Muharrem ayının 10. günü olarak bilinen AŞURE GÜNÜ, bereketin ve merhametin daha bol olduğu bir gün olarak bilinmektedir. İslami inanışa göre, Hz. Nuh Peygamberin büyük tufan da gemisinin karaya oturması sonucu, kalan malzemelerle yapılan tatlı bir çorba olarak ortaya çıkmıştır.

Bunun yanı sıra bu 10. günde birçok önemli olay da gelişmiştir.

Bu mübarek günde birlik olarak, yolumuza bağlılığı daha yoğarak, kardeşlik ve barış duygusuyla evlerimiz de pişirerek eşe dosta paylaşılmalıdır.

Bir çoğunuzun annelerden kalan tariflerle bildiği pişirme teknikleri olsa da ilk defa pişirecekler için aşurenin nasıl yapılması gerektiğini yazacağım sizlere..

En önemli husus ise 12 çeşidin tencere içine girmesidir.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

  • MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 24-26 arası kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 7-8 ad kuru incir
  • 10 ad karanfil (karanfilleri batırmak için bir küçük elma)
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Gül suyu
  • 15 su bardağı su
  • ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:
  • Fındık
  • Fıstık
  • Dolma fıstığı
  • Kuş üzümü
  • Nar
  • İsteğinize bağlı olarak süsleyebilirsiniz.
  • YAPILIŞI:
  • Bütün bakliyatları güzelce ayrı ayrı yıkadıktan sonra yine ayrı kaseler içinde geceden ıslatın.
  • Buğdayı tekrar bol su ile yıkadıktan sonra düdüklü tencerenize alarak suyu ekleyin ve haşlayın.
  • Bu arada nohut ve fasulyeyi de haşlayın.
  • Nohutların kabuklarını soyun.
  • Pirinçleri küçük bir kase içinde haşlayın.
  • Buğday tamamen yumuşayıp piştikten sonra hazır hale getirdiğiniz nohut ve fasulyeyi ekleyerek birlikte kaynatın.
  • Kayısıları sıcak su içinde 15 dakika beklettikten sonra 4 parçaya kesin.
  • Birlikte kaynamakta olan buğday,fasulye ve nohuta şekerini ve pirincini ekleyin ve bir taşım daha kaynatın.
  • Bu arada aşureniz yoğun bir kıvam alırsa az bir miktar sıcak su ekleyebilirsiniz.Çünkü kaselere aldığınızda soğuduğunda koyulaşacaktır. Bu nedenle su kıvamını ayarlayın.
  • Hazırladığınız kayısıları da ekleyin.
  • Karanfilleri kabuğunu soyduğunuz elmenın üzerine batırarak kaynamakta olan aşurenin içine bırakın ve 15 dakika sonra çıkarın.
  • Ateşten indirmenize 5 dakika kala hafif haşladığınız incirleri dörde bölerek ekleyin.
  • Gül suyunu gezdirin ve kenara alın.
  • Dilediğiniz ölçülerde kaselere bölüştürerek üzerini süsleyin.
  • Bu lezzetli ve bereketli tatlıyı sevdiklerinizle,arkadaş ve komşularınızla paylaşın.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...