Türkiye hafta sonunda sandık başına giderek yeni belediye Başkan ve meclis üyeleriyle muhtarları seçti. Konya’da halkın teveccühü ağırlıklı olarak Cumhur İttifakını oluşturan Ak Parti ve MHP’li adaylardan yana olurken; MHP’den aday adayı olmalarına rağmen aday gösterilmeyen Hüseyin Oprukçu ve Adil Bayındır bağımsız girdikleri yarışı kazanarak seçime damga vurdu. MHP Doğanhisar, Akören, Emirgazi ve Halkapınar’da, CHP Tuzlukçu’da kazanırken diğer 25 Belediye Başkanlıklarında AK Partili adaylar zafere ulaştı. Ak Parti 2002’de bu yana Ereğli’yi ikinci defa, Beyşehir’i ise ilk defa kaybetmiş oldu. AK Partide bulunan Akören ve Halkapınar Belediyeleri de ittifak ortağı MHP’ye geçti. 

**

Kesin olmayan ilk verilere göre tahlilimize merkezden başlayalım;

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay hafta sonundaki seçimleri yüzde 71 oyla kazanırken ciddi anlamda bir yükseliş gözlendi. Zira AK Parti 2014’de Konya Büyükşehir Belediyesini yüzde 64 oyla kazanmıştı.

2014’de Selçuklu Belediyesi’ni yüzde 67 ile kazanan AK Parti Ahmet Pekyatırmacı ile girdiği seçimde de aynı oranı korudu. İkinci olan İYİ Parti Adayı Muammer Çağlayan ise yüzde 153’de kaldı.

Meram’da AK Parti’nin oyu 2014’de yüzde 71 idi. Pazar günkü seçimde ise Mustafa Kavuş bir puanlık artış sağlayıp yüzde 72 ile ilçenin yeni Başkanı oldu.

Konya’nın rekortmen ilçesi Karatay aynı performansı yine gösterdi. 20124’de oy oranı yüzde 77 olan Karatay, bu seçimde de  Hasan Kılca’yı aynı oranla Başkanlığa getirdi.

**

Yerel seçim kararı açıklanır açıklanmaz görevinden istifa edip MHP’den Ereğli Belediye Başkanlığına aday adaylığını açıklayan Hüseyin Oprukçu’nun aday gösterilmemesi ilçede şaşkınlıkla karşılanmıştı. 2009’da seçildiği Başkanlığı 2014’de kaybeden Oprukçu, Cumhur İttifakının AK Partili Adem Erdal’da karar kılması üzerine bağımsız aday olmuştu. Nefes nefese geçen yarışta Oprukçu yüzde 36 bandının üzerine çıkarak ipi göğüsledi. Erdal’ın yüzde 32’de kaldığı Ereğli’de CHP’nin yüzde 27, İP’in ise yüzde 2 oy alması dikkat çekiciydi. Böylece Cumhur İttifakı Konya’nın en büyük taşra ilçesinde, adaylığını uygun görmediği Oprukçu’ya yarışı kaybetmiş oldu.

Ereğli Belediye Meclisinde ise enteresan bir tablo ortaya çıktı. AK Parti yüzde 44, CHP yüzde 30’la meclis çoğunluğunu oluştururken bağımsız oylar yüzde 9’da kaldı.  

Adil Bayındır 1989’da Beyşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra Konya’da popülaritesi hızla artan bir siyasetçi olmuştu. Üç dönem başkanlık yaptıktan sonra 2002’de milletvekili adaylığı sebebiyle istifa eden Bayındır uzun bir zaman siyasete ara verdikten sonra bu seçim döneminde MHP’den aday adayı olmuştu. İlçenin ittifak kapsamında AK Parti’ye bırakılması sebebiyle Bayındır, halkın kendine beslediği sevgiye güvenerek yarışa bağımsız girmeye karar verdi. Kurt politikacı yüzde 48 oy alarak AK Partili Üzeyir Yaşar’ı bir puan geçti ve 17 yıl sonra Başkanlık koltuğuna geri döndü. 

Beyşehir’de de Meclis oyları, Ereğli’de olduğu gibi Başkan adayı isimlerindeki önemi ortaya çıkardı. Beyşehir Meclisinde AK Parti yüzde 63, İP yüzde 22 ve bağımsızlar yüzde 5 aldı.

**

Cihanbeyli Konya’nın en hassas bölgesiydi. AK Parti’nin mevcut başkan Mehmet Kale’yi yeniden aday göstermesi doğru bir hamleydi. Nitekim Kale’nin yüzde 43 ile kazandığı seçimde HDP’li Mehmet Yalçın yüzde 31, SP’li Mehmet Satılmış’ta yüzde 26 oy aldı. Kale 2014 seçimlerini yüzde 46 ile kazanırken BDP yüzde 36, SP binde 46 oy alabilmişti. SP’nin bu seçimdeki atağı AK Parti’ye oy kaybettirirken HDP’deki yükseliş dikkatlerden kaçmadı.

Seydişehir yarışın en hararetli olduğu yerlerden biriydi. Mevcut Başkan Mehmet Tutal’ın karşısında MHP’li eski başkanlardan İP’li Muammer Urhan ve bağımsız Abdülkadir Çat vardı. Urhan yüzde 5, CHP’li Mehmet Katlav yüzde 15 ve Çat yüzde 36 oy alırken Mehmet Tutal yüzde 40 oya erişti ve ikinci defa başkan seçildi.

Akşehir, İP’in iddialı olduğu bir ilçeydi. 2014 seçimlerini yüzde 47 ile kazanan mevcut Başkan Salih Akkaya bu defa üç puanlık bir artış sağlayıp yüzde 49 ile seçildi. İP adayı Osman Fedai yüzde 42 aldı. Fedai’nin ilçede ülkücü seçmenden ciddi ilgi gördüğü dikkat çekti. 

Çumra’da yarışı Halit Oflaz ilçe açısından rekor oyla kazandı. Başkanlık yarışlarını 2009’da yüzde 39 ve 2014’de yüzde 56 ile kazanan AK Parti bu defa yüzde 68 oy aldı. İP adayı Rafet Gülşen ise yüzde 24’de kaldı.

Bozkır’da Sadettin Saygı ilçe özelinde rekor oranda oy alıp yüzde 65’le yarışı kazandı. Eski Başkan BBP adayı M. Akif Ülker yüzde 25 oyla dikkat çekti.

Hadim’de Ahmet Hadimioğlu üçüncü defa seçilmenin onuruna erişti. AK Parti’den aday adayı olup aday gösterilmeyen Mehmet Özdemir bağımsız katıldığı yarışta yüzde 44 oy alarak ikinci oldu. Hadimioğlu ise zorlu yarışı yüzde 49 oyla birinci tamamlayıp üçüncü defa başkanlık koltuğuna oturdu.

Taşkent’te yarış mevcut başkan Osman Arı ve BBP’li Ali Beki Özçölmekçi arasında geçti. Özçölmekçi yüzde 42 ile ikinci sırada kalırken Osman Arı yüzde 55’lik halk desteğiyle ikinci defa başkan oldu.

Ahmet Demir 2009-2014 döneminde Güneysınır Belediye Başkanlığı yapmıştı. Yeniden aday gösterildiğinde kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu, sürpriz olmadı, Demir yüzde 56 oyla yeniden başkan seçildi. BBP’den aday olan Nasuh Yanmaz ise yüzde 38 oy alıp ikinci olarak dikkat çekti.

Kulu’da Murat Ünver favori görülen bir isimdi ve yüzde 59 oy alarak Başkanlık yarışını kazanırken, CHP adayı Galip Polat yüzde 38’de kaldı. 

Kadınhanı’da AK Partili Mehmet Badem yüzde 52 ile zaferin sahibi olurken BTP, CHP ve SP yüzde 3’er oy aldı. 2009-2014 arasında Belediye Başkanlığı yapan MHP’li Hulusi Çökgel 31 Mart seçimleri için partisinden yine aday adayı olmuştu. İttifak nedeniyle aday gösterilmeyen Çökgel bağımsız girdiği yarışta yüzde 37 oy aldı ve diğer partileri geride bırakarak ikinci oldu.

Yalçın Ertaş Ilgın’da zorlu bir kampanya dönemi yaşadıktan sonra yüzde 54 oyla zafere ulaştı. İYİ Parti adayı Mustafa Öğdü yüzde 33, eski belediye başkanı bağımsız Hasan Hüseyin Akıncı ise yüzde 8 oranla Ertaş’ı takip etti.

Hüyük’te Mehmet Çiğdem, halkın Çavuş Belediye Başkanlığı döneminden tanıdığı ve sevgi beslediği bir isimdi. Karşısında da geçmişte MHP’den Hüyük Belediye Başkanlığı yapan İYİ Partili Ahmet Temiz ve Ak Parti’den Başkanlık yapan Nusret Akgümüş vardı. Çiğdem yüzde 55 oyla eski başkanları ekarte edip yarışın kazananı oldu.

Hüseyin Ayten Derbent’te rahat bir kampanya dönemi yaşadı. Uzun zamandır halkla iç içe olmanın avantajını yaşayan Ayten 1999-2004 döneminde CHP’den başkanlık yapan İsmail Fidan’a karşı zorlanmadı.  Ayten yüzde 69 oyla kazanırken, Fidan yüzde 27’de kaldı.

Derebucak’ta Ahmet Kısa ikinci döneme zorlanmadan girdi. Yüzde 38 oy alan İP’li Yusuf Uyar karşısında yüzde 61 oy alan Kısa yeniden Başkan seçildi.

Sarayönü’de mevcut Başkan Nafiz Solak’ın rakibi de eski başkan bağımsız Mehmet Güney’di. Güney yüzde 31 oy alırken Nafiz Solak yüzde 55’le yeniden seçilmeyi başardı.

Ali Meşe Çeltik’te sevilen bir isimdi ve partisinin yüzde 44 olan oy oranını yüzde 70’e taşıyarak seçilmeyi başardı. İP adayı İzzet Çalık ise yüzde 29 oy aldı.

Yunak’ta İP’li Halim Yıldırım yüzde 11 ve BBP’li Yusuf Bayat yüzde 38 oy alırken AK Partili mevcut Başkan Abdullah Emre Demirhan yüzde 49’la ikinci defa seçildi.

Ahırlı’da İsa Akgül, İP’e katılan 2004 döneminin MHP’li Belediye Başkanı Ceylan Arslan’la yarıştı ve yüzde 49 oy alarak yeniden seçildi. Arslan yüzde 24, BBP’den aday olan Mustafa Öncü’de yüzde 19 oy aldı. Çetin geçen yarışta AK Parti’nin 2014’de yüzde 62 olan oy oranının eksildiği görüldü.

Karapınar Konya’da CHP’nin, Tuzlukçu’dan sonra zafer beklediği ikinci ilçeydi. Fakat 2004 öncesinin Başkanı Kamil Bülbül Okuyucu yüzde 43 oy alabildi. AK Partili Mehmet Yaka ise yüzde 56 oyla yeniden seçilmeyi başardı.

Altınekin’de mevcut başkan Muharrem Dere, 2004 ve öncesinde DYP’den başkanlık yapan, geçen dönem SP’den aday olan bu dönem ise İP’e katılan Sırrı Ezdemir ile yarıştı. Dere yarışı yüzde 62 oyla galip tamamlarken Ezdemir yüzde 38’de kaldı.

Yalıhüyük’te Hasan Koçer İP’li Şenaydın Doğan ve BBP’li Memiş Soylu’ya karşı çetin bir mücadele verdi. Soylu’nun yüzde 28, Doğan’ın yüzde 29 oyuna karşılık Koçer yüzde 40 destek sağlayıp ikinci defa başkanlık koltuğuna oturdu.

**

Doğanhisar’da MHP’li İhsan Öztoklu’nun İttifak oylarını bir arada tutmayı başardı. İP’li mevcut Başkan Abdullah Koç yüzde 40 ile ikinci sırada kalırken Öztoklu yüzde 53 ile Başkan seçildi. 

Akören’de de MHP’li İsmail Arslan’ın favori pozisyonda olduğunu yazmıştık, aksi bir tablo oluşmadı. Ciddi bir oy farkı da yakalayan Arslan yüzde 68 oy alıp, geçmişte AK Parti’den de aday olan İP’li İbrahim Ataç’ı geride bırakarak seçildi. Ataç yüzde 20 oy alabildi. 

Emirgazi’de 2014 yarışını yüzde 51 halk desteğiyle kazanan MHP’li Nurişen Koçak’ın yeniden aday gösterilmesinin doğru bir karar olduğunu yazmıştık, sonuçlar da bu yönde oldu. SP’li Dursun Ali Yaşa yüzde 33 oy alırken Nurişen Koçak yüzde 64’le seçimin galibi oldu.

Halkapınar’da 2014’den seçimlerinin mağlubu olmasına rağmen MHP’li Mehmet Bakkal’ın adaylığı da isabetliydi. BBP’li İsmet Uysal’ın yüzde 36 oy aldığı seçimi Bakkal yüzde 60 ile önde tamamlayıp Başkan seçildi.

Tuzlukçu 2014’de CHP’nin Konya’da kazanabildiği tek ilçeydi. 1999’da bir dönem DSP’den Başkan seçilen Nurettin Akbuğa iki dönem ara verip 2014’de bu kez CHP’den yarışın galibi olmuştu. 24 Haziran seçimlerinde CHP’nin yüzde 24’e gerilemesine rağmen Akbuğa bu seçimde, ‘halkla kurduğu sıcak münasebetle’  tabloyu lehine çevirdi. MHP’li İsmail Budak yüzde 43 ile ikinci sırada kalırken Akbuğa yüzde 56 oyla yeniden seçildi.

**