Danış­malı

Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolizma dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak şe­ker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda veya hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir.Kronik has­talığı ve özel durumu olan kişilerin il­gili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir..

Şimdiden Mübarek Ramazan ayımız kutlu, bedenimize şifa olsun... Hayırlı Ramazanlar.