Merhabalar sevgili dostlar,

Yöresel Mutfaklar olarak bakıldığında Kayseri ilimiz de çok çeşitliği ile sıralamalar da yerini alır. “MANTI” denildiğin de hepimizin aklına tabi ki Kayseri gelmektedir. Bir kaşığa 40 mantı girmesi lazım tabiri de, küçük hazırlanan hamurların özelliğine dikkat çeker. Bunun yanı sıra PÖÇ, NEVZİNE, YAĞLAMA gibi daha bir çok sevilen yemeğin çıkış noktasıdır KAYSERİ..

Çörekleri ve katmerleri ile de dikkat çeken bu ilimizden, bugün sizler için, çay ikramlarınızın yanında servis edebileceğiniz, tahinli tatları sevenler için güzel bir tarifimizi yazıyorum.

Hepinize kolay gelsin.

• MALZEMELER:

• 24 ad 

• 2 su bardağı süt (sıcağa yakın)

• 1 paket yaş maya

• 2 tatlı kaşığı toz şeker

• 1 su bardağı sıvıyağ

• 1 fiske tuz

• 6 su bardağı un (Un markası ile değişkenlik gösterebilir, kontrollü ekleyiniz)

• ARASINA:

• 100 gr eritilmiş tereyağ

• 2 dolu yemek kaşığı tahin

• ÜZERİNE:

• 1 ad yumurta sarısı

• susam

• HAZIRLANMASI:

• 1 su bardağı sütü, şeker ve maya ilavesiyle karıştırın ve 10 dakika bekletin.

• Aktif hale gelen mayanıza kalan sütü ve sıvıyağı ekleyin.

• Bir fiske tuz ve unu ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.

• Hamuru 1/2 saat mayalandırın.

• Daha sonra hamurunuzu 9 beze olacak şekilde yuvarlayın.

• Hamur bezelerini 30x30 olacak şekilde açın.

• Aralarına eritilmiş tereyağ ile tahin karışımı sürerek üst üste yerleştirin.

• Üst üste yerleştirdiğiniz hamurları dikdörtgen olacak şekilde katlayın.

• Bir tepsiye alarak sürdüğünüz yağ tamamen donuk hale gelene kadar buzdolabında bekletin.

• Buzdolabında beklettiğiniz hamuru tezgaha alın ve 12 dilim olacak şekilde kesin.

• Her bir dilimi elinizle bastırarak dikdörtgen olacak şekilde açın. Ve ortadan ikiye kesin.

• Kesilen parçaları da bohça şeklinde katlayın.Ters çevirerek fırın tepsisine yerleştirin.

• Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye dizin.

• Tepsi mayası için üzerlerini örterek 1/2 saat bekletin.

• Katmerlerin üzerine yumurta sarısı sürerek susam serpin.

• 175 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

• Fırından çıktıktan sonra bir mutfak havlusu ile tepsinin üzerini kapatarak soğumaya bırakın.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...