Milletlerin ruh ve karakterini şekillendirmede etkin rol oynayan öğretmenlerin bu işlevlerini yerine getirebilmesinde onların üretkenliğinin önemli bir etkisi vardır. Bu işlevini layıkıyla yerine getiren öğretmenler için; bütün bir toplum onların eseridir denilebilir. Öğretmenler, gerekli bilginin kazanılmasını kolaylaştıran, gerekli ortamları hazırlayan bir rol benimsemek durumundadır. 

Milletlerin her alanda kendisini gösterebilmesi, gelişmesi ve ilerlemesi eğitimle mümkündür. Eğitimli ve kültür düzeyi yüksek milletler, birçok uygarlığa imza atmışlar, iz bırakmışlar ve bütün dünya onları kendisine örnek almıştır. Çağdaş anlamda, uygar, kültürlü, birikimli ve etkili toplumlarda, milletlere yol gösterenler ışık tutanlar öğretmenlerdir. Öğretmenler, eğitim ordusunun, kalbi sevgi dolu gönüllüleridir. Onlar elleri öpülen, uğurlarına gözyaşı dökülenlerdir. Onlara çok şey borçluyuz. Onlara minnet ve şükran hisleriyle doluyuz.

Bunu en iyi biçimde yapabilmek için de öğretmenin çağı yakalamış, gelişme ve yeniliklere açık, kendini devamlı yenileyen bir yapıda olması gerekmektedir. En az öğrencileri kadar öğrenme ile aralarının iyi olması beklenir. İstenmeden de olsa insan eğitiminde yapılacak bir hata, sadece yetiştirilen bireye zarar vermeyecektir. Aynı zamanda toplumun geleceğini de olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar doğuracaktır. Çünkü bireye yapılan yatırım uzun vadede verim alınacak bir yatırımdır. Bu yatırımda ortaya çıkacak bir hata ya da yanlışlık toplumları felakete götürecek sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle de günümüzde birey eğitiminde çok önemli görev üslenen öğretmenlerin çağın ilerisinde bir eğitim anlayışına sahip olması beklenmektedir.

Öğretmenlerimizin ikazları ve yol göstermeleri ile birçok yanlıştan dönmüş. Okumuş iş ve güç sahibi olmuşuzdur. Ailemizin bize vermiş olduğu terbiyeyi, onlar okullarda pekiştirenlerdir. Ailemizden sonra, üzerimizde en fazla hakkı ve emeği olanlar öğretmenlerimizdir. Ülkemizde, cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleştirilen inkılâpların yerleşmesinde, cumhuriyet rejiminin savunulmasında, Atatürk ilkelerinin gençlerimize öğretilmesinde en büyük rolü, öğretmenler üstlenmiştir.

Atatürk, “Öğretmenler, cumhuriyet sizlerin eseridir.” Derken, güvendiği ve inandığı Türk öğretmeninin bu görevi layığıyla başaracağından emindi. 1 Kasım 1928’de yeni Türk alfabesi kabul edilip, Arap alfabesi bırakıldığında ilk önce adapte olanlar ve Türk çocuklarına yeni Türk alfabesini öğretenler yine öğretmenlerdir. 24 Kasım 1928’de, Millet mektepleri Başöğretmenliğini kabul ederek, öğretmenlerimize, öğretmenlik yapan Atatürk’ün izinde olarak, öğretmenler birçok başarılı çalışmaya imza attılar.

Heyecanlı ve coşkulu bir şekilde başlatılan okuma ve yazma seferberliği neticesinde, ülkenin birçok köşesinde yeni yeni okullar açılarak, geleceğin nesilleri yetiştirildi. Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yıldönümü olan 1981 yılından itibaren 24 Kasım. Öğretmenler günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Öğretmenler Günü’nde, öğretmenlik mesleğinin önemi, öğretmenlikle ilgili konuşmalar ve şiirler, özel programlar yapılmakta ve okunmaktadır.

Öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleğidir Ürünü insan olan ve başlı başına bir amaç olmaktan öte, bizleri yüce gayemize ulaştıran bir vasıta olarak görüyorum öğretmenlik mesleğini... Öğretmenin vazifesi, gücü nispetinde erdemli toplum oluşumuna katkı sağlamaktır. İnsan yaratılmışların en seçkini, en donanımlısı, en bilinçli olanıdır; ama aynı zamanda en vahşi, en acımasız, en anlaşılmaz davranışların da sahibi Onun için insan hayatında eğitim; davranışları doğru yönlendirmede ve diğer hemcinslerinin haklarına tecavüz etmesinin engellenmesinde birinci derecede etkilidir Öğretmen işlevini yerine getirirken bu önceliği asla ihmal etmemelidir.

Kadim değerlerin günübirlik çıkarlara feda edildiği günümüzde bu kutlu sanatı en güzel biçimde icra etmek durumundayız Bunun için de heyecanımızı diri tutmalı ve ideallerimizi yeniden kuşanmalıyız. Karşı karşıya kalacağımız bütün durum ve şartları aşarak ruhumuzu her şartta diri kılarak başarıya ulaşabiliriz Hayat taşıyıcı uğraşları soylu bir sadelik içerisinde, bir yürek soyluluğu içerisinde, yoğun bir sabırla sürdürmeliyiz

Belleklerimizde kökleşen ''Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum'' özdeyişi ile peygamberimizin '' İlim ÇİN'de dahi olsa öğrenmek için gidiniz''  hadisleri İslam anlayışının da eğitime ve öğretmene verdiği büyük değeri ortaya koymaktadır.

Kazanılması gereken asıl büyük servet; para, şöhret ve makamdan öte erdem ve bilgeliktir Yüreğimizi, ruhumuzu en büyük erdemlerle tezyin ve teçhiz etmeli ve bu amaçlarımızdan vazgeçmeden yolumuza devam etmeliyiz. Evrensel medeniyet kulesi de hiç şüphesiz bu onuru taşıyan fedakâr ve cefakâr öğretmenlerimiz sayesinde yükselecektir. 

“Bir insanı kötülüklerden alıkoyup iyiliğe sevk etmek, üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha hayırlıdır” sözü icra ettiğimiz mesleğin ne kadar onurlu ve yüce bir gayeye hizmet ettiğini göstermesi bakımından anlamlıdır

Bu vesile ile Tüm  Öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜ nü kutlar ebediyete intikal eden öğretmenlerimize başta Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Yüce Allahtan Rahmetler dileriz kabirleri cennet mekanları olsun.