İletişim, iletilerin taraflararası aktarılmasıdır. İletişimin birçok yön ve yöntemi vardır. Peki sanal iletişimin sunduğu avantaj ve dezavantajlarını fark edebiliyor muyuz?
İletişimin gerekliliği hususunda tüm yerleşik toplumların hemfikir olduğu gerçeğini bilmekteyiz. İnsanların sosyal, kültürel anlamda da belirli bilgiler edinip, paylaşabildiği bu ortamda belirli kuralların koyulması gerektiği gerçeğini ifade etmek isterim. İletişim çok önemli bir ulaşımdır. Sanal iletişimin günümüzde "Dünya Turu" olarak isimlendirebileceğimiz verileri görülmektedir. Bu durumda ise sanal iletişim doğru kullanıcılar ile pratik bir ulaşım aracı olmuştur.

İletişimin her yönü sanal ortamda yaşanmaktadır. İşsel, özel, sosyal, kültürel, siyasal paylaşımlar öncelik konumundadır. Peki sanalın açtığı ekranda doğru bir diyalog, bilgilendirici ve yararlı paylaşımlar yapılıyor mu sorusunun yanıtına ne yönde cevap vereceğiz? Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal, “İnternet aracılığıyla kurulan sanal ilişkilerin insan davranışlarını olumsuz etkileyip, ruhsal sorunlara neden olduğunu” ifade etmiştir. Bu ifadeyi kendi tecrübelerimizden dahi doğrulayabiliyor olmamız yüksek olasılık. Kişiselleştirilmiş fikirleri gruplara ayırmış olsak, çoğunluğun belki de hemfikir olabileceği bir gerçektir. Tamamen doğru mudur? Hayır! Çünkü kullanımın tarzı ve tavrının da aksi yönde cevap verebileceğini biliyoruz. İnternet hayatımıza gireli birçok bilgi alırken, birçok sosyal eksikliği de yaşamımıza eklemiştir. Yüzyüze iletişimin azaldığı, klavyedeki harflerin kurduğu cümlelerin yüzyüze görüşülmüş sayabildiği bir iletişim oluşmuştur. Sanal iletişimin belki de çoklara ulaşım sağlarken, birebirde eksikleri oluşturduğu birçok örnekler ile tespit edilmiştir. Örneklerin verilmeden dahi sıralanabildiğini ve hatta ilk 5'e girebilecek durumlar hepimizce bilinmektedir. Peki sağladığı yararlar ve zararlar kullanıcıların tarzından mıdır gerçekten? Yoksa sanal ortamdaki iletişimin gizemli algılanmasından mıdır? Mutsuz bir toplum modeli miyiz? İşsel anlamda işbirliği ve reklamsal konseptin genelde olumlu dönüşüne aracı olan internet, özel iletişimde aynı değeri sağlayabiliyor mudur? Burada da yine kişisel örnekler ve tecrübeler ile cevap verilmiş olacaktır. Seçicilik her formatta doğru sonuçlar ile imzalanmıştır!

Teknoloji birçok farklı konularda yararlı olabilmiştir. İnternet ile gerçekleştirebildiğimiz tüm işlemlerde zamansal yönden de avantaj sağlamıştır. Bankacılık gibi kurumsal sistemlerin uygulanabilmesi insanlara kolaylığı getirmiştir. Yararlar kadar zararlar da internet kullanımında bilinmektedir. Bağımlılık yaratan her durumun yararlı olmadığı gerçeğini önemle belirtilmesinde fayda görmekteyim. Tüm uzmanların internetin sanalında doğrular kadar yanlışların da yaşadığını vurgulamaktadır.

İletişim her yerde bir ulaşım aracıdır! İletişimin anlamı iletilerin taraflararası birbirlerine aktarılmasıdır. İşsel veya sosyal iletişim farketmez... Önemli olan bilgileşmenin ve fikirleşmenin karşılıklı kaliteli sunulmasıdır. Reklamsallığın belki de ilk adresi internet konumudur. Diğer tüm internet ilişkilerinin kişisel tercihleri yönünde olumlu birikimler edinebileceği formatta seçilmesinde düzgün bir ulaşım sağlanmış olacaktır. Boş kullanımın beyni beslemek yerine zedeleneceğini unutmayıp, tıklananın doluluklara yönelik olmasına dikkat edilmelidir.
İnternet tüm iletişim modellerinde önemli bir ulaşım aracıdır. Saati sormak yerine zamana ilerlemek kullanım sistemi olmalıdır. Doğru bir kullanıcı, ilgi ve bilgi ortaklığı aracı ile internette bilgileşmenin ve paylaşımın yararlı konumuna değeri ile ulaşabilecektir.
Günün S(özü):
Algısal donanım ile sağlıklı iletişime ulaşılabilir!