Aralık 2019 başında başlayan, Hükümet, İşçi ve İşveren Temsilcilerinin katılımı ile süren Asgari Ücret Müzakereleri, 26 Aralık 2020 tarihinde yüzde 15 artışla 2324 TL olarak sonuçlandı. Asgari ücret önemli, zira bir çok aktörü etkiliyor. Denilebilir ki, işçiler bağıtladıkları toplu sözleşmelerle bu ücretin çok üstünde maaş alabiliyorlar. Bu husus, kısmen doğru olmasına rağmen, asgari ücret birçok çalışanın işe girişte aldığı ücrettir. Bu nedenle, asıl enflasyonun, yaşam koşullarının zorlaştığı bir ortamda, 2324 TL düşük olmuştur. Haydi gelin bu parayla geçinin... Bana göre asgari ücret en az 2750 TL olmalıydı. Bunu çarşıda, pazarda tesbit ettiğim gıda ve temel ihtiyaç fiyatlarındaki artışları göz önüne olarak ifade ediyorum. Asgari ücretin tesir edeceği bir maaşta; 65 yaş aylığı diye bilinen hiçbir yerden geliri olmayan vatandaşlara ödenen paradır. 

İngiltere’de, Post Graduate Eğitimimi, bitirmiş çok istediğim DPT’ye intisap etmiştim. Müsteşarımız, Özal beni, Türkiye’ye dönük ekonomik ve teknik yardımları koordine eden, “Uluslararası Teknik ve Ekonomik İşbirliği, Dış İlişkiler Departmanına” vermişti. Esasen kendisi de dış temaslara önem verdiğinden, birçok toplantılara birlikte katılırdık. Bu durum, Turgut Bey ile beni yakınlaştırmıştı. Daha sonra DPT, beni ikinci kez İngiltere’ye yolladı. İngiltere’de, University of York’ta, Refah Ekonomisi (Welfare Economics), Sosyal Sektörler Ekonomisi, Gelir ve Refah Dağılımı, İngiliz Milli Sağlık Sistemi üzerlerinde çalıştım. Tutorum, Mülkiye’den, hocam sevgili (Rahmetli) Prof. Dr. Bedri Gürsoy’un, yakın arkadaşı Prof.Dr. Jack Wiseman idi. York Üniversitesinde tezimi “Economics of Social Policy” konusunda yazdım. Bu tezim, kitap olarak basıldı. 

Türkiye’ye, DPT’ye dönünce, Sosyal Planlama Dairesi Başkanlığına, Mülkiye’den, çok sevdiğim ağabeyimiz İnek Bayramı’nda, birlikte ‘Oipustu” oynadığımız, değerli insan, Sn. İçen Börtücene atanmıştı. (Nurlar içinde yatsın) Kendisi ile uzun bir görüşme yaptık. Bana, “Senin yaptığın bu çalışma, kalkınmanın, asıl felsefesi olan, ekonomik büyümenin, nimetlerinin ferdi refaha intikalini kapsamaktadır. Bu sosyal kalkınmanın, ana çizgisidir... Bu nedenle, seni Sosyal Güvenlik, Sosyal Refah, Sosyal Hizmet, Gelir Dağılımı adı ile oluşturulan, sektöre veriyorum” dedi. O yıllarda DPT’de tüm ekonomik ve sosyal sektörleri içeren sektör grupları vardı. Ben çok sevindim, bu sektörde çalışmaya başladım. Üçüncü ve dördüncü planları bu sektörde hazırladım. Planlar hazırlanırken, “Seçkin, yetkin, etkin” kişi ve kurumların  davet edildiği özel ihtisas komisyonları kurulurdu.  Bu komisyonlar, öyle önemliydi ki, buralarda yer alanlar, kendilerine övünç payı olarak “DPT/Özel İhtisas Komisyonu Üyesi” olarak kartvizit bastırırlardı. Bu sektörde, tabiatıyla, Sosyal Güvenlik/Çalışma/Sağlık Bakanlıkları ile ilgili üniversite birimleri, NGO’larla yakın çalışıyorduk. O yıllarda, Başbakan Demirel, Sosyal Güvenlik Bakanı Mülkiyeli Mahir Ablum, Müsteşar da gene Mülkiyeli Mazhar Kısacıkoğlu idi. SSK, Bağkur, Emekli Sandığı kuruluşlarının başında da Mülkiyeliler vardı. Bir gün Bakanlıkta, Bakan, Müsteşar çalışırken, İngiltere’de gözlemlediğim bir uygulama aklıma geldi. İngiliz Refah Sisteminde, yaşlı, bakıma muhtaç, geliri olmayan fertlere dönük, Güvence Sistemi vardı, “Plana bunu da koyalım” dedim. Bakan Ablum, konuya büyük ilgi duydu, “Selçuk, bu hususu hemen Beyefendiye (Demirel’e) arz edelim” dedi. Bunun üzerine hemen Başbakanlığa gittik.  Demirel’in yanında Sağlık Bakanı Cevdet Aykan, Kamran İnan da vardı. Sn. Demirel, bizi dikkatle dinledi “Çok iyi düşünmüşsünüz, hiç beklemeyelim, hemen bir kanun tasarısı hazırlayın, TBMM’den geçirelim” dedi. TBMM’de, Plan-Bütçe Komisyonunda, Genel Kurulda yasanın sunumunu yaptık ve kanun yürürlüğe girdi. Bu 65 Yaş Kanunu, Türk Sosyal Güvenlik Yaklaşımının, ilk sayılabilecek, önemli örneklerinden birisidir. Bunun şerefi de kendi döneminde çıkardığı için, Sn. Demirel’e (Nurlar içinde uyusun) aittir. Ne yazık ki, 65 Yaş Yasası’ndan maaş alanların, meblağları olması gerektiği gibi, artırılamadı. Şu anda da çok düşüktür. Asgari ücret, yasayı da etkilemektedir...