Merhabalar sevgili dostlar,

Türk Mutfağında ''KEBAP''önemli bir yere sahip olmakla birlikte,hak ettiği yeri belki de son yıllarda lokantaların kendilerini geliştirmesi ve şık restoranlar haline dönüşmesi ile kazanmış durumda.

Güney Doğu Anadolu denildiğinde de aklımıza ilk gelen yemek kebaplardır.

Yörelerin kültür ve farklı yemek lezzetleri ile tatlandırılmış kebaplar,her birimizin damak zevkine hitap etmektedir.

Genellikle et'in baharatlar ile tatlandırılarak mangal ateşinde pişen kebaplar, zaman içinde et'lerin içine katılan bulgur ve sebzeler ile de farklı kebap türleri görmekteyiz.

Fatih döneminden sonra Saray Mutfağında, yazılı kaynaklara göre Süd Kebabı yine şiş yardımıyla etin yavaş yavaş ateş üzerinde pişirilmesi ve pişerken etin yağının, altta içi pirinç dolu tencereye akması ve pilavın bu şekilde pişmesi olarak anlatılmaktadır. Böylelikle Saray Mutfağında da kebap'a rastlanmaktadır.

Günümüz de mutfak kültürleri incelendiğin de oldukça geniş bir Coğrafya da yer almakta ve yöresel/bölgesel farklılıklar göstererek çeşitli kebaplar bulunmaktadır. Sebzelerin, baharatların, yeşilliklerin, meyvelerin kullanımı ile de çOkça çeşidi bulunmaktadır.

Bizde bugün KİLİS'in çok sevilen ve sizlerin de damak zevkine hitap edeceğini umduğum bir kebebı ile buluşturmak istiyorum. Evlerimizde de rahatlıkla hazırlıyabileceğimiz güzel bir lezzete gelin hep birlikte bakalım.

Arzu ederseniz de Neşem Çelik/YouTube Kanalından videosuna ulaşabilirsiniz.

Hepinize kolaylıklar diliyorum, bereketli sofralar.

• MALZEMELER:

• 550 gr Dana kıyma (kuzu dana karışık da olabilir)

• 1,5 su bardağı ince bulgur (simit denilen bulgur)

• 1 ad kuru soğan

• 2 büyük diş sarımsak

• 1 ad kapya biber

• 1 su bardağı ceviz

• Tuz-Karabiber-Kırmızı biber-nane (ölçüler damak tadınıza göre)

• Domates

• Biber

• 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ

• HAZIRLANMASI:

• Bulguru bir tepsiye alın ve sadece ıslanacak kadar sıcak su ekleyerek üzerini kapatın ve 20 dakika bekletin.

• Kuru soğanı,kapya biberini ve sarımsakları çok ince olacak şekilde (neredeyse püre gibi)doğrayın.

• Hafifçe yumuşayan bulgurlara hazırladığınız soğan,biber ve sarımsak ile tuz ve baharatları ekleyerek yoğurmaya başlayın.

• Arada elinizi ıslatın ve bulgurlar tamamen hamur kıvamı alana kadar yoğurun.

• Şimdi kıymasını ekleyerek yoğurmaya devam edin,kıyma ve bulgur karışımı birbirine geçsin.

• En son iri doğradığınız cevizlerini ilave edin ve bir tur daha yoğurun.

• Ve hazır..

• Parmak kalınlığında şişleriniz varsa ,yoksa da bir örgü şişi (10 no) bile olabilir,mandalina büyüklüğünde eti yuvarlayın ve ortası boş olacak şekilde takribi 10-14 cm ince uzun köfteler olacak şekilde hazırlayın.

• Şişlere takmamızın nedeni köftelerimizin orta kısımlarının boş kalması,şişleri sadece şekil vermek için kullanacağız.

• Fırın tepsinizi yağlı kağıt ile kaplayın ve köftelerinizi dizin.

• Aralara iri doğradığınız domates ve biberleri yerleştirin.

• Hepsinin üzerine gelecek şekilde zeytinyağ gezdirin.

• 180 derece de ısıtılmış fırında pişirin.

• Çok kurutmayın,pişirme süresi takribi 25-30 dakikadır.Fırınınızın ısı ayarını kontrol ederek pişirin.

• Servis tabaklarınıza tırnak pide ,üzerine kebaplar ve domates biberler ile hazırlıyarak ikram edebilirsiniz.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..