Beyaz Rusya için iki seçenek var gibi gözüküyor. Bunlardan biri Rusya ile bütünleşmenin arttırılması, diğeri de Avrupa Birliği ile bütünleşmenin geliştirilmesidir. Bilindiği gibi, Beyaz Rusya, Rusya’dan ciddi bir mali destek almaktadır. Avrupa Birliği’nin bu miktarda bir destek vermeyeceği, kuvvetle muhtemeldir.  Nitekim, Rusya’daki resmi ağızlardan Beyaz Rusya’nın AB ile ilişkilerini geliştirmesinin, bir tehdit olarak algılanmadığı belirtilmektedir. 
 15 Mart 2013 tarihinde, Rusya ve Beyaz Rusya Devlet Başkanları bir araya geldiler. Toplantı, Rusya-Beyaz Rusya Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi toplantısıydı. Görüşmelerin ana gündemini, Bağımsız Devletler Topluluğu bağlamında, bütünleşmenin geliştirilmesi aldı. Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Alan ile ilgili çalışmaların sürdürülmesi konusunda fikir birliği tekrarlandı. Beyaz Rusya ve Rusya, Birleşik Devlet olma yolunda ilerlediklerini de duyurdular. Putin, İki ülkenin, ekonomik ortaklıklarını güçlendirerek, Birlik Devletini gerçekleştireceklerini, belirtti. 
Putin, bu görüşme sırasında, Birlik Devletinin 2013 bütçesini onayladıklarını, açıkladı. Bu bütçenin, bir geliştirme bütçesi olacağını,  Rus ve Beyaz Rus ekonomilerinin rekabetçi konumlarını artırmayı sağlayacağını, vurguladı. 
Rusya ve Beyaz Rusya, nükleer enerji üretimi ve teknoloji konusunda da işbirliğinde bulunacaklar. Bu bağlamda, bütçe kapsamında, bilimsel ve teknolojik işbirliği desteklenecek. Putin, pek çok alanda, Beyaz Rusya ile ortaklıkları bulunduğunu ve son olarak, Beyaz Rusya’da nükleer güç santrali inşasını, ortak yatırımla gerçekleştireceklerini, belirtti. Buna göre, projenin ilk santrali, 2018, ikincisi 2020 yılında, tamamlanacak. Rusya ve Beyaz Rusya ayrıca, Antarktika’da beraber araştırmalar yapacaklar. İki ülke, 2012-2013 yılları için, dış politikaların uyumlandırılması konusunda bir program üzerinde de çalışmaktadırlar.
Rusya ve Beyaz Rusya’nın işbirliğinin önemli bir boyutu da askeri alandaki işbirliğidir. Rusya, Beyaz Rusya’da bir askeri hava üssü açmaktadır. Grigory Ioffe’nin Eurasia Daily Monitor10 (113)’te yer alan makalesinde, Beyaz Rusya Genelkurmay Başkanı Oleg Krivonos’un,  Belorusskaya Voyennaya Gazeta’da yer alan mülakatına yer verilmektedir. Bu mülakatta Krivonos, Beyaz Rusya’ya hava savunma sistemi ve savaş uçaklarının yerleştirilmesini, ABD’nin Avrupa’ya füze savunma sistemi yerleştirmesine benzetmektedir. Ancak, bu konuşma 10 Mayıs 2013 tarihinde, bu ikisinin benzetilmemesi gerektiğine işaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un konuşmasının tam tersidir. 
Beyaz Rusya’nın etnik kimliği üzerinde de tartışmalar sürmektedir. “Belarus” kimliğinin Avrupalılarca, abartıldığı noktası da tartışmaların bir gündem maddesidir. Batıcı bir Beyaz Rusya muhalefeti bulunduğu ve bu topluluğun, Rus yanlısı topluluktan daha birbirine bağlı olduğu da belirtilmektedir. 
Rusya’nın silahlanma çabaları artmaktadır. Beyaz Rusya ile yapılacak askeri tatbikat, önemlidir. Stephen Blank’in Eurasia Monitor 10(118)’de belirttiği gibi, Zapad 2013 Tatbikatı, Zapad 2009 tatbikatına benzeyecek gibi görünmektedir. Zapad 2009 tatbikatı, Beyaz Rusya’nın, Polonya ve Litvanya tarafından saldırıya uğramasıyla başlamaktaydı. Bu çatışma, nükleer bir çatışmaya dönüşüyordu. Bu yıl da tatbikat, savaş ve iç savaş senaryolarıyla oluşturuldu. Bu bağlamda, NATO karşıtlığı ve nükleer güç kullanma tehdidi gündemdeki yerini korumaktadır. Rusya, nükleer gücünü arttırmaktadır. Bunun yanında, füze savunma sistemlerini geliştirmektedir. Ayrıca, Kremlin nükleer silahların azaltılması ile ilgili antlaşmaya girmekte isteksiz davranmaktadır