Bu hafta tatlılardan örneklerle ,tatlı yiyelim tatlı konuşalım dedik ve ,sokak lezzetlerine tatlılar olarak bakacak olursak ''ŞAMBALİ'' ilk beşe giren tatlılar içindedir.

Başta İzmir olmak üzere Batı Anadoluya özgü bir tatlı olsa da Ülkemizin bir çok ilinde sevilerek tüketilmektedir.Sadece ''İZMİR ŞAMBALİSİ''adıyla coğrafi işaret almıştır.

Adından da tahmin edebileceğiniz gibi kökeni Suriyenin Şam kentine özgüdür.

Diğer tatlılara oranla biraz daha yoğun şerbeti ve bütün olarak pişirilmesi,üzerinde sırayla dizilmiş fıstıklar ile ,dikdörtgen dilimler halinde satılır ve servis edilir.

İzmir'in Ödemiş ilçesinde arasına kaymak sürülerek yenir ve bu şekline de ''HALEPİŞİ''denir.

Gelin biz bu hafta ,eğer uzun zamandır da pişirmediyseniz ŞAMBALİ'yi bir kenara not edelim.Kaymağı tercih ederseniz kaymakla,yok biraz soğuk tat versin şerbetini kırsın diyorsanız yanında vanilyalı dondurma ile çok lezzetli olacaktır.

  • MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un (bir çok tarifte un olmasa da ,un irmikle birleşince çökme yapmayarak daha güzel lezzet oluşturmakta)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • ÜZERİNE:
  • Fıstık
  • ŞERBET İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • HAZIRLANMASI:
  • İrmik,un,toz şeker,yoğurt,vanilya ve kabartma tozunu mikser kabınıza alın ve hepsi birbirinle özleşene kadar karıştırın.
  • Dikdörtgen borcamı yağlayın ve karışımı her tarafı eşit olacak şekilde hamuru yerleştirin.
  • Bir bıçakla üzerini dikdörtgen dilimler olacak şekilde kesin.
  • Üzerini fıstıklar ile süsleyin.(fıstığını her dilime gelecek şekilde )
  • 180 derece de ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • ŞERBET:
  • Şeker ve suyu kaynatın 
  • Limon dilimi ekleyerek 10 dakika daha kaynatmaya devam edin.
  • Şerbetinizi ılık hale getirin.
  • Tatlınız fırından çıkınca ılık hale gelince yine ılık şerbetini üzerine gezdirin.
  • Üzerine bir tepsi kapatarak şerbetini iyice çekmesini sağlayın.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..