Merhabalar sevgili dostlar,

Çoğunluğun severek tükettiği bir tatlı var bugün ''KADAYIF''

Tarihine bakıldığında Selçuklular dönemine kadar uzanmakta..

Selçuklu ve Anadolu beylikleri zamanında imaretler ve aşhaneler de verilen yemek listelerin de kadayıfın bulunduğu, ayrıca ''Berayı Hassa'' adındaki mutfak defterinde sultanın tercihleri arasında olduğu yazılmaktadır.

Un ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen hamurun ince teller halinde saç üzerin de kurutulması ile hazırlanmaktadır. En çok Balkanlar, Türkiye ve OrtaDoğu ülkelerin de tatlı olarak tüketilmektedir.

Kadayıf sözcüğü Arapçadan gelen ''kadife'' sözcüğünün çoğuludur.

Hepimizin severek ve sıkça tükettiği bu tatlıyı hemen her hane klasik bildiği,annelerden gördüğü şekliyle ve tadıyla sevmektedir.

Bende buna istinaden anneanelerimizden gelen bir tarifle, belki de hiç denemeyenler için sütlü şerbeti ile sizlere yazacağım.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

• MALZEMELER:

• 14 ad top kadayıf içindir.

• 250 gr tel kadayıf

• 150 gr iri doğranmış ceviz

• 150 gr eritilmiş ılık tereyağ

• ÜZERİNE:

• Fıstık tozu

• ŞERBET İÇİN:

• 2 su bardağı toz şeker

• 3 su bardağı süt

• ŞERBETİN HAZIRLANMASI:

• Sütü tencereye alın ve şekeri ekleyin.

• Orta ateşte karıştırarak sadece şekeri eriyene kadar ateş üzerinde tutun ve ateşten indirin.

• Oda sıcaklığında bekletin.

• KADAYIFIN HAZIRLANMASI:

• Kadayıfları 14 parçaya ayırın.

• Avuç içinize alarak ortalarına ceviz yerleştirin ve yanlardan sarkan kadayıfları bohça yapar gibi ortada birleştirerek top haline getirin.

• Ters çevirerek yağlanmış borcama yada tepsiye yerleştirin.

• Hazırladığınız kadayıf toplarını birbirine bitişik olacak şekilde yerleştirin.

• Tereyağını eritin ,üzerinde köpük oluşmaması için kısık ateşte karıştırarak eritin ve ılık hale getirin.

• Eritilmiş tereyağını kadayıf toplarının üzerinde eşit şekilde gezdirin.

• 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.(şerbeti sütlü olduğu için fazla kızarması tam rengini almasını sağlayacaktır.)

• Fırından çıkınca üzerine ılık haldeki sütlü şerbetini gezdirin ve yumuşak olmasını istiyorsanız üzerini bir tepsi ile kapatarak şerbetinin tamamen çekmesini sağlayın.

• Kadayıf toplarının üzerini fıstık tozu ile süsleyin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..