Beşiktaş'ın sezon başladığından beri sıkıntısı çok. Kalesi güvende değil, kanat varyasyonları etkisiz, hücum hattı sıkıntılı, ofansif anlamda güçlü bir orta sahası yok, savunma bloğu geri dönüşlerde yavaş, kadro planlaması yanlış ve mali durum ortada. Fakat tüm bunların ötesinde Beşiktaş'ın en önemli ve en büyük sıkıntısı rastgele, ezbere oyun oynaması. Bu sorun çözülmediği müddetçe siyah beyazlıların istediği gibi maç kazanması imkansız. 

18 haftada 9 galibiyeti olan Beşiktaş kazandığı maçlarda bile büyük sıkıntılar yaşadı. Düşünün ki bu takım duran toplar olmasa gol atamıyor. Hücum organizasyonu sıfır ve geriye düştüğünde refleks gösteremiyor. Futbolda her tür sonuç var yenilebilirsin fakat geriye düştüğünde oyunu eline alamayan, rakibi geri itemeyen bir takım var sahada. Beşiktaş belki de tarihinin en formsuz sezonunu yaşıyor diyebiliriz. 

Bir takım oynayacağı her maç öncesinde, rakip takımı iyi analiz etmeli ve rakibe göre bir plan dahilinde oynamalı. Antrenmanlar bunun için yapılıyor. Sivasspor karşısında 14 kez köşe vuruşu kullanan Beşiktaş, hiçbirini nihayete erdirememiş. Her biri aynı atış fakat sonuç yok. Ceza sahası içine oyun organizasyonu içinde girememiş. En kötüsü oyun sıkıştığında yapılan bir hamle yok. Siyah beyazlıların kadrosu, iddiasının çok altında ve 18. hafta olmasına rağmen oturmuş bir oyun sistemi yok. 

Beşiktaş'ın kadrosu da, teknik heyetin sistemi de Beşiktaş'ı zirveye taşıyamaz. Siyah beyazlılar iddiasını sürdürmek istiyorsa acilen değişikliğe gitmek zorunda. Bu hafta içi gerekli hamlelerin yapılması şart! Nedir bu değişiklikler? Belirli bir yol çizilerek gerekli transferler makul seviyede de olsa yapılmalı, bazı oyuncular kadro dışı kalmalı bazıları bir süre bekletilmeli. Her şeyden önce zihniyet değişmeli.

Sonuç itibariyle Abdullah Avcı'nın 18 haftadır oynatamadığı bir takım var. Baktığımızda bu kadro 4-5 oyuncu dışında geçen seneki takım. Geçtiğimiz sezon iyi miydi? Hayır ama bu kadar kötü de değildi. Burak Yılmaz'ın, Adem Ljajic'in, Güven Yalçın'ın geçen yıl sergiledikleri performans belli. 67. dakikada 10 kişi kalmış Sivasspor, sana maç sonunda 10 puan fark atıyorsa, sen çıkıp elimdeki kadro bu diyemezsin. Bazı şeyleri sorgulamak lazım.

Ljajic oynamıyor mu? Çekersin kulübeye koyarsın Oğuzhan'ı o da mı oynamadı? Kartal Kayra'yı izleyelim. Oğuzhan şimdi sorumluluk almayacaksa ne zaman alacak? Beşiktaş bundan daha kötü nasıl olabilir? Somut örnek Fatih Aksoy Beşiktaş'ta ilk 21'e girememiş asıl mevkisi orta saha bile değil Sivasspor'un ikinci golünün asistini yapıyor. Sivasspor karşısında Beşiktaş'ın orta sahası ise oyun kuramadı ve oyunu yönlendiremedi. Buna karşılık Rıza Çalımbay yönetiminde etkili bir performans sergileyen Sivasspor 3 pasta Beşiktaş'ın kalesine gelmeyi başardı. 

Modern futbolda, sadece koşmak ve pas yapmak yetmez. Amaçsız yan toplarla-paslarla skor bulmak mümkün değil. Şayet rakip takıma üstünlük sağlamak istiyorsan, organize bir şekilde merkezin ve kanat varyasyonların oyunu yönlendirmeli. Futbolcunun ayaklarını, beyni yönlendirmeli öyle gereksiz hız yapmanın, pas yapmanın manası yok!!!