Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yakın tarihinin en "kritik" başkanlık seçimleri gerçekleşti. Koronavirüsün gölgesinde gerçekleşen seçimlerde ABD Başkanı Donald Trump bir adım daha önde gözüküyor. Çok sayıda Amerikalı sonuçtan öte sonuçların ne zaman belli olacağını merak ediyor. Nitekim Cumhuriyetçi aday Başkan Donald Trump ya da rakibi Demokrat Partili Joe Biden'ın seçimi kazanıp kazanmadığı seçim gecesi netlik kazanmadı.


Haber: Anıl Sural
Fotoğraf: Rona Doğan
Önce Vatan Gazetesi Washington DC


Koronavirüs pandemisi, rekor sayıda erken kullanılan oy, erken kullanılan bu oyların sayımından dolayı sonuçların açıklanması sarkabilir. Zira kritik eyelatlerdeki oy sayım işlemleri bir kaç gün daha sürebilir.

ABD Başkanının yanı sıra seçmenler 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamını ve 100 üyeli Senato’nun da üçte birinin yenilendiği seçimler için oyunu kullandı.


Anket firmaları kaybetti

2016 yılındaki Trump – Clinton seçimlerinde yanılan anket firmaları bu seçimlerde de başarısız oldu. Neredeyse tüm anketlerde Biden’ın favori olduğu ve ortalama 10 puan fark attığını gösteren anketler yanıldı.

Fakat Trump’a oy verdiğini söylemeyen seçmenin de çoğunlukta olduğunu belirtmeliyim.


Trump’tan erken zafer

ABD Başkanı Donald Trump Twitter’dan ’’Büyük farkla öndeyiz ancak seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına asla izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz’’ açıklamasını yaptı. Ardından Twitter bu paylaşıma erişimi yasakladı.

Trump, Beyaz Saray’da gece 2.30’da ‘Tam da büyük bir kutlama için hazırlanıyorduk. Bir anda bütün sonuçlar durduruldu. Kelimenin tam anlamıyla hazırdık. Büyük ihtimalle başkanınız ben olacağım. Tüm destekçilerimize teşekkür ederim. Biz seçimi kazandık, oylamanın durmasını istiyoruz, Yüksek Mahkeme'ye gidiyoruz.’ dedi.


Biden’den sabırlı olun çağrısı

Ülke genelinde oy sayımı sürerken Biden, bulunduğu Delaware eyaleti Wilmington’da kameraların karşısına geçerek seçmenlerine kısa bir konuşma yaptı. “Bu gece, bu seçimi kazanmak için doğru yolda olduğumuzu söylemeye geldim” dedi ve “Hiç görülmemiş bir şekilde yapılan erken oylama nedeniyle sonucun zaman alacağını biliyorduk. Sayımlar bitene kadar sabırlı olmalıyız” çağrısında bulundu.

Biden, Arizona ve Minnesota’yı kazanma konusunda kendilerine güvendiklerini belirterek, Georgia, Wisconsin ve Michigan eyaletleri üzerinde de iyi hissettiklerini ve Pennsylvania’yı da kazanacaklarını savundu.

Seçim sonuçları konusunda iyimser olduğunu belirten Biden, “Bu seçimi kimin kazandığını ilan etmek benim veya Donald Trump’ın işi değil, buna Amerikan halkı karar verecek. İnancınızı koruyun.” ifadelerini kullandı.


6 kritik eyalet sonucu belirler

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında giden gelen Arizona, Ohio, Pennsylvania, North Carolina, Michigan ve Wisconsin’a bağlı. 6 ‘swing states’ yani kritik eyaletler 270 delegeye ulaşmak için önemli. ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre şimdilik sadece Arizona’yı kazanan Biden, Ohio’da güzel bir başlangıç yaptı fakat Trump arayı açtı. Biden’in doğum yeri Pennsylvania’yı alması beklenirken Cumhuriyetçi parti fark attı. Ancak yanlızca Pennsylvania'da 1 milyon sayılmamış oy olduğu tahmin ediliyor. Sayımın tamamlanmasıyla birlikte rüzgar her an yön değiştirebilir.


Posta yoluyla oylar süreci uzatacak

80 milyona yakın kişinin postayla oy kullanmış olması ve kullanılan posta oylarının sayım sürecindeki farklılıklar yüzünden seçim sonuçları 3 Kasım gecesi netleşemedi. Seçiminin sonucunu belirleyecek Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania eyaletlerinde oy sayım işleri için 9 Kasım'a kadar süre var. 


Sonuçları mahkeme mi belirleyecek?

Sayımın devam ettiği bazı eyaletlerde oylar arasında küçük farkların olması durumunda her iki partiden de itirazların gelmesi muhtemel. Böyle bir durumda oyların yeniden sayılması vakit alacağından ve bazı hukuk mücadelelerini beraberinde getireceğinden seçim sonucunu belirlemek haftalar alabilir.

Sonuç ne olursa olsun, Biden ya da Trump, 3 Kasım Salı günü kazananı öğrenemediğimiz için bundan sonraki süreç yüksek mahkemeye taşınacak.

Peki kim kazanmaya daha yakın? Oylar sayılmaya devam ederken seçimi belirleyecek 3 eyalette sandıklar Trump'ın önde olduğunu gösteriyor. Ancak Cumhuriyetçilerin sandık başına gidip son gün oy kullandığını düşündüğümüzde bu tablo normal. Posta yoluyla verilen oylar sayıldığında aradaki farkın Biden lehine kapanması oldukça kolay. Yani şimdilik Trump’ın bir adım önde göründüğü seçimin sonuçları önümüzdeki bir kaç gün içinde netlik kazanacak.