Rusya’nın eski Sovyet coğrafyasındaki yayılmacı güvenlik sistemi güçleniyor. Rusya, Ukrayna, Kırgızistan ve Tacikistan'daki askeri üslerinin kullanım sürelerini, ortalama 30'ar yıl uzatmayı başardı.  Rusya, şimdi Beyaz Rusya’da 2015'e kadar bir hava üssü kurmayı planlıyor. Bunun yanında,  Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) çerçevesinde de Beyaz Rusya ve Kazakistan'la ortak hava savunma sistemi oluşturulması çalışmalarını sürdürüyor. Beyaz Rusya’daki üste savaş uçakları konuşlandırılacak, 2014'ün sonuna kadar dört S-300 hava savunma sistemi yerleştirilecek. 
Bilindiği gibi, Rusya-Beyaz Rusya arasında Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi, oluşturuldu. Mart ayında bir araya gelen iki ülke devlet başkanları, Bağımsız Devletler Topluluğu bağlamında, entegrasyonun geliştirilmesi konusunu ele almışlardı. Bu toplantıda, Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Alan ile ilgili çalışmaların sürdürülmesi konusunda fikir birliği tekrarlandı. Beyaz Rusya ve Rusya, Birleşik Devlet olma yolunda ilerlemektedirler. Buna göre, iki ülke, ekonomik ortaklıklarını güçlendirerek, Birlik Devleti gerçekleştirilecekler. Onaylanan Birlik Bütçesi ise, Rus ve Beyaz Rus ekonomilerinin rekabetçi konumlarını artırmayı sağlayacak. Ayrıca, bütçe kapsamında, bilimsel ve teknolojik işbirliği desteklenecek. Beyaz Rusya’da nükleer güç santrali inşası da ortak yatırımla gerçekleştirecek. Buna göre, projenin ilk santrali, 2018, ikincisi 2020 yılında, tamamlanacak. Rusya ve Beyaz Rusya ayrıca, Kuzey Kutup Bölgesi’nde de beraber araştırmalar yapacaklar. İki ülke, dış politikaların uyumlandırılması konusunda da bir çalışılıyorlar.
Avrasya Ekonomik Topluluğu, Rusya, Özbekistan, Beyaz Rusya, Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan’ın üye olduğu bir örgüttür. Amacı, Gümrük Birliğini kurmak ve ortak ekonomik politika oluşturmaktır. Putin, Avrasya’nın bütünleşmesini özel önem atfetmektedir. Bu bütünleşmenin ekonomik boyutu, Avrasya Ekonomik Topluluğu ile sağlanacaktır. Temmuz 2011’den beri, Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan arasında Gümrük Birliği kurulmuş durumdadır. Kırgızistan ve Tacikistan da Avrasya Ekonomik Topluluğu’nun üyesi durumundadırlar.  Ancak, Gümrük Birliği’ne henüz katılmadılar. Putin, bu iki ülkenin, ortak bütünleşme süreçlerine katılmalarının beklendiğini, vurgulamıştır. 
Rusya Federasyonu ve Tacikistan arasında imzalanan askeri üs antlaşması, Nisan ayının sonunda onaylandı. 2012 yılının Ekim ayında, Tacikistan’daki 201. askeri tümenin 2042 yılına kadar, Rusya tarafından kullanılmasına ilişkin antlaşma imzalanmıştı. Ancak, Tacikistan, bu antlaşmayı onaylamakta, nispeten yavaş ve bir ölçüde isteksiz davrandı.  Mark Vinson’ın Eurasia Daily Monitor’da aktardığı gibi, Tacikistan’ın isteksizliğinin bazı sebepleri var. Tacikistan, bu önemli üssün karşılığında bazı ödünler bekliyor. Bu ödünler arasında, 1 milyon ton petrolün gümrüksüz geçmesi, 200 milyon dolar tutarında askeri teçhizat sağlanması, Tacik işçilerinin resmi olarak kayıt olmadan Rusya’da bulunma sürelerinin uzatılması gibi konular yer alıyor. Bu ödünlerin çoğalması da muhtemel, çünkü bu üste 7 bin Rus askeri bulunuyor. Ancak, Tacikistan’ın Rusya’ya daha fazla ihtiyacı var bunun başlıca nedeni Tacikistan’daki fakirlik. Tacikistan’ın ayakta kalmasının nedeni aldığı dış yardımlar yanında, Rusya’da çalışan Tacik işçilerin ülkelerine gönderdikleri paralar. Bu gelirin kesilmesi, Tacikistan’ının kaldıramayacağı sonuçlara, yol açabilir.