Dünya’nın en büyük ekonomisine sahip Amerika Birleşik Devletleri dendiğinde akıllara hala zeginlik ve Amerikan rüyası geliyor mu bilmem ama şimdilerde durum hiç de öyle değil. Davulun sesi uzaktan hoş geliyor olabilir. ABD’de gelir eşitizliği hat safhada. Ayrıca tembellik de işin içine girince dünyanın refah seviyesi en yüksek ülke olmasına rağmen, ABD'deki evsizlerin sayısı son zamanlarda bir hayli artış gösterdi.

Hatta Gazilere oldukça önem veren bir ülke olmasına rağmen evsizlerin yüzde 8’ini gaziler oluşturuyor. 

ABD ekonomisi 2007 ile 2012 yılında yaşanan Büyük Durgunluk’tan sonraki en büyük durgun dönemini bu yıl yaşıyor.

Rakamlarla anlatmak gerekirse ABD'de 564.708 kişi evsiz. Yakın tarihli bir rapora göre, geçtiğimiz Ocak ayında yapılan ulusal bir ankette, yarım milyondan fazla insanın sokaklarda, arabalarda, evsiz sığınma evlerinde ya da sübvanse geçiş konutlarında yaşadığı ortaya çıkmış. Bu rakamın 206.286'sını aileler, 358.422'sini ise bireyler ve grubun dörtte birini de çocuklar oluşturuyor.

83.170 kişi ya da diğer bir deyişle evsiz nüfusun % 15'i "kronik evsiz" olarak nitelendirilmekte. Kronik evsizlik, bir yıl süreyle bir sakatlık yaşayan ve evsizlik yaşamış birey olarak tanımlanmakta. Evsizliğe Son Ulusal İttifakı "Sürekli kayıtsız evsizlik yaşayan insanlar, genel olarak evsiz nüfusun bir kısmını oluştururken en savunmasız kişiler arasındadır. Şiddetli zihinsel hastalıklar ve madde kullanım bozuklukları da dahil olmak üzere davranışsal sağlık sorunları yüksek oranlara sahiptirler" şeklinde görüş bildirmişlerdir.

47.725, evsiz nüfusun yaklaşık % 8'ini de gaziler oluşturmakta. Bu, 2009'dan bu yana % 35'lik bir düşüşü temsil ediyor. Evsiz gaziler İkinci Dünya Savaşı'ndan, Afganistan ve Irak'taki son savaşlara kadar çeşitli çatışmalarda görev yapmış olanları kapsıyor. Evsiz gazilerin % 45'i siyahi veya Hispanik. Yaklaşık olarak % 8'lik kısmını da kadınlar oluşturuyor.

1.4 milyon gazi ise evsiz kalma riski altında. Bunun sebebi; yoksulluk, hükümet konutlarındaki aşırı kalabalık ve destek ağlarının olmamasından kaynaklanıyor. Araştırmalar, Vietnam'ın son döneminde görev yapanların evsizlik riski altında olduğunu gösteriyor. Savaşla ilgili engelliler veya bozukluklar, fiziksel engellilik, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD), travmatik beyin hasarı, depresyon ve kaygı, bağımlılık gibi unsurlar kayıtsız evsizliğe malesef katkıda bulunan unsurlar.. 

Yapılan araştırmaya göre refakatsiz, tek gençlik ve 24 yaşın altındaki genç erişkinler, bir haftadan daha uzun süre bir evsizlik dönemi yaşıyorlar. Bu toplam rakamın yaklaşık 380.000'i 18 yaşın altında.

ABD'deki 110.000 LGTB gençliği de evsiz. Bu, en savunmasız evsiz popülasyondan birini oluşturuyor. LGBT olarak tanımlanan önemli sayıda genç, LGBT kişilerini kabul etmeyen bir toplulukta yaşadıklarını söylüyor. Aslında, LGBT gençleri kaçak çocukların % 20'sini ülke genelinde oluşturuyor. Aile reddi, istismar ve ihmal, LGBT gençlerinin sokaklara dökülmesindeki başlıca nedenlerden.

Los Angeles, ABD'deki en büyük evsiz nüfusuna sahip kentlerden biri. New York, San Francisco, Dallas ve Washington'ın da aşağı kalır yanı yok.

Washington, Michigan, California, New Jersey, Florida ve Oregon gibi bir çok eyalette yaklaşık 60 kent çevresinde 100'e yakın çadırkent bulunuyor. Bunların bir çoğu yasal izinle kurulmadığından, evsizler tuvalet ve su gibi ihtiyaçlarını sağlıklı hijyen şartlarında gideremiyor, bir çok çadırkentte de elektrik sorunu yaşanıyor.