Merhabalar sevgili dostlar, 

Kış aylarının en bol bulunan sebzelerinden ''HAVUÇ'', sağlıklı beslenme de oldukça önemlidir. Zengin vitamin ve mineral içeriği ile vücudun günlük gereksinimini karşılamaya büyük ölçüde yardımcı olur. 

Doğal A vitamini kaynağı olan ''HAVUÇ'', göz sağlığını ve görme gücünü arttırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir. Potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır. Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlemesi üzerinde etkilidir. 

Günlük hayatımızda mutfaklarımızda sık yer verdiğimiz ve buzdolaplarımızdan eksik etmediğimiz havuç, genellikle de bir çok yemeğin ürünlerinden birisidir. 

Gerek sıcak yemekler, gerek zeytinyağlılar ve de bir çok tatlı çeşitin de kullanırız. 

Günümüzde en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Antalya, Hatay ve Mersin bu illerimizin başında gelir. 

Cezerye denildiğinde de ilk aklımıza gelen ilimiz Mersin'dir. Ankara/Beypazarı da bu sıralama da yerini alır. 

Bugün bizde ev mutfaklarımızda bu faydalı sebzeden faydalanarak gerçeğine yakın lezzetli bir cezerye yapmaya çalışalım. 

Hepinize kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 4,5 su bardağı havuç rendesi

• 1,5 su bardağı toz şeker

• 1 su bardağı su

• 4,5 su bardağı bisküvi tozu (pötibür bisküvileri rondodan geçirerek elde edin.)

• 100 gr ceviz

• 1 çay kaşığı tarçın

• 2 yemek kaşığı kakao

• ÜZERİNE:

• Çikolata sos

• HAZIRLANMASI:

• Rendelenmiş havuçları bir tavaya alın ve şeker ekleyerek orta ateşte kavurmaya başlayın. 

• Şeker tamamen eridikten sonra suyu ilave edin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. 

• Suyunu çekerek pişen havuçları rondoya alın ve püre haline getirin. 

• Bir kaseye püre havucu, bisküvi tozunu, çekilmiş cevizleri ve tarçını ekleyerek karıştırın. 

• Havuç hamurunu 2 eşit parçaya ayırın. 

• Bir parçasına 2 yemek kaşığı kakao, diğer parçaya da 2 yemek kaşığı bisküvi tozu ekleyerek tekrar karıştırın. Her iki karışımda eşit ölçüler de olmalıdır. 

• Mutfak tezgahınıza uzunca bir strech serin. (her iki hamurun sığacağı kadar)

• Strech'in bir tarafına havuçlu karışımı alın ve 1/2cm kalınlığında olacak şekilde dikdörtgen olarak inceltin. 

• Strech'in diğer tarafına da kakolu hamuru aynı büyüklükte açarak hazır edin. 

• Kakaolu havucu diğer hamurun üzerine strech yardımı ile kapatın. 

• Ve geniş kısmından yine strech'le sararak rulo haline getirin. 

• Takribi bir gece yada 3-4 saat buzdolabında beklettikten sonra üzerini isteğe göre hindistan cevizi yada çikolata sos ile süsleyerek dilimler halinde ikram edebilirsiniz. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. .