Merhabalar sevgili dostlar,

Orta Çağ'dan günümüze bir yolculuğun öyküsüdür ''KEK'ler''..

Tarihe kısaca bir göz atacak olursak, Gıda tarihçilerine göre kekin ilk mucitleri Antik Mısırlılar olmakla birlikte, pişirme yönteminin ilk mucitleri de Antik Yunanlılardır ve tarihe geçmiştir.

Eski Mısırlılar maya kullanılarak yaptıkları kekler, kekten çok tatlı ekmeğe benzese de, 19.yüzyılda soda kullanılmaya ve 1850 yılında Eben Norton Horsford'un kabartma tozunu keşfetmesiyle kekleri farklı bir boyuta taşımıştır.

Tarihte çok eski bir geçmişe sahip gıdalardan birisi olan ''kekler'', zamanla ve teknolojinin ilerlemesiyle de çok fazla çeşiti ile günümüzde de sevilerek tüketilen ve hatta evlerin fırınlarında farklı malzeme ve tatları ile sıkça pişirilen yiyeceklerdir.

Bazen mutfaklarda bulunan malzeme ile bazen meyve ve çikolata ilavesiyle velhasılı biraz da damak lezzetiyle ilişkili olarak pişirir tüketiriz.

Bugün sizler için hazırladığım tarif, ipeksi dokusuyla biraz pandispanya kıvamında, dondurulmuş vişnenin çikolata ile uyumunu birleştirerek, damaklarda lezzet patlaması yapan ve mideyi yormadan tüketebileceğiniz ve dostlarınızla çay saatleriniz de paylaşabileceğiniz enfes bir tarif..

Hepinize şimdiden kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 4 ad yumurta (oda sıcaklığında)

• 1 su bardağı toz şeker

• 150 gr Un (1 su bardağı tepeleme + 2 yem.kaş.)

• 100 gr tereyağ

• 200gr bitter çikolata

• 100 gr vişne

• 1 paket vanilya

• 1 paket kabartma tozu

• 1 yemek kaşığı kakao

ÜZERİNE:

• Kakao

• Pudra şekeri

• Antep fıstığı

HAZIRLANMASI:

• Yumurtaların beyazını ve sarısını ayrı kaselere ayırın.

• Yumurta beyazlarını mikser ile çırpmaya başlayın.

• 1 su bardağı şekerin yarısını çırparken azar azar ekleyin.

• Kar haline gelen yumurta beyazlarını bir kenara alın.

• Diğer kasedeki yumurta sarılarını kalan yarım su bardağı şekeri yine azar azar ekleyerek çırpın.

• Tereyağını ben-mari usulü eritin ve çikolatayı ekleyerek karıştırın.

• çikolata tamamen eriyince tezgaha alın ve karıştırarak ılık hale getirin.

• Bu karışıma yumurta sarılarını ekleyin ve karıştırın.

• Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyin ve ekleyin.Güzelce karıştırın.(bir el çırpıcı teli ile)

• Çikolatalı karışıma daha önce hazırladığınız yumurta beyazlarını 3 sefer de azar azar ekleyin ve havasını söndürmeden aşağıdan yukarı doğru bir spatula yardımıyla birbirine yedirin.

• Uzun kek kalıbınızı yağlayın ve yağlı kağıt ile kaplayın.

• Kek hamurunuzu kalıba alın ve tezgaha 3 kez alttan vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.

• 170 derece de ısıtılmış fırında takribi 45 dakika pişirin.

• kekiniz piştikten sonra servis tabağına alarak soğutun.

• Tam orta kısmına, boyuna olacak şekilde bir karton yerleştirin ve kekin üzerine kakao serpin.

• Ortadaki kartonu / kağıdı alın ve orta boşluğa pudra şekeri ve üzerine fıstık serpin.

• İpeksi dokusu, hafifliği ile sizleri ve dostlarınızı mutlu edecek kıvamda bir kek çayın yanında sizlere eşlik etsin.

Afiyet olsun.

Sevgiyle