Orta Asya ülkeleri, topraklarını demir ağlarla örmek için uğraşıyorlar. İslam Kalkınma Bankası, Türkmenistan-Tacikistan-Afganistan demiryolu hattı projesine, finansal destekte bulunma kararı aldı. Türkmenistan, bu hattın, kendi topraklarında kalan kısmının inşaatına başlamış durumda. Bu hattın inşasıyla, Tacikistan’ın, Özbekistan’a olan bağımlılığının azalacağı, görülmektedir. Bu hattın ileride, Basra körfezine kadar uzaması planı, gündemdedir. 
Diğer demiryolu projesi ise, Orta Asya’yı Çin’e bağlayacak olan Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu hattıdır. Bu hattın, finansman ve altyapı çalışmaları ile ilgili olarak müzakereler, son aşamasına geldi. Bu demiryolu hattının uzunluğu, 268 kilometre olacak, Çin’in Kaşkar Bölgesinden, Kırgızistan’ın Celalabad ve Özbekistan’ın Andican şehirlerinden geçecek. Demir ağlar, bölge ülkelerinin ticari ve kültürel işbirliğinin gelişmesine yardımcı olacak.
Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün zirvesi için bir araya gelen Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, diğer bölge ülkeleri gibi, NATO’nun güçlerinin, 2014 yılından sonra, Afganistan'dan çekilmesine hazırlanmaya çalışıyorlar. Gelecek yıl, Afganistan’dan NATO güçlerinin çekilmesi yanında, devlet başkanlığı seçimleri ve yerel seçimler de yapılacak. Tacikistan lideri, Afganistan yönetimi ve güvenlik güçleri ile sınırın güçlendirilmesi için işbirliği yaptıklarını, belirtti. Afganistan'ın kuzey bölgesine kadar elektrik hattı çektiklerini, ticaret hacimlerinin genişlediğini de ekledi. 
Tacikistan Devlet Başkanı, Afganistan'ın ekonomik açıdan kalkınması için yardım ettiklerini belirtiyor ancak Tacikistan ve Kırgızistan’ın ciddi ekonomik problemleri bulunuyor. Tacikistan, gıda ve diğer ihtiyaçları için dış ülkelerden yardım alıyor. Ayrıca, Kırgızistan ve Tacikistan, Rusya’da çalışan soydaşlarının ülkeye gönderdikleri gelirlerle ayakta durmaya devam ediyorlar. Tacikistan ve Kırgızistan’ın sınır sorunları da bulunuyor. İki ülke, sınır sorunlarını çözme konusunda işbirliğinde bulunacaklar. 
Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, NATO’nun Afganistan’dan çekilmesiyle, tüm Amerikan askerlerinin bölgeyi terk etmeyeceğine dikkat çekiyor. Rahman’a göre, Afganistan’da, şu anda 300 bine yakın güvenlik görevlisi bulunmaktadır. Tacik lider, Afganistan sorununun abartıldığını, düşünüyor. Ona göre, Afganistan’da devletin tüm birimleri çalışıyor. Ancak, Rahman’ın belirttiğinin aksine, Afganistan’da tüm bölgelerde devletin kontrolü bulunmuyor ve bölge ülkeleri için tehdidin nedeni de bu. Afganistan’da yeni dönemde, İslami terör, tüm bölgeyi etkileyecek ciddi bir tehdit olarak duruyor. Bu tehdit o kadar açık ki, Özbekistan, ABD Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan raporda, dünyada dini özgürlüklerin en az bulunduğu ülke olmakla suçlanıyor. Rapora göre, Özbekistan’da halkın çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen, devlet birimleri, dini faaliyetleri, zararlı buluyor ve takibe alıyor. Yine aynı raporda, dini özgürlüklerin az olduğu ülkeler arasında diğer bölge ülkelerini de görmek mümkün. Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan, Rusya ve Çin, dini özgürlükleri yetersiz olan diğer ülkeler. 
Bölge ülkeleri, demir ağlarla birbirlerine kenetlenmeye çalışıyor. Afganistan kaynaklı terör, ayrılıkçılık, insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve silah kaçakçılığı sorunlarına ortak çözümler bulmak için çalışıyorlar. Ancak unutulmaması gereken, bölge ülkelerinin ikili ilişkilerinde de sorunlar bulunduğudur. Bu sorunlar, etnik sorunlar, sınır sorunları, enerji ve su kaynaklarıyla ilgili sorunlardır. Bölgedeki örgütlenmeler, batı ülkelerindeki örgütlenmelere benzetilse de sınır ve kimlik sorunları henüz tam olarak çözülmemiş bir bölgeden bahsedildiği unutulmamalıdır.