İşsizlik; yazılması da, yaşanılması da hiç şık olmayan bir sorundur ülkemizde yaşanan… Sadece ülkemizde değil ise de, beni/bizi ilgilendiren adres Türkiye'dir. 
Araştırma verilerine göre Avrupa ile kıyaslanıldığında İşsizlik oranı sonucu daha sevimli görünüyor. Ki araştırmaların birçoğunun rakamsal sonucunun değişken olduğunu da bilmekteyiz. Daha önemlisi Avrupa şartlarının Türkiye’ye göre mağduriyetlere önlem olarak farklı bir artıda veya seviyede olduğunu veriler ile açıklamaya gerek olmadığını düşünmekteyim. Rakamsal verilerin dışında, bir de durumun “içeri” bölümü vardır.  İçerisi ne diyor? Yani; Toplum ne yönde düşünüyor? Asgari Ücretlendirme ne düzeyde mutlu edebiliyor? Ücretlendirme hangi sistem aracılığı ile hesaplanıyor? Ortalama kira bedelinin altında olan bu Asgari Ücretlendirme akli dengeye ters düştüğü görülebiliyor mu? Bu cevapsız soruları Sorumlusuna yöneltmiş olalım!...
Konumuz başka, fakat doğrulara dokunuşun mekanı ve zamanı yoktur’u yine dokundurarak asıl konumuza gelmek istiyorum. İşsizlik oranını azaltabilecek önemli bir gereklilik olan, “Taraflararası Özgeçmiş” zorunluluğu getirilmesine inanmaktayım. Biliyoruzki, İşbaşvurusunda İşe Başvuranın bilgileri önemli görülmektedir. En şık formatta bir CV (Özgeçmiş) hazırlanır ve Firma / Şirket İK’na veya Sorumlusuna sunulur. Görücüye çıkmak misali belirli bir süreç ve bekleme sonrası kabul veya kabulsüzlük.. Özgeçmiş bilgilerinin genelde daha çok şık ve dolu izlenime odaklı hazırlandığını bilmekteyiz. Başarılı beynin şıklıktan ziyade donanıma öncelik verdiği de önemli bir ayrıntıdır. Başvurunun saygınlığı da sözkonusu olmalıdır. Karşılıklı bir alışveriştir. İş paylaşımı, ortak değerde bir  çalışma modelidir. Ünvanın, koltuğun veya kartvizitteki etiketin komplexini yaşayanlar için de minik ölçüde ücretsiz ders imkanı sağlanmış olacaktır. Bu yüzden Taraflararası Özgeçmiş önkoşul konumuna getirilmelidir. Belki neyi önleyebilir sorusuna yönelebiliriz. Haksız bir yönelme değil, fakat ülkemiz için doğru bir saptamadır. Maddesel örnek olarak, İş Hukukunda SGK zorunluktur, yasadır, fakat denetlenmesi dahi yapılmamaktadır! Bilinçli olmak bireysel sorumluluktur. Sorumsuz olan her zaman Sorunludur!.. Öncelikle tekili çoğula taşımalı, dolayısı ile yanlışı doğruya yöneltmeliyiz. Sosyaller haklarına değer önceliği taşır veya taşımalıdır. 
Taraflararası Özgeçmiş, önemli ölçüde işsel birlikteliğin kalıcılığına veya geçiciliğine öngörü sağlayacaktır. İş birlikteliği sürecinde özenli tanışma ve anlaşma uzun dönem keyifli çalışmalar yaratabilecektir. Karşılıklı önaraştırma, bilgileşme süreci bir anlamda analiz edilmesine olanak sağlayarak, gelecekteki planlamada yardımcı olacaktır. Ve; İşsizliğin ülkesel sorun dışında bir de “mesleksizlik” sorunu olduğunu da unutmamalıyız. 
Kişisellikte ise taraflararası, Sistem ve Prensip, İlgi ve Bilgi, Donanım ve Tasarım, Saygı ve Değer Ortaklıkları kısa devresiz sunuluyor ise Özgeçmişte önemli bir (+) artı konumundadır. Öncelik gereklilik olarak isimlendirdiğim bu Ortaklıkların kısa devresi durumunda ise (-) konumunda pozisyonlanır. Taraflararası Özgeçmiş Önkoşul olmalı savunması karşışıklı adaletli bir Modeldir. Çünkü “İş”, karşılıklı bir ihtiyaçtan, karşılıklı bir fayda sözkonusudur. Bu konsept minik uygulanıyor görünse de, direkt uygulanması durumunda Sorumluluk ve Dürüst Modeller ayırt edilebilecek, gelecekte İşsel Planlamada yüksek ölçüde memnuniyet sağlanabilecektir.
Mutlu Paylaşımlar,