İngiltere tahtına 1936 yılında 6.George geçti. Yeni kral kardeşi 8. Edward’ın  istifası üzerine takta çıkmıştı. 8.Edward  1934 yılında Türkiye’yi ziyaret etmişti. Yeni Kral 6.George  Atatürk Türkiye’sine büyük değer veriyordu. Özellikle yaklaşan II.Dünya Savaşı öncesi Türkiye ile sıcak ilişkiler içinde olmayı arzu ediyordu. Bu amaçla Atatürk’e anlamlı bir hediye vermek istiyordu.  İngiliz Kralı’nın vereceği hediye, önemle seçilmiş insanlara verien bol pırlanta  ve elmaslarla süslenmiş “ Diz Bağı Nişanı” olabilirdi. Bu amaçla İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi  Percy  Loreine  haberdar edildi..Uzun süredir Türkiye’de bulunan  Büyükelçinin Atatürk’ü yakından tanıdığı ve dostluklarının olduğu biliniyordu.Büyükelçi hükümetini uyarıyor;  “ sakın böyle bir şey yapmayın, kabul etmez.Yabancı bir ülkenin nişanını takmaz.Kıymetli taşlarla bezenmiş pahalı hediyelere karşıdır.Beni kiminle karıştırıyorsunuz diye tepki gösterir.Hattâ ilişkileri geliştirelim derken, tehlikeye bile atabilirsiniz!”  der.

Hediye konusuna bir çözüm arayışına girilir. Bunun için ilgililerin hepsinin katıldığı bir toplantı düzenlenir. Atatürk’e ; Oxford veya Chambrice üniversitelerinin, barış konusunda tüm dünyaya yaptığı katkısı sebebiyle “ doktora” payesi verilmesi gündeme gelir. Her iki üniversitenin rektörü de memnuniyetle derler. Büyükelçi her iki rektötöre bunu nerde vermeyi düşünüyorsunuz diye sorar. Her iki rectör de üniversitelerinin tarihi geçmişlerine güvenerek, elbette üniversitemizde diye cevap verirler. Büyükelçi Loraine,  “ gelmez ki”  der.  Bunun üzerine Kral, “ iyi de ne yapalım, ne verelim”  diye sorar. Büyükelçi “ kitap verin,onu büyük bir keyifle alır” der. Kral, bunun zerine büyük bir jest yapmaya karar verir ve Çanakkale Savaşları’nda bulunmuş iki tarihçi generale, “ Gelibolu Savaşları” diye bir kitap yazmalarını, bu kitapta Mustafa Kemal’e nasıl mağlüp olduklarını yazmalarını ister. Bu kitap yazılır. Ve,

“BÜYÜK BİR KOMUTAN, ASİL BİR DÜŞMAN VE ALİCENAP BİR DOST  ŞEREFİNE, TÜRKİYE CUMHURRİYETİ REİSİ  GAZİ MUSTAFA KEMAL HAZRETLERİNE, HAŞMETLİ BÜYÜK BİRİTANYA KRALI’NIN HÜKÜMETİ TARAFINDAN TAKDİM EDİLMİŞTİR.”

Yazısı ile takdim edilir.

“Gallipoli War”  yani “ Gelibolu Savaşları”  adlı kitabın orjinali Anıtkabir’ de bulunmaktadır.

Son söz: Liderin kendisinin ve devletinin dünyadaki saygınlığı, liderin kendisine bağlıdır.

Dr. Abdurrahman KUTLU